Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΑΥΣΤΡΙΑ - Κατάληψη της εξουσίας από τον ΠΟΥ: Ανοιχτή επιστολή του ηγέτη της αντιπολίτευσης (FPÖ) Herbert Kickl προς την αυστριακή κυβέρνηση

 



Ο Herbert Kickl απευθύνει σαφή λόγια στην κυβέρνηση: η Αυστρία θα πρέπει να απορρίψει τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ και να αποτρέψει την ΕΕ από την «σκληροπυρηνική» πορεία της.

9 Φεβρουαρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 6,8 λεπτά


Σήμερα, Δευτέρα, αρχίζουν στη Γενεύη δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ. Η διεθνής διαπραγματευτική ομάδα συνεδριάζει στη Γενεύη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνθήκη για την πανδημία. Το τρέχον σχέδιο της συνθήκης μπορεί να βρεθεί εδώ - σε αντίθεση με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, το τρέχον σχέδιο είναι διαθέσιμο στο κοινό. Αλλά μόνο οι γύροι έναρξης και λήξης θα είναι ορατοί στο ενδιαφερόμενο κοινό. Οι υπόλοιπες ημέρες της δίκης θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Το FPÖ έχει καλό συγχρονισμό.


Την Κυριακή, το κόμμα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ηγέτη του κόμματος Herbert Kickl, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή καλώντας την αυστριακή κυβέρνηση να εμποδίσει τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ. 

Σύμφωνα με το αίτημα του Kickl, η Αυστρία δεν πρέπει ούτε να υποστηρίξει τη συνθήκη για την πανδημία ούτε την τροποποίηση του «Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού». Η επιστολή πηγαίνει ακριβώς στα κρίσιμα σημεία της μεταρρύθμισης του ΠΟΥ και μειώνει την κριτική όχι στη συνθήκη για την πανδημία αλλά και στον (πολύ πιο κρίσιμο) Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό και περιγράφει επίσης τον ρόλο της Αυστρίας στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς την κυβέρνηση:

Αξιότιμε κύριε Καγκελάριε, Μέλη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης,


24 Μαΐου 2024, και μαζί της η έναρξη της 77ης συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη, πλησιάζει αμείλικτα: στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνάντησης είναι η Συνθήκη για την Πανδημία και η τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα σχέδια και των δύο μέσων, στο βαθμό που έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού, δείχνουν ότι σχεδιάζεται παρέμβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία του ΠΟΥ. Η Αυστρία είναι μέλος της ΠΟΥ και, ως εκ τούτου, θα επηρεαστεί άμεσα από την έγκριση και των δύο πράξεων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής, στον βαθμό που είναι δημοσίως κατανοητή, δείχνει ότι η Αυστρία προφανώς κρύβεται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της, παρ' όλο που η Συνθήκη της ΕΕ και η Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ δεν έχουν απονείμει καμμία αρμοδιότητα σχετικά με νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση και την ετοιμότητα για πανδημίες. 

Ωστόσο, η ΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις στις διαπραγματεύσεις που τελικά συνοψίζονται στο γεγονός ότι τα νομοθετικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της υπό το πρόσχημα του ΠΟΥ μπορούν να εφαρμοστούν σε μια μελλοντική πανδημία με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη στην κρίση του κορωνοϊού. 

Η ΕΕ προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού στη συνθήκη για την πανδημία και τους τροποποιημένους υγειονομικούς κανονισμούς, και με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της σε μόνιμο τρόπο ετοιμότητας για πανδημίες μέσω δύο νομικά δεσμευτικών πράξεων για τα κράτη μέλη του ΠΟΥ. Οι οικονομικοί κερδοσκόποι της κρίσης του κορωνοϊού – εργαστήρια, κατασκευαστές εμβολίων, φαρμακευτικές εταιρείες, κατασκευαστές προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία και άλλοι – πρόκειται να ανοίξουν δρόμους για τη μόνιμη δημιουργία εσόδων εις βάρος των προϋπολογισμών υγείας των κρατών μελών.

Αντί να ενημερώσετε τον αυστριακό πληθυσμό σχετικά με το καθεστώς σας και τη συμβολή σας στις διαπραγματεύσεις, ανατρέχετε στα δημόσια διαθέσιμα έγγραφα της Διεθνούς Διαπραγματευτικής Ομάδας της Συνθήκης για την Πανδημία (INB) μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Υγείας. 
Ωστόσο, ακόμη και τρεις μήνες πριν από την προγραμματισμένη απόφασή της, δεν αναφέρουν περισσότερα για το κρίσιμο περιεχόμενο της συνθήκης από το ότι οι υποομάδες συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών για να συντάξουν το τελικό κείμενο της συνθήκης για την πανδημία. 
Έτσι, πριν από την επόμενη συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας (19 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024), δεν είναι ακόμη σαφές εάν προσπαθήσατε να αποτρέψετε τα χειρότερα από τον αυστριακό λαό ή εάν απλώς κολυμπάτε με τους σκληροπυρηνικούς, δηλαδή με την ΕΕ. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη όσον αφορά τις αλλαγές στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό. Τα μέλη της ομάδας εργασίας για την τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού είναι αισιόδοξα για την επίτευξη συναίνεσης, αλλά για το τι παρέμεινε κρυφό από το κοινό ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Ο ιστότοπος του Υπουργείου Υγείας εκφράζει επίσης την άνευ όρων έγκριση της συνθήκης για την πανδημία. Οι αλλαγές στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό δεν συζητούνται καν.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να σταθείτε ειλικρινείς απέναντι στον αυστριακό πληθυσμό και να τον ενημερώσετε ότι δεν έχετε προβεί σε καμμία ενέργεια μέχρι στιγμής, προκειμένου:

1) Να αποτραπεί η έννοια της προσέγγισης «Μία υγεία» («One Health») που εισήγαγε η ΕΕ στα σχέδια του ΠΟΥ ως έκφραση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας. 

Αυτή η ιδεολογία αντικαθιστά την παραδοσιακή ιατρική πρόληψη και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών με συνδυασμό με τη στρατιωτική προσέγγιση για τον περιορισμό των βιολογικών κινδύνων και του πολέμου με βιολογικά όπλα. Οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάσταση μόνιμων κρίσεων, οι οποίες πρέπει να καταπολεμηθούν με αυταρχικές κρατικές μεθόδους και να οδηγήσουν σε οικονομική λιμοκτονία του κανονικού συστήματος υγείας.

Η απλή δημιουργία και διατήρηση υποχρεωτικών αποθεμάτων για εμβόλια που καταστρέφονται αχρησιμοποίητα όταν φτάσουν στην ημερομηνία λήξης τους δεσμεύει και σπαταλά δημόσιο χρήμα που χρειάζεται επειγόντως αλλού στο σύστημα υγείας.

2) Να αποφευχθεί αυτό, ως συνέπεια της έννοιας «Μία υγεία», θα εφαρμοστούν σε μελλοντικές πανδημίες τα ίδια μέτρα για την καταπολέμηση μιας πανδημίας που χρησιμοποίησαν η ΕΕ και η Αυστρία στην κρίση του κορωνοϊού: Απαγορεύσεις κυκλοφορίας, μαζικές καραντίνες («lockdown»), μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση επαφών («track-and-trace»), η λεγόμενη «επικοινωνία κινδύνου» (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου πληροφοριών ή απλώς της λογοκρισίας με δυσφήμιση των αντιπάλων ως συνωμοσιολόγων και εισαγωγή «ελέγχων γεγονότων» για την υποστήριξη μιας επικρατούσας άποψης), καθώς και η ταχεία ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή (εγκεκριμένων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης) διαγνωστικών, θεραπευτικών μέσων και εμβολίων, έως και στο αυστριακό άκρο της θέσπισης με νόμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

3) Να αποτραπεί η επέκταση των αυταρχικών εξουσιών του Γενικού Διευθυντή της ΠΟΥ, όπως οραματίζεται η ΕΕ, επιτρέποντάς του να κηρύξει μεσοπρόθεσμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος και περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας στο μέλλον, πράγμα που θα συνεπαγόταν τα αντίστοιχα δραστικά μέτρα.

4) Να αποφευχθεί ότι η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης εμβολίων και φαρμάκων για την καταπολέμηση πανδημιών θα είναι δυνατή στο μέλλον, έτσι ώστε να παραμένει ο κίνδυνος σε μελλοντικές πανδημίες ότι τα εμβόλια που δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς θα οδηγήσουν σε επιβλαβείς παρενέργειες και στη συνέχεια θα αποδειχθούν πιο επιβλαβή από ό, τι αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

5) Να εμποδιστεί η άδεια, ακόμη και η υποχρέωση, της επίσημης προπαγάνδας, της λογοκρισίας και άλλων περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης να βρουν το δρόμο τους στα δύο όργανα του ΠΟΥ.

6) Να αποφευχθεί η επέκταση της έννοιας της «πανδημίας» σχεδόν επ' άπειρον, με το αιτιολογικό ότι εμποδίζει την «εξάπλωση ενός παθογόνου ή μιας παραλλαγής που μολύνει ανθρώπινους πληθυσμούς με περιορισμένη ή καθόλου ανοσία μέσω επίμονης και υψηλής μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο, επιβαρύνοντας υπερβολικά τα συστήματα υγείας με σοβαρή νοσηρότητα και υψηλή θνησιμότητα και προκαλώντας κοινωνική και οικονομική εξάρθρωση, τα οποία είναι όλα αποτελεσματικά εθνικά και παγκόσμια συνεργασία και συντονισμός του ελέγχου τους».

Ως εκ τούτου, σας παροτρύνουμε να δεσμευτείτε για τα ακόλουθα από τώρα και στο εξής:

1) Ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για ένα κείμενο της συνθήκης για την πανδημία και τις τροποποιήσεις των υγειονομικών κανονισμών στους υπόλοιπους γύρους διαπραγματεύσεων και, αν δεν το καταφέρετε,

2) Ότι στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας δεν θα υπάρχει πλειοψηφία δύο τρίτων για την έγκριση της συνθήκης για την πανδημία και απλή πλειοψηφία για την έγκριση των τροποποιήσεων του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και, αν δεν το καταφέρετε,

3) Εντός δέκα μηνών από την κοινοποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, να ενημερώσετε τον Γενικό Διευθυντή της ΠΟΥ ότι οι τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού δεν ισχύουν για την Αυστρία για τους βάσιμους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω, και

4) Να ενημερώσετε τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ και της ΕΕ ότι, για τους προαναφερθέντες βάσιμους λόγους, η Αυστρία δεν δίνει κοινοβουλευτική έγκριση στη συνθήκη για την πανδημία και δεν την κυρώνει, και

5) Εντός της ΕΕ, να αποτρέψει την προσχώρηση της ΕΕ στη συνθήκη για την πανδημία, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες του δικαίου της ΕΕ για την προστασία της κυριαρχίας της Αυστρίας και του αυστριακού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Με εκτίμηση,

Herbert Kickl,

πρόεδρος του ομοσπονδιακού κόμματος και πρόεδρος του FPÖ



Κανένα από τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ασχολείται με τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ. 

Έξω από το κοινοβούλιο, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αντίσταση στην Αυστρία στα σχέδια του ΠΟΥ. 

Έχουν επίσης κατατεθεί αναφορές για δημοψηφίσματα. 

Με την επιστολή, τα σχέδια συζητήθηκαν επίσης κάπως στην επικρατούσα τάση, η οποία μετά βίας αναφέρεται σε αυτό και αν το κάνει, τότε με αμφισβητήσιμους ελέγχους γεγονότων.


Εικόνα: Michael Lucan2018-02-15 Herbert Kickl FPÖ 8918CC BY-SA 3.0 DE



ΠΗΓΗ: WHO-Machtergreifung: Offener Brief Kickls an österreichische Regierung (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ H. KICKL ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΕΔΩ:

Κύριοι βο(υ)λευτές "μας", π ό τ ε θά ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΘΕΙΤΕ από αυτούς τούς ΞΕΝΟΥΣ συναδέλφους σας, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΟΥΝ τά λόγια τους όταν ΑΓΟΡΕΥΟΥΝ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!