Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Οι αποκαλύψεις του πρώην Τούρκου πρόξενου Κομοτηνής, γιά τόν πράκτορα της 'ΜΙΤ' στήν Θράκη!

 


Χακάν Οκτσάλ- (πρόξενος της τουρκίας την εποχή που σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Σαδίκ Αχμέτ)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

…….
…….

Αλλά όταν πρόκειται για παραβίαση της Λωζάνης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η αμέλεια της Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας.  

Σήμερα από την ελληνική μειονότητα τον πλούτο αυτό της Κωνσταντινούπολης, που είχε δοθεί ως παρακαταθήκη στην Τουρκία, έχει απομείνει μόνο μια γερασμένη κοινότητα δύο χιλιάδων ατόμων. 

Πιέσεις και επιθέσεις όπως το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955, ο φόρος περιουσίας και οι ακυρώσεις αδειών διαμονής το 1964, εκτόπισαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης παραμένουν ακόμη στη θέση τους.
…….
…….
Ωστόσο όταν διορίστηκα εγώ στην Κομοτηνή το 1992,  ο Σαδίκ Αχμέτ  αποτελούσε αιτία διχόνοιας εντός των Τούρκων της δυτικής Θράκης. 

Εκείνη την εποχή ο Σαδίκ Αχμέτ κατηγορούσε άλλους ηγέτες της τουρκικής κοινότητας όπως τον βουλευτή Αχμέτ Φαΐκογλου πως ήταν τσιγγάνος και τον μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγγα ως Πομάκο και ότι υπονόμευαν τον τουρκισμό στην δυτική θράκη. 

Το χειρότερο είναι ότι ορισμένες κρατικές υπηρεσίες, παρά τις αντιρρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτές τις σεχταριστικές συμπεριφορές του Σαδίκ Αχμέτ.

Στα 3 έτη της θητείας μου στην Κομοτηνή οι συγκρούσεις εντός της μειονότητας αυξήθηκαν λόγω της αρνητικής στάσης του Σαδίκ Αχμέτ.  

Παρ΄όλα αυτά όταν ο Σαδίκ Αχμέτ έχασε τη ζωή του, το εθνικιστικό τμήμα στην Τουρκία τον ανέδειξε ως μοναδικό ηγέτη και εθνομάρτυρα των Τούρκων της δυτικής Θράκης. 

Άρα η ταινία Σαδίκ Αχμέτ δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να τροφοδοτήσει τους ιδεολογικούς στόχους του εθνικιστικού τμήματος και να προκαλέσει ανθελληνικά αισθήματα εντός της κοινωνίας.

Στο διαφημιστικό 'τρέιλερ' της ταινίας υποστηρίζεται ότι ο Σαδίκ Αχμέτ πέθανε σε ένα ύποπτο τροχαίο.  Κάποιοι προχωρούν ακόμη παραπέρα και υποστηρίζουν ότι έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας από το ελληνικό παρακράτος. Τέτοιες ισχυρισμοί σταδιακά άρχισαν να γίνονται δεκτοι από την κοινωνία. 


Ωστόσο ούτε τότε, ούτε σε καμία άλλη περίοδο η Τουρκία είχε σαν επίσημη άποψη ότι ο Σαδίκ Αχμέτ πέθανε με ύποπτο τρόπο.


Εγώ ήμουν ένας από τους λίγους ανθρώπους που τον είδαν πριν πεθάνει. Εκείνη τη μοιραία μέρα της 24/7/1994 εγώ πήγαινα από τα Ίψαλα στην Κεσανη, ενώ εκείνος ερχόταν από την Κεσάνη προς την Ελλάδα. 


Οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα την κόκκινη Μercedes του. Θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου “ελπίζω να μην τρακάρει”.  


Λίγο μετά την επιστροφή μου στην Κομοτηνή το βράδυ, ενημερώθηκα για τον θάνατό του. 


Όταν πήγα στο νοσοκομείο η μικρή του κόρη ήταν με ελαφρά τραύματα στο κρεβάτι ενώ ο γιος και η σύζυγός του όρθιοι παρά το ότι είχαν βγει από αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. 


Ο μόνος που είχε χάσει τη ζωή του στο αυτοκίνητο ήταν ο Σαδίκ Αχμέτ. 


Ο Σαδίκ Αχμέτ σε αντίθεση με τα παιδιά και τη σύζυγό του, δεν φορούσε ζώνη, εκτοξεύτηκε από το αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή του όταν χτύπησε το κεφάλι του σε μία πέτρα στο χωράφι. 


Η οικογένειά του μπροστά σε μένα,  είπε στην αστυνομία ότι είχαν προειδοποιήσει τον πατέρα τους να πηγαίνει πιο σιγά.


Πήγα στο σημείο του τροχαίου και το επιθεώρησα. Ο Σαδίκ Αχμέτ τράκαρε ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο της συζύγου του, ένα μικρό και αδύναμο fiat tipo αντί για τη Μercedes που πάντα οδηγούσε. 


Στον δρόμο της περιοχής υπήρχε ορατότητα ακόμη και από μακριά . 


Δεν υπήρχε κάποιο δέντρο ή κτίριο που να εμπόδιζε  την ορατότητα. 


Σύμφωνα με μεταγενέστερη έρευνά μου ο Έλληνας χωρικός 60 ετών που οδηγούσε το τρακτέρ με το οποίο συγκρούστηκε ο Σαδίκ Αχμέτ,   ήταν ιδιοκτήτης του χωραφιού εκεί και όργωνε για λίγες μέρες το χωράφι του. 


Ο Σαδίκ Αχμέτ είδε το τρακτέρ που κινούνταν αργά στο χωράφι και δεν μπορούσε να πεταχτεί ξαφνικά στο δρόμο,  αλλά παρά τις προειδοποιήσεις της οικογένειάς του αντί να επιβραδύνει, επιτάχυνε πιστεύοντας πως θα περάσει. 


Από τη σύγκρουση το αυτοκίνητο βγήκε στο χωράφι και ανετράπη. 


Από το τροχαίο επειδή μόνο αυτός δεν φορούσε ζώνη, δυστυχώς πετάχτηκε από το αυτοκίνητο και πέθανε. 


 Αν εκείνη τη μέρα είχε χρησιμοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο αντί για εκείνον το δρόμο που περιβάλλεται από χωράφια το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. 


Ή αν είχε οδηγήσει το δικό του μεγάλο αυτοκίνητο αντί για το μικρό αυτοκίνητο της γυναίκας του, το ατύχημα θα μπορούσε να ήταν λιγότερο σοβαρό. 


Ομοίως αν είχε δέσει τη ζώνη του δεν θα έχει πεταχθεί έξω από το αυτοκίνητο και θα είχε επιζήσει από το τροχαίο με ελαφρά τραύματα όπως η γυναίκα και τα παιδιά του. 


Αν αντί να επιταχύνει είχε επιβραδύνει δεν θα γινόταν ατύχημα. Αυτές τις παρατηρήσεις μου τις έγραψα σε αναφορά προς το υπουργείο Εξωτερικών κοινοποιώντας το συμπέρασμά μου πως ήταν ένα τροχαίο. 


Σχετικά με αυτό το θέμα δεν μου τηλεφώνησε ούτε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Ντεμιρέλ ούτε η πρωθυπουργός Τσιλέρ ούτε ο υπουργός εξωτερικών Ερντάλ Ινονού, ούτε και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ που τον γνώριζε καλά. 


Κατά περίεργο τρόπο σχετικά με το θάνατό του ο μόνος ο οποίος επικοινώνησε τότε μαζί μου ήταν ο σεβαστός τότε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου τουρκίας Τουργκούτ Καζάν.  


Του έδωσα τότε τις απαραίτητες πληροφορίες.


Καθώς πλησιάζουμε στην 30η επέτειο του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ, η προσπάθεια να τροφοδοτηθούν τέτοιοιν αβάσιμοι ισχυρισμοί από επίσημους θεσμούς,  δεν θα ωφελήσει την Τουρκία,  σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πάλι σε θετικό δρόμο. 


Ως εκ τούτου ως στενός μάρτυρας του συμβάντος αποδέχομαι την ευθύνη να ενημερώσω το κοινό για τα γεγονότα.


https://t24.com.tr/yazarlar/hakan-okcal/sadik-ahmet-filmi-ve-bati-trakya-da-turk-kimligi,43556?fbclid=IwAR1Ziagii4B1xMIduNT6V1okxevmBdQnPYPK2T2nwaCRcPw116EQTN6tDLI

16-02-2024

https://tourkikanea.gr/mit/sadik-74/

3 σχόλια:

  1. ΜΗΠΩΣ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ αμολύσει Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ?
    Ν.Δένδιας: «Ό,τι είναι πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από την Τουρκία είναι ελληνικό»
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/n-dendias-oti-einai-peran-ton-3-naytikon-milion-apo-tin-tourkia-einai-elliniko/ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ 1.25 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί είπε ή Μπενάκη στον Παπούλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τού είπε (τότε) χαλαρά, ότι θάρθει μιά εποχή (ήρθε) πού θά παραδώσουμε εθνική κυριαρχία στά πλαίσια ενός ευρωπαϊκού οράματος καί... μπούρδες κατσαρές..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!