Υπήρξαν επίσης παραδείγματα ανθρώπων που ερμήνευσαν τα chatbots AI ως συνειδητά - κάτι που σίγουρα δεν είναι - γεγονός που εγείρει πολύ ενδιαφέροντα θεολογικά ζητήματα για όσους πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι ένα μοναδικό δημιούργημα.

Υπάρχουν ήδη ιερείς ρομπότ έξι ποδιών που κάνουν κηρύγματα, όπως το ρομπότ Mindar που ζει στο ναό Kodaji στο Κιότο της Ιαπωνίας. Το 2015, ο τεχνικός Anthony Lewandowski ίδρυσε το πλέον κλειστό Way of the Future - το οποίο είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα σούπερ AI bot για να λατρεύουν οι οπαδοί.

Υπάρχει επίσης το μετανθρωπιστικό κίνημα, το οποίο πιστεύει ότι στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναστήσει τους ανθρώπους ως πλάσματα που μοιάζουν με τον Θεό. Και όσοι ακολουθούν το "The Singularity" θέλουν ο άνθρωπος να συγχωνευθεί με την τεχνολογία, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε υβρίδια ανθρώπου-μηχανής.

Άλλοι πιστεύουν ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλλα, όπως το ChatGPT, γίνονται συνειδητά - ή θα γίνουν στο εγγύς μέλλον.

Ο μηχανικός λογισμικού της Google Blake Lemoine έχασε τη δουλειά του το 2022 αφού ισχυρίστηκε ότι το chatbot AI LaMDA της Google είχε αυτογνωσία - ισχυρισμοί που η Google είπε ότι ήταν «εντελώς αβάσιμοι».