Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Ο θάνατος του Ναβάλνι: κριτική τύπου από τήν Ρωσσία.


Πώς αντιδρά το ρωσικό κοινό στον θάνατο του Navalny; Τι λένε οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης;


18 Φεβρουαρίου 2024

Από τον Thomas Oysmüller

Χρόνος ανάγνωσης: 7,3 λεπτά


Φωνές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και πολιτικών για τον θάνατο του Αλεξέϊ Ναβάλνι: Στήν Ρωσσία, επίσης, ο θάνατος του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστηρίχθηκε μαζικά από τη Δύση, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Πώς αντιδρά το ρωσικό κοινό στον θάνατο του Ναβάλνι; 

Τι λένε οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης; Ο Riley Waggaman έχει συντάξει μια ανασκόπηση τύπου που αντικατοπτρίζει τόσο τις φιλοκυβερνητικές όσο και τις αντικυβερνητικές φωνές.

Πρώτον, μερικές πολιτικές φωνές:

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για τον θάνατο του Ναβάλνι

Πρόσθεσε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ωφελεί χώρες που πιέζουν για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο ηγέτης του LDPR Leonid Slutsky δήλωσε ότι ο θάνατος ενός ατόμου ήταν καταστροφή, αλλά ανησυχούσε περισσότερο για τήν σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσσία δεν θα επιτρέψει ο θάνατος του Ναβάλνι «να χρησιμοποιηθεί για τα συμφέροντα της Δύσης».

Ο βουλευτής της Δούμας Σεργκέϊ Μιρόνωφ, ηγέτης του κόμματος «Δίκαιη Ρωσσία – Για την Αλήθεια», δήλωσε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ωφέλησε «τους εχθρούς της Ρωσσίας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου και να ληφθούν μέτρα «για να αποκρουστεί η επίθεση πληροφοριών της Δύσης». 

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δύση ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο, ο οποίος συνέβη σε μια εποχή που η Μόσχα ζητούσε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Mikhail Delyagin, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τη διερεύνηση της ξένης κρατικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσσίας, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες είναι πιθανό να εκλάβουν τον θάνατο του Ναβάλνι ως ευκαιρία για να επιβάλουν νέες κυρώσεις. 

Προέβλεψε επίσης ότι ο θάνατος του Ναβάλνι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει τον Φεβρουάριο του 2022.

Αντιδράσεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ

Τα ρωσικά κανάλια Telegram επεσήμαναν, ότι η Γιούλια Ναβάλναγια έκανε μια αιφνιδιαστική (;;;...) εμφάνιση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου μίλησε για τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. 

«Μπορείτε να πιστέψετε σε μια σύμπτωση, αλλά μια σειρά συμπτώσεων που ευνοούν τη μία πλευρά είναι πολύ δύσκολο να πιστέψετε», έγραψε ο Roman Alekhin, στρατιωτικός εθελοντής που επιμελείται ένα δημοφιλές κανάλι Telegram.

Το Tot samyy olen, ένα άλλο δημοφιλές κανάλι στο Telegram, εξέφρασε παρόμοιες υποψίες:

Προφανώς, ο θάνατος του εξτρεμιστή ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ναβάλνι ήρθε την κατάλληλη στιγμή – αμέσως μετά τη συνέντευξη με τον Τάκερ Κάρλσον, στήν μέση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσσία και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία συγκέντρωσε όλους τους κύριους παράγοντες αυτού του αντιρωσικού θεάματος, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Ναβάλνι.

Σχεδόν αμέσως, όλοι έκαναν κατηγορητικές ομιλίες σε συνεντεύξεις Τύπου που συγκλήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. [...]

Όλες οι συνθήκες του μυστηριώδους θανάτου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά πιστεύουμε ότι ακόμη και μετά την έρευνα, κανείς δεν θα απαντήσει δημόσια σε όλες τις ερωτήσεις. 

Ένας από τους λόγους για τη μεταφορά του κρατούμενου Ναβάλνι από άσυλο σε ίδρυμα σύμφωνα με μυστικό πρωτόκολλο ήταν ακριβώς ο φόβος για τη ζωή του

Ο Ναβάλνι ήταν ο πιο φυλασσόμενος κρατούμενος στη Ρωσσία, φυλασσόμενος 24 ώρες το 24ωρο... Πιστεύουμε ότι ορισμένοι [Ρώσοι αξιωματούχοι] κινδυνεύουν σαφώς να χάσουν τους ιμάντες ώμου τους.

Ο πολιτικός σχολιαστής Ανατόλι Νεσμιγιάν υποστήριξε ότι η απόφαση του Ναβάλνι να επιστρέψει στη Ρωσσία, όπου αντιμετώπιζε φυλάκιση, υποδηλώνει ότι προετοιμαζόταν για ένα «σχέδιο Μαντέλα». 

Ο θάνατος του Ναβάλνι εγείρει το ερώτημα ποιος εντός της Ρωσσίας «εγγυήθηκε» την ασφάλεια του Ναβάλνι και γιατί αυτό το «σχέδιο» τελικά απέτυχε, έγραψε ο Νεσμιγιάν.

Ο Σεργκέι Καρνάουχοφ, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος που διαχειρίζεται ένα κανάλι Telegram στην Popula και εμφανίζεται τακτικά ως πολιτικός αναλυτής στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν μια προσπάθεια της Δύσης να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσσία:

Πριν από τις εκλογές και την ορκωμοσία του προέδρου, η Δύση θα προσπαθήσει να εξαπολύσει μια ισχυρή και πολυπαραγοντική επίθεση στη χώρα μας. 

Όλα αυτά πληρώνονται, συντονίζονται και εκτελούνται από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και συμπληρώνονται από το έργο των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, σαμποτάζ και ανατρεπτικών δομών. 

Το καθήκον που προσπαθούν να επιλύσουν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα επιτύχει. 

Από αυτή την άποψη, η εστίαση θα μετατοπιστεί στη μετεκλογική περίοδο. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αναγνωρίζονται, ο εκλεγμένος αρχηγός κράτους κηρύσσεται παράνομος «εγκληματίας», γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την απομόνωση της Ρωσσίας.

Και τέλος, ποιος θα μπορούσε να έχει διαπράξει αυτό το έγκλημα, και το πιο σημαντικό, πώς; Ασφαλώς θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα.

Ο στρατιωτικός-πολιτικός blogger Yuriy Podolyaka περιέγραψε τον θάνατο του Ναβάλνι ως «αναπόφευκτο»:

Εξ άλλου, ήταν προφανές ότι οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, συνειδητοποιώντας ότι δεν είχαν τίποτε να κερδίσουν αν έμενε ζωντανός, αλλά πολύ περισσότερα ως νεκρός, θα προσπαθούσαν να τον αποτελειώσουν ξανά. 

Και όταν θα ήταν πιο χρήσιμο. Τώρα είναι ακριβώς μια τέτοια στιγμή.

Η φιλελεύθερη πύλη ειδήσεων "We Can Explain" έχει συντάξει μια λίστα αντιδράσεων από τους επικριτές του Κρεμλίνου:

«Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που θα είναι δύσκολο να χωνέψουν οι αρχές. Είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσουν να μην το αγνοήσουν. Αλλά το αίσθημα των «διακοπών» για τις εκλογές θα μειωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Mikhail Vinogradov στην εφημερίδα. 

«Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την αντίδραση της κοινωνίας... Μέχρι στιγμής, οι κύριες ίντριγκες σχετίζονται περισσότερο με την αντίδραση του κόσμου στα γεγονότα, καθώς ο Ναβάλνι θεωρείται συχνά ως ο Νο 2 πολιτικός [στη Ρωσσία]».

Άλλοι σχολιαστές που επικαλείται το κανάλι κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για τη «δολοφονία» του Ναβάλνι.

Η φιλελεύθερη εφημερίδα κατά του Κρεμλίνου The Bell κατηγόρησε επίσης τη ρωσική κυβέρνηση για το θάνατο του Ναβάλνι, λέγοντας ότι ήταν «παράλογο» να ισχυριστεί κανείς ότι η Δύση σκηνοθέτησε το θάνατο του πιο εξέχοντος κρατουμένου της Ρωσσίας:

Η αντίδραση της ρωσικής προπαγάνδας και των αξιωματούχων δεύτερης βαθμίδας συνοψίζεται σε δύο θέσεις: 
η Δύση ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι και το Κρεμλίνο δεν επωφελήθηκε από τη δολοφονία του.

 Η πρώτη θέση, σύμφωνα με την οποία η Δύση ήταν σε θέση να φτάσει στον καλύτερα φυλασσόμενο Ρώσο κρατούμενο σε μια από τις πιο απομακρυσμένες αποικίες, είναι πολύ παράλογη για να την συζητήσουμε.

Η δεύτερη θέση ακολουθεί την παράδοση: η μη συμμετοχή του Κρεμλίνου στήν δολοφονία του Μπόρις Νεμτσώφ εξηγήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το 2015. 
Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί αυτή η θέση στην περίπτωση του Αλεξέϊ Ναβάλνι. [...]

Οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη δολοφονία του Ναβάλνι είναι επίσης χαμηλοί. 

Ο διευθυντής του Levada Center (ξένος πράκτορας), Denis Volkov, σε συνομιλία με την 'Bell' σήμερα, είπε με βεβαιότητα ότι τώρα δεν πρέπει να περιμένουμε σοβαρές διαμαρτυρίες στη Ρωσσία: οι διαμαρτυρίες είναι επικίνδυνες και άχρηστες και η δημοτικότητα του Ναβάλνι έχει μειωθεί από το 2021. 

«Στις αρχές του 2023, είχε ήδη πέσει έξω από τους δέκα πιο αξιόπιστους πολιτικούς. 

Μετά από αυτό, η βαθμολογία του Ναβάλνι κυμάνθηκε στο 1% σε μια ανοιχτή ερώτηση. 
Η χαμηλότερη τιμή είναι από τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο Βολκόφ.

Ωστόσο, η αναπόφευκτη μείωση του ενδιαφέροντος για τον Ναβάλνι μετά τη φυλάκισή του δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί πλέον μακροπρόθεσμη απειλή στα μάτια του Κρεμλίνου. 

«Όταν η ίδια η κατάσταση στράφηκε προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου αυταρχισμού, η πίστη των ανθρώπων στην αλλαγή εξαφανίστηκε, το κοινωνιολογικό αποτέλεσμα για το οποίο μιλάει ο Denis Volkov συμβαίνει. 

Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Μακροπρόθεσμα, ο Ναβάλνι παρέμεινε ένας ισχυρός και δημοφιλής πολιτικός με μεγάλο συσσωρευμένο πολιτικό κεφάλαιο. 
Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα αποτελούσε απειλή για τον Πούτιν», λέει ο Kirill Rogov, επικεφαλής του προγράμματος Re:Russia.

Η αντιεμβολιαστική κοινότητα της Ρωσσίας σημείωσε (κάπως αστειευόμενη), ότι οι αναφορές για τον θάνατο του Ναβάλνι από θρόμβο αίματος θα πρέπει να κάνουν τους ανθρώπους να σταθούν και να το προσέξουν.
Ένα σύντομο σχόλιο του Edward (The Pesudolism by Riley Waggaman, ed.):

Όπως παραδέχονται ακόμη και οι φιλελεύθεροι κατά του Κρεμλίνου, ο Ναβάλνι είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί από το προσκήνιο μέχρι το 2021. 

Δεν αποτέλεσε σημαντική απειλή για τις επερχόμενες εκλογές. 

Θα ήταν περίεργο αν ο Πούτιν ανακοίνωνε ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια διέτασσε μια δολοφονία λίγες μέρες αργότερα, η οποία πιθανότατα θα καθιστούσε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις. 

Η χρονική στιγμή του θανάτου του Ναβάλνι είναι εξαιρετικά ύποπτη.

Ωστόσο, εάν η Δύση είναι ικανή να σκοτώσει τον πιο εξέχοντα πολιτικό κρατούμενο της Ρωσσίας, αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας είναι σαφώς εκτεθειμένες.

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ακόμη ότι οι σκληροπυρηνικοί υπέρ του πολέμου στη ρωσική κυβέρνηση διέταξαν τον θάνατο του Ναβάλνι προκειμένου να αποτρέψουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία που πιθανότατα θα απαιτούσε μη δημοφιλείς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.

Ποιος ξέρει; 

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτά είναι άσχημα νέα για τον κοσμάκη. 

Τα περισσότερα από τα νέα είναι άσχημα νέα για τον κοσμάκη. Συγνώμη.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!