Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ο ενεργειακός παραλογισμός της Τετάρτης: Τα ηλιακά αγροκτήματα "γερνούν" πρόωρα και ποτέ δεν θα μαντέψετε που το αποδίδουν [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]



Η αιολική βιομηχανία έχει δεχθεί πλήγμα, τόσο από την άποψη των δημοσίων σχέσεων όσο και από οικονομική άποψη, τα τελευταία χρόνια, καθώς η υποτιθέμενη 25ετής διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών της έχει έρθει στην πραγματικότητα μόλις 7-10 χρόνια πριν χρειαστεί να αντικατασταθεί. Ένα παρόμοιο ζήτημα μαστίζει τα τεράστια πτερύγια που γυρίζουν οι τουρμπίνες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των αιολικών πάρκων, καθώς και τη δημιουργία ενός ζητήματος διάθεσης αποβλήτων που ούτε η βιομηχανία ούτε οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν. Ως αποτέλεσμα, καταλήξαμε να βομβαρδιζόμαστε με φωτογραφίες τεράστιων αιολικών νεκροταφείων που ξεφυτρώνουν παντού, όπως τα δύο γιγαντιαία στα περίχωρα του Sweetwater του Τέξας, ένα από τα οποία απεικονίζεται εδώ.



Πιο πρόσφατα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ειδήσεις ότι οι φορείς εκμετάλλευσης και οι κατασκευαστές στην ηλιακή βιομηχανία βλέπουν τώρα πρόωρη γήρανση των ηλιακών μετατροπέων και των πάνελ τους. Η Utility Dive ανέφερε τον Οκτώβριο ότι τα ηλιακά πάρκα πρώτης και δεύτερης γενιάς στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια «κρίση μέσης ηλικίας».

Εδώ είναι ένα απόσπασμα από αυτή την ιστορία:


Πολλοί παλαιότεροι μετατροπείς δεν έχουν ανταποκριθεί στην αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους, με τους περισσότερους να αρχίζουν να αποτυγχάνουν γύρω στα 10-15 χρόνια, σύμφωνα με τον Levent Gun, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ampt, ενός κατασκευαστή προϊόντων μετατροπής ηλιακής ενέργειας. Κάνοντας τα πράγματα πιο δύσκολα, οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές αυτών των μετατροπέων - οι εταιρείες που έπρεπε να τους συντηρήσουν και να εγγυηθούν την απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου - έχουν κλείσει, δήλωσε ο Gun.

"Αυτά τα έργα σχεδιάστηκαν για διάρκεια ζωής 20-25 ετών και είναι γνωστό ότι οι μετατροπείς πρώτης και δεύτερης γενιάς έχουν μέση διάρκεια ζωής 15 ετών", δήλωσε ο Daniel Liu, ο οποίος ηγείται της έρευνας για τη συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων, την ανάλυση κόστους και τις αποτιμήσεις στη Wood Mackenzie. Είτε μας αρέσει είτε όχι, είπε, «η αγορά θα πρέπει να επισκευάσει πολλούς μετατροπείς τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wood Mackenzie, περίπου 23 GW ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ - οικιακής, εμπορικής και κοινής ωφέλειας - θα προσεγγίσουν αυτό το 15ετές σημείο αναφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια. Και δεδομένης της πολυπλοκότητας της απενεργοποίησης των μετατροπέων σε ορισμένες από αυτές τις πρώιμες ηλιακές εγκαταστάσεις, ορισμένοι έμποροι ηλιακού εξοπλισμού συνιστούν να χτυπήσετε μια σειρά από πιθανές αναβαθμίσεις ταυτόχρονα: αντικατάσταση παλαιών πάνελ και καλωδίωσης με νέο εξοπλισμό για μεγιστοποίηση της απόδοσης ή ακόμα και εγκατάσταση μπαταριών για εγκατάσταση ηλιακής + αποθήκευσης ενώ βρίσκεστε σε αυτήν.

[Τέλος]

Σημειώστε το εντελώς προβλέψιμο βασικό σημείο αυτής της ιστορίας, το οποίο είναι ότι «οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές αυτών των μετατροπέων - οι εταιρείες που υποτίθεται ότι θα τους συντηρούσαν και θα εγγυούνταν την απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου - έχουν κλείσει».

Ω. Ακούγεται πολύ σαν τις βιομηχανίες λεωφορείων αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι δεν είναι; Ναι, πράγματι. Και πάλι, αυτό είναι ένα εντελώς προβλέψιμο αποτέλεσμα που η βιομηχανία θα έπρεπε να είχε προβλέψει και αναπτύξει σχέδια, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτού του κλάδου είναι νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από αυτές ξεκίνησαν χωρίς πρώτα να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα ιδιωτικών επενδύσεων κεφαλαίου που απαιτείται για τη διατήρησή τους μακροπρόθεσμα.

Έτσι, βλέπουμε την ίδια ακριβώς εξέλιξη της ιστορίας να διατρέχει και τις τρεις βιομηχανίες που αναζητούν προσόδους και οι οποίες επιλέχθηκαν από τις ελίτ της παγκοσμιοποίησης ως οι καθορισμένες «λύσεις» για τη φανταστική κλιματική «κρίση».

Αλλά αυτή η ηλιακή ιστορία θλίψης γίνεται ακόμα καλύτερη. Τη Δευτέρα, το MSN παρουσίασε μια ιστορία από την Αυστραλία που ισχυρίζεται ότι οι ηλιακοί συλλέκτες στα αιολικά πάρκα Down Under γερνούν πρόωρα λόγω... περιμένετε... του ΗΛΙΟΥ!

Ορκίζομαι ότι δεν το επινοώ αυτό - άλλως τε, ποιος θα μπορούσε;

Εδώ είναι ένα απόσπασμα από αυτό το στολίδι:


Η κλιματική αλλαγή αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο της ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία, με νέα έρευνα να αποκαλύπτει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες της χώρας υποβαθμίζονται με ταχύτερους ρυθμούς λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και της υγρασίας. 
Η τάση αυτή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μακροζωία των φωτοβολταϊκών (PV) μονάδων και την πιθανή αύξηση του ενεργειακού κόστους.

"Οι μεγάλης κλίμακας εμπορικές φωτοβολταϊκές μονάδες έχουν τυπική διάρκεια ζωής περίπου 20 έως 25 ετών, αν και φυσικά υποβαθμίζονται ή χάνουν την απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου", εξηγεί ο Shukla Poddar, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Φωτοβολταϊκών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του UNSW. Ωστόσο, αυτοί οι ρυθμοί υποβάθμισης επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο που απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση της ηλιακής υποδομής και της ενεργειακής οικονομίας της Αυστραλίας.

[Τέλος]

Έτσι, το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας, υποθέτω, είναι το εξής: Οι ηλιακές συστοιχίες κάνουν εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ακτίνες του Ήλιου, αλλά μόνο εφόσον ο Ήλιος συμπεριφέρεται όπως πρέπει και δεν λάμπει πολύ έντονα.




[Ενημέρωση: Όπως σωστά σημειώνει ο Dan Kish στις ενότητες σχολίων, για τους κατασκευαστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η επενδυτική πίστωση των ΗΠΑ που επεκτάθηκε στον IRA ξεκινά ξανά όταν ανακαινίζουν πρόωρα τις εγκαταστάσεις τους, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό πριν από την 25ετή διάρκεια ζωής μπορεί να είναι. Ωστόσο, οι κατασκευαστές του εξοπλισμού δεν απολαμβάνουν αυτή την πολυτέλεια. Θα έπρεπε να το είχα αναφέρει στην αρχική ιστορία, αλλά βιάστηκα και το άφησα έξω.]

Αυτά για τώρα.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ  ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι Πράσινοι θέλουν να απαγορεύσουν τα ποδήλατα στα δάση – οι ιδιοκτήτες δασών αντιμετωπίζουν δραστικούς περιορισμούς
Με μια τροποποίηση του ομοσπονδιακού νόμου περί δασών, οι Πράσινοι θα μπορούσαν να ποινικοποιήσουν την ποδηλασία στα δάση και επίσης να κάνουν την πεζοπορία πιο δύσκολη. Οι ιδιοκτήτες γης πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους εκτεταμένους περιορισμούς στη διαχείριση των δασών - μια ιδιωτική γνώμη εμπειρογνωμόνων αποδεικνύεται ότι τα σχέδια ανανέωσης είναι αντισυνταγματικά.



Για μισό λεπτό! Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλητηριάζει τις αμερικανικές πόλεις με φθόριο; | Redacted με την  Natali Morris



Τι συμβαίνει λοιπόν όταν 900 τόνοι μπαταριών λιθίου που περιμένουν να ανακυκλωθούν καίγονται αυθόρμητα σε μια αποθήκη; Οι άνθρωποι στη γαλλική κοινότητα Viviez στην επαρχία Ayron το έμαθαν το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!