Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΕΔΩ ΣΤΟΠ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!: Σκοταδισμός εν έτει 2024 - Η νομοθεσία της ΕΕ για τη λογοκρισία σε πλήρη ισχύ!!


Από αυτό το Σάββατο, η «ελευθερία της έκφρασης» στην ΕΕ έχει αλλάξει – τώρα «προστατεύεται» από τον έλεγχο και τη λογοκρισία. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον ελευθερία του λόγου για τους επικριτές.

18 Φεβρουαρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,9 λεπτά


Από το Σάββατο, ο λεγόμενος «νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες» (DSA) της ΕΕ έχει τεθεί σε ισχύ στο σύνολό του. Μέχρι τώρα, εφαρμοζόταν «μόνο» σε περιορισμένο βαθμό. 

Ο νόμος ενισχύει μαζικά τον κρατικό έλεγχο του διαδικτυακού λόγου και, σύμφωνα με τους επικριτές του, ασκεί τεράστια πίεση στην ελευθερία της έκφρασης στην ΕΕ.

Ειδικά σε περιόδους «κρίσεων» (οι οποίες, όπως γνωρίζουμε το αργότερο μέχρι το 2020, μπορούν να οργανωθούν και πολιτικά), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει πλέον ένα ισχυρό εργαλείο για να είναι σε θέση να αναλάβει δράση κατά της «παραπληροφόρησης». Το τι συνιστά «παραπληροφόρηση» καθορίζεται από την Επιτροπή.

Ο κύριος στόχος της DSA δεν θα είναι (αρχικά) οι απλοί πολίτες, αλλά οι πλατφόρμες που προσφέρονται για τη λεγόμενη «παραπληροφόρηση» ή «μίσος στο διαδίκτυο»: το Twitter του Elon Musk, ή το κινεζικό Tiktok, θα πρέπει να διαγράφουν και να λογοκρίνουν περισσότερα εάν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων. Οι πλατφόρμες Zuckerberg όπως το Instagram και το Facebook έχουν ήδη προχωρήσει και γενικά περιορίζουν το πολιτικό περιεχόμενο γενικά από αυτή την εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, ο Επίτροπος της ΕΕ (κάποιοι τον αποκαλούν «Επίτροπο Αλήθειας») Τιερί Μπρετόν ήταν ευφορικός το Σάββατο:


«Λογοκρισία για την ελευθερία της έκφρασης» είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επικριτές μεταφράζουν την οργουελιανή προπαγάνδα γύρω από τη DSA. Το TKP είχε συνοδεύσει λεπτομερώς τη θέσπιση του νόμου με δημοσιογράφους. (https://tkp.at/2023/08/25/die-haessliche-fratze-der-eu-digital-services-act-ab-heute-in-kraft/)

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2023, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα πρώτα μέρη της δέσμης νομοθετικών μέτρων. Λίγο πριν από την εισαγωγή της DSA στο σύνολό της, υπήρχε επίσης πιο mainstream κάλυψη.

Ένα κριτικό δοκίμιο, το οποίο είχε διαδοθεί ευρέως, δημοσιεύθηκε από την Berliner Zeitung. Ο Manfred Kölsch, συνταξιούχος δικαστής, βλέπει «οξύ κίνδυνο» για την ελευθερία της έκφρασης στην ΕΕ:

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες παρέχει τη δυνατότητα να δηλώνονται ακόμη και μη παράνομες καταχωρίσεις σε πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες με 45 εκατομμύρια ή περισσότερους χρήστες να υπόκεινται σε διαγραφή. 

Οι αιτιολογικές σκέψεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες διακρίνουν σαφώς μεταξύ της διάδοσης παράνομων πληροφοριών και των «άλλως επιβλαβών πληροφοριών». 

Οι φορείς εκμετάλλευσης πλατφόρμας υποχρεούνται να «δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση ή την ενίσχυση μόνο παραπλανητικού ή παραπλανητικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης». 

Το άρθρο 34 του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες κάνει επίσης σαφή διάκριση μεταξύ παράνομων πληροφοριών και πληροφοριών που έχουν μόνο «δυσμενείς επιπτώσεις».

Η λεπτομερής ανάλυσή του καταλήγει:

«Μια προσεκτική ματιά πίσω από την πρόσοψη του κράτους δικαίου αποκαλύπτει ότι η DSA υπονομεύει εν γνώσει της το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης που εγγυάται το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το άρθρο 5 του Βασικού Νόμου».

Στον Cicero, ο δικαστής αναφέρει επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο:

Στην αποκαλούμενη «περίπτωση κρίσης» – η ίδια η Επιτροπή καθορίζει κατά πόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις – αποκτά περαιτέρω δικαιώματα παρέμβασης χωρίς ο εθνικός συντονιστής να μπορεί να το αποτρέψει (άρθρο 36 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες). Ο ομοσπονδιακά δομημένος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης έχει υπονομευθεί.

Το αργότερο σε μια οξεία «κρίση», η CPM είναι επίσης πιθανό να επηρεαστεί από το νόμο εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι «ψευδείς ειδήσεις» μπορούν να διαβαστούν εδώ.

Ειδικά μετά τις εμπειρίες της μπλόφας του Covid, αυτό είναι πιθανώς ένα πιο απειλητικό σημείο για ορισμένους. Δείχνει επίσης πόσο λίγο κυρίαρχα εξακολουθούν να είναι τα εθνικά κράτη στην ΕΕ.

Η «ελευθερία της έκφρασης» στην ΕΕ έχει αλλάξει από το Σάββατο – και πολύ λίγοι άνθρωποι το παρατηρούν.


Εικόνα "Το Κοινοβούλιο θέλει κανόνες της ΕΕ για τις επιχειρήσεις που εξάγουν εργαλεία λογοκρισίας στο διαδίκτυο" από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αδειοδοτείται βάσει του CC BY-NC-ND 2.0.



ΠΗΓΗ: EU-Zensurgesetz in vollem Umfang in Kraft (tkp.at)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!