Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Εβδομάδες μετά τον θάνατο Αμερικανού δημοσιογράφου υπό ουκρανική κράτηση, ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον θάνατο του Navalny για να πιέσει για περισσότερη χρηματοδότηση του ρωσικού πολέμου


Ο Navalny ήταν μια περιθωριακή προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που συγκέντρωνε περίπου το 2% στις δημοσκοπήσεις. Ο Πούτιν δεν τον φοβόταν. Εξυπηρετούσε τον Πούτιν να τον βλέπει στη Δύση ως την κύρια αντιπολίτευση του.

Ενημέρωση (1748ET): Ο δημοσιογράφος και γεωπολιτικός σχολιαστής Aaron Maté εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι η είδηση του θανάτου του Alexei Navalny στη φυλακή οδήγησε τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα και προκάλεσε αναμνήσεις και σχόλια από τους ηγέτες της δυτικής κυβέρνησης την Παρασκευή, ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στη ρωσική πολιτική και κοινωνία.


Αυτό που λέει εδώ ο [πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσσία] Michael McFaul είναι ένα αστείο. Ο Navalny ήταν μια περιθωριακή προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που συγκέντρωνε περίπου το 2% στις δημοσκοπήσεις. Ο Πούτιν δεν τον φοβόταν. Εξυπηρετούσε τον Πούτιν να τον βλέπει στη Δύση ως την κύρια αντιπολίτευση του.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση μόλις απέκλεισε τον αντιπολεμικό υποψήφιο Boris Nadezhdin. Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε επίσης δρακόντεια ποινή φυλάκισης στον αντιπολεμικό κοινωνιολόγο Boris Kagarlitscky. Δεν ακούμε, ωστόσο, για ανθρώπους όπως ο Nadezhdin και ο Kagarlitsky στη Δύση κυρίως σχεδόν για έναν λόγο: σε αντίθεση με τον Navalny, δεν συνεργάζονται με τις δυτικές κυβερνήσεις.

Ο Navalny συνεργάστηκε με την εταιρεία πληροφοριών του ΝΑΤΟ Bellingcat και πέρασε από το πρόγραμμα «Yale World Fellow», ένα πεδίο εκπαίδευσης για την αλλαγή καθεστώτος. Για το λόγο αυτό, επίσης, δεν ακούμε ότι ο Navalny ήταν ένας αμετανόητος ξενοφοβικός που συνέκρινε τους μουσουλμάνους μετανάστες με κατσαρίδες και σάπια δόντια.

Ο θάνατός του είναι μια τραγωδία. Αναμφίβολα υπέστη κακομεταχείριση. Αλλά επειδή εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ θα τον μετατρέψουν σε κάποιον που δεν υπήρξε. 

Απλά συγκρίνετε την κάλυψη τους με τη σιωπή τους, ή ακόμα και την υποστήριξή τους, στη συνεχιζόμενη δίωξη του Julian Assange. Ή την πλήρη σιωπή τους για την κακομεταχείριση και το θάνατο του Αμερικανού πολίτη Gonzalo Lira υπό ουκρανική κράτηση - που αγνοείται παγκοσμίως από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Παρακάτω είναι η συνέντευξη του McFaul στην οποία αναφέρεται ο Maté...





* * *

Ενημέρωση (1324ET): Ο Λευκός Οίκος λέει ότι εξακολουθεί να περιμένει την επιβεβαίωση του θανάτου του Navalny, αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι δεν έχει καμμία αμφιβολία ότι οι αναφορές είναι αληθινές και ότι ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται πίσω από αυτό. 

Προηγουμένως, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές» συνέπειες εάν ο Navalny πεθάνει στη φυλακή. «Οι αναφορές για τον θάνατό του, αν είναι αληθινές, και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι δεν είναι – οι ρωσικές αρχές θα πουν τη δική τους ιστορία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν στις ζωντανές παρατηρήσεις του είπε ότι ο Alexei Navalny «αντιστάθηκε» γενναία στα «κακά πράγματα» της κυβέρνησης Πούτιν. Ο Μπάιντεν περιέγραψε ότι «δηλητηριάστηκε, συνελήφθη, φυλακίστηκε, μπήκε στην απομόνωση... Μια δυνατή φωνή για την αλήθεια».

Και μετά από αυτό ο Navalny επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσσία: «Γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα φυλακιστεί ή ακόμα και θα σκοτωθεί... Αλλά το έκανε ούτως ή άλλως»

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν υποστήριξε με βεβαιότητα ότι «ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Navalny» και όλα αυτά είναι «απόδειξη της βαρβαρότητας του Πούτιν» - αλλά ότι, αντίθετα, το «δημοκρατικό μέλλον» στο οποίο πίστευε ο Navalny άξιζε να «πεθάνει».


«Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Navalny. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος. Αυτό που συνέβη στον Navalny είναι μια ακόμη απόδειξη της βαρβαρότητας του Πούτιν. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται», είπε ο Μπάιντεν.

Σε σημείο κατά τη διάρκεια του σύντομου Q&A, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι επρόκειτο για δολοφονία. Ο Μπάιντεν δεν επιβεβαίωσε ευθέως την ερώτηση, αλλά είπε ότι «χωρίς αμφιβολία» ήταν οι συνέπειες αυτού που «έκανε ο Πούτιν και οι κακοποιοί του».

Όσο για την απάντηση των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε μόνο: «Σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει».

Ο Navalny εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών με τις κατηγορίες του εξτρεμισμού και της διαφθοράς. Οι υποστηρικτές του λένε ότι όλα αυτά είναι χαλκευμένες κατηγορίες, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατά καιρούς προτείνει ότι είναι ανδρείκελο της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη CIA.

Αλλά κάτι πολύ αισθητά απόν από την ομιλία του Μπάιντεν και το Q&A που ακολούθησε ήταν αυτό το γεγονός: Ένας Αμερικανός πολίτης δημοσιογράφος πέθανε υπό ουκρανική κράτηση... και το όνομά του δεν έχει αναφερθεί από το βήμα Τύπου του Λευκού Οίκου, ούτε η υπόθεσή του έχει διερευνηθεί.


Ωστόσο, παραμένει ότι ο θάνατος του Gonzalo Lira στις 24 Ιανουαρίου - μετά από οκτάμηνη φυλάκιση με την κατηγορία ότι «δικαιολογεί τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσσίας στην Ουκρανία» - δεν είναι «χρήσιμος» για την κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Ωστόσο, ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έσπευσε να στραφεί από τα δεινά του Navalny στην ανάγκη το Κογκρέσσο να προωθήσει το πακέτο χρηματοδότησής του για την Ουκρανία.

* * *

Δείτε ζωντανά:




Ενημέρωση(1058ET): Η διεθνής αντίδραση για τον θάνατο του Navalny σε ρωσική φυλακή στον μακρινό βορρά έρχεται όλο το πρωί και, όπως αναμενόταν, περιλαμβάνει την κατηγορία ότι ο Πούτιν και το Κρεμλίνο «δολοφόνησαν βάναυσα» τον Ρώσο αντιφρονούντα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Λετονίας Edgars Rinkevics.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas κατηγόρησε τη Μόσχα ως «αδίστακτο καθεστώς» και ζήτησε «λογοδοσία». H Kallas δήλωσε: «Ο θάνατος του Alexei Navalny είναι μια ακόμη σκοτεινή υπενθύμιση του αδίστακτου καθεστώτος με το οποίο έχουμε να κάνουμε - και γιατί η Ρωσσία και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για κάθε ένα από τα εγκλήματά τους». Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν παρόμοια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι «όλα τα γεγονότα πρέπει να εξακριβωθούν και η Ρωσσία έχει σοβαρά ερωτήματα να απαντήσει». Και πρόσθεσε: «Ο Alexei Navalny είναι μια ισχυρή φωνή για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, εδώ και πολλά χρόνια, και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του εδώ και πολύ καιρό».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris δεν είχε πολλά να πει, λέγοντας μόνο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να επιβεβαιώσει τα «τρομερά» νέα: «Όποια ιστορία κι αν πουν, ας είμαστε σαφείς, η Ρωσσία είναι υπεύθυνη και θα έχουμε περισσότερα να πούμε για αυτό αργότερα», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες του Κογκρέσσου έσπευσαν να αποκαλέσουν τον Πούτιν «δολοφονικό δικτάτορα». Για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Tom Thillis (NC) εξέδωσε την ακόλουθη καταδικαστική απόφαση, αφού πρώτα είπε: «Ο Navalny έδωσε τη ζωή του αγωνιζόμενος για την ελευθερία της χώρας που αγαπούσε». ...


Ο Πούτιν είναι ένας δολοφονικός, παρανοϊκός δικτάτορας. Η ιστορία δεν θα είναι ευγενική με εκείνους στην Αμερική που ζητούν συγγνώμη για τον Πούτιν και επαινούν τη ρωσική απολυταρχία. Ούτε η ιστορία θα είναι ευγενική με τους ηγέτες της Αμερικής που παραμένουν σιωπηλοί επειδή φοβούνται την αντίδραση από τους διαδικτυακούς ειδήμονες.

Ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η ταχύτητα με την οποία η Nikki Haley προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη στιγμή για να βελτιώσει την εξασθένιση της ορατότητάς της στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους:


Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Nikki Haley κατηγόρησε τον βασικό αντίπαλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πρώην πρόεδρο Τραμπ για τους προηγούμενους επαίνους του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τον θάνατο του κορυφαίου ηγέτη της αντιπολίτευσης της χώρας Alexei Navalny την Παρασκευή.

«Ο Πούτιν το έκανε αυτό» Η Haley έγραψε το πρωί της Παρασκευής στο 'X', την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ως απάντηση στην είδηση του θανάτου του Navalny στη φυλακή. «Τον ίδιο Πούτιν που ο Ντόναλντ Τραμπ επαινεί και υπερασπίζεται. Ο ίδιος Τραμπ που είπε: «Για να είμαστε δίκαιοι με τον Πούτιν, λέτε ότι σκότωσε ανθρώπους. Δεν το έχω δει αυτό"».

Και φυσικά, όπως τονίσαμε νωρίτερα, ο Tucker Carlson δέχεται επίθεση για το πρόσφατο ταξείδι του στη Μόσχα και τη συνέντευξη του Πούτιν. Αρχίζει ένα απόλυτο δικαστήριο μέσω του τύπου...


Τι ακολουθεί; περισσότερες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία που έχει ήδη υποστεί υψηλές κυρώσεις; Ή μήπως ο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε μια μαζική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων;


* * *

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalni πέθανε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο βόρειο άκρο της χώρας, ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία ειδήσεων Interfax, επικαλούμενη την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία.

Ο 47χρονος Navalny, σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο από φυλακή στην περιοχή Βλαντίμιρ όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης τριών δεκαετιών για εξτρεμισμό και απάτη, τις οποίες είχε αποκαλέσει πολιτική ανταπόδοση για τη στάση του κατά του Κρεμλίνου πριν από μια δεκαετία. Δεν είχε καμμία προσδοκία να βγει από τη φυλακή όσο ο Πούτιν ήταν στην εξουσία.

Αργότερα εμφανίστηκε σε ένα απομακρυσμένο στρατόπεδο αιχμαλώτων της Αρκτικής, τερματίζοντας σχεδόν τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες ήταν άγνωστο πού βρίσκεται, αφού μεταφέρθηκε από μια φυλακή έξω από τη Μόσχα.


«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στην ποινική αποικία Νο 3, ο κατάδικος Α.Α. Navalny αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του». Μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο τη σωφρονιστική υπηρεσία της χώρας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων συνέχισε: «Το ιατρικό προσωπικό της εγκατάστασης έφτασε αμέσως στο σημείο και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδίκου».

Ο θάνατος του Navalny θέτει υπό αμφισβήτηση οποιαδήποτε αντίθεση στον Πούτιν. Όλοι οι κορυφαίοι αντίπαλοι του Πούτιν είναι τώρα είτε νεκροί, φυλακισμένοι ή ζουν στην εξορία.

Ο Navalny ήταν, αναμφίβολα, το μεγαλύτερο αγκάθι στην πλευρά του Κρεμλίνου. Για πάνω από μια δεκαετία, ηγήθηκε πανεθνικών διαμαρτυριών εναντίον των αρχών, έθεσε υποψηφιότητα για να αμφισβητήσει μέλη του ρωσικού κατεστημένου και δημιούργησε ένα δίκτυο γραφείων εκστρατείας σε όλη τη χώρα που έκτοτε διαλύθηκαν.

Φυσικά, η χρονική στιγμή του θανάτου του Navalny λίγο μετά τη συνέντευξη του Tucker Carlson με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έχει βάλει φωτιά στα κοινωνικά μέσα.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Γιατί ο Ζελένσκι επέλεξε έναν Ρώσο στρατηγό ως νέο ηγέτη του στρατού της Ουκρανίας;
Ο νέος αρχιστράτηγος του Κιέβου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσσία, όπου ζει ακόμα η οικογένειά του

Μια αλλαγή στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας - που αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες - τελικά συνέβη. Ως αποτέλεσμα μιας μακράς προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι και του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Alexander Syrsky. Είναι ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής με μακρύ ιστορικό, αλλά αμφιλεγόμενο υπόβαθρο. Ο Syrsky γεννήθηκε στη Ρωσσία και προέρχεται από οικογένεια πατριωτών. Ρώσοι πατριώτες.


Το Κρεμλίνο σχολιάζει τον θάνατο του Navalny
Με μια έρευνα σε εξέλιξη, ο Ντμίτρι Πεσκώφ προειδοποίησε τους δυτικούς ηγέτες να μην κάνουν «λυσσαλέες δηλώσεις»

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διερευνήσει τον θάνατο του Alexei Navalny, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ. Ο Navalny πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής σε σωφρονιστική αποικία στην περιφέρεια Γιαμάλο-Νένετς, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για αδικήματα που σχετίζονται με τον «εξτρεμισμό». Σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία, ο 47χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του μετά από μια βόλτα και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του από τους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!