Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Ιταλία: Πράσινο φως για άλευρα εντόμων


Μέχρι τώρα, το αλεύρι από έντομα επιτρεπόταν να χρησιμοποιείται μόνο ως ζωοτροφή. Τώρα μπορεί επίσης να πωληθεί για ανθρώπινη κατανάλωση – παρά την αντίσταση της κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, μια εταιρεία που ονομάζεται Nutrinsect έχει λάβει το πράσινο φως για να πουλήσει άλευρα εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Αρχικά, η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να πουλήσει το αλεύρι μόνο ως ζωοτροφή, αλλά τώρα έχει την άδεια να το προσφέρει και για ανθρώπινη κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία αψηφά τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Μελόνι, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στα έντομα στα τρόφιμα.

Η ΕΕ είχε ήδη εγκρίνει την πώληση εντόμων, ιδίως γρύλων, ακρίδων και προνυμφών σκαθαριών, για κατανάλωση από τον άνθρωπο στις αρχές του 2023.

Το Nutrinsect αυξάνει τη θρεπτική αξία, βιωσιμότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον του αλεύρου του. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η γεύση είναι παρόμοια με αυτή των σπόρων κολοκύθας, φουντουκιών - και ακόμη και λίγο θυμίζει καβούρια. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι η επιθυμία να παρασχεθεί μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.

Από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι έχουν καλλιεργηθεί και υποστεί θερμική επεξεργασία στο εργοστάσιο της Nutrinsect στο Montecassiano. Στη συνέχεια καταψύχονται και αλέθονται σε σκόνη.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι η εντομοκαλλιέργεια απαιτεί λιγότερους πόρους και χώρο σε σύγκριση με την κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά «βρώσιμων» εντόμων στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

Η άδεια της ΕΕ για την κατανάλωση εντόμων πυροδότησε μια σειρά προτάσεων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, έχει θεσπιστεί κανονισμός για να διασφαλιστεί ότι τα έντομα κρατούνται μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως ζυμαρικά και πίτσα.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, τονίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα άλευρα που παρασκευάζονται από έντομα δεν μεταποιούνται σε τυπικά ιταλικά τρόφιμα. Από πέρυσι, αυτά δεν πρέπει πλέον να περιέχουν αλεύρια από γρύλους, μεταναστευτικές ακρίδες, αλευροσκώληκες και προνύμφες.


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/italien-grunes-licht-fur-insektenmehl


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Μποϊκοτάζ ΣΤΗΝ ΔΕΛΤΑ..... στην πράξη... δώσε πόνο!!!

    https://www.oparlapipas.gr/2024/02/video_3.html

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!