Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΑΗΔΙΑ! - Συναγερμός σεξισμού! Η θυγατρική της Lufthansa χαλαρώνει τον ενδυματολογικό κώδικα για το πλήρωμα καμπίνας


Από τον Kai Rebmann


Τα αγόρια θέλουν να γίνουν πιλότοι και τα κορίτσια ονειρεύονται να γίνουν αεροσυνοδοί μια μέρα. Αυτές οι φιλοδοξίες σταδιοδρομίας εξακολουθούν να εκφράζονται από πολλά παιδιά σήμερα. Φυσικά, οι γυναίκες στο πιλοτήριο ή οι άνδρες στην καμπίνα δεν είναι πλέον σπάνιοι - και βασικά, κανείς δεν θα είχε σοβαρά προβλήματα με αυτό.

Από την άλλη, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική όσον αφορά τον παραδοσιακό ενδυματολογικό κώδικα του πληρώματος καμπίνας των αεροπορικών εταιρειών. Εξάλλου, υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους, για παράδειγμα, ένας κτηματομεσίτης ή ένας σύμβουλος τράπεζας ταμιευτηρίου δεν προσεγγίζει την αντίστοιχη πελατεία του με μια χαλαρή εμφάνιση. Η εντύπωση αυτής της σοβαρότητας που περιμένουν οι επιβάτες από τους ανθρώπους στους οποίους εμπιστεύονται προσωρινά τη ζωή τους είναι επίσης το επίκεντρο των ενδυματολογικών κωδίκων στο αεροπλάνο.

Αλλά αυτό έχει πλέον τελειώσει, τουλάχιστον στη Swiss, θυγατρική της Lufthansa. Οι ξεκάθαροι ενδυματολογικοί κώδικες για το πλήρωμα καμπίνας ανήκουν στο παρελθόν από την 1η Φεβρουαρίου 2024. Αντ' αυτού, το σύνθημα που ισχύει τώρα εκεί είναι "(Σχεδόν) όλα επιτρέπονται, τίποτα δεν πρέπει!" Είναι καλό που ο Όμιλος Crane δεν έχει άλλα προβλήματα.

Αεορσυνοδοί με μακιγιάζ και βαμμένα νύχια

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, η χαλάρωση των ενδυματολογικών κωδίκων έγιναν σε συνεργασία με το συνδικάτο «Kapers». Αλλά το πραγματικό υπόβαθρο είναι πιθανό να είναι διαφορετικό. Το 2019, ένα άρθρο εμφανίστηκε στο περιοδικό μελών της ένωσης προσωπικού («Γκέισα των ουρανών – στολή και σεξισμός»), στο οποίο κατηγορήθηκε ο ελβετικός σεξισμός - λόγω των κλασσικών ενδυματολογικών κωδίκων που εξακολουθούσαν να ισχύουν σχεδόν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, τουλάχιστον εκείνη την εποχή.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας προφανώς δεν έμεινε αδρανής τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια, ενδίδοντας τελικά στην 'woke' κριτική και δικαιολογώντας την παραχώρησή της ως εξής, μεταξύ άλλων: «Με αυτές τις αλλαγές, η Swiss αντιδρά στις κοινωνικές εξελίξεις αφενός και ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των εργαζομένων της, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για μεγαλύτερη ευελιξία, διαφάνεια και ατομικότητα αφετέρου».

Το γεγονός ότι, για παράδειγμα, επιτρέπεται πλέον στις γυναίκες να δένουν γραβάτες γύρω από το λαιμό τους είναι κάτι με το οποίο ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί παραδοσιακοί θα μπορούσαν να ανεχθούν. Και το αν τα πόδια των αεροσυνοδών είναι σχολαστικά ξυρισμένα θα τραβήξει μόνο το βλέμμα των ιδιαίτερα προσεκτικών επιβατών - ειδικά επειδή τα καλσόν, και αυτή είναι μια άλλη καινοτομία, επιτρέπεται τώρα να είναι επίσης αδιαφανή.

Με περαιτέρω αλλαγές, ωστόσο, η Swiss κινείται λίγο πολύ προς πιο νεοσύστατο σώμα και άλλες λατρείες. Τα piercing και τα τατουάζ μπορούν πλέον να φορεθούν ορατά, αρκεί να μην είναι αποκρουστικά, αλλά σε καμμία περίπτωση στο πρόσωπο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιος υποτίθεται ότι θα απαντήσει ξανά σε αυτό το εξαιρετικά υποκειμενικό ερώτημα.

Και: Οι άνδρες αεροσυνοδοί επιτρέπεται πλέον να φορούν βερνίκι νυχιών και μακιγιάζ, αλλά οι αεροσυνοδοί δεν χρειάζεται πλέον. Ένα περαιτέρω πέρασμα θα επιτρέψει επίσης τα παπούτσια με κορδόνια στο μέλλον, ρητά επίσης σε συνδυασμό με φούστες. Θεωρούν οι Ελβετοί περιττό το ζήτημα του φύλου και εδώ;

Σε αυτό το σημείο, το αργότερο, γίνεται σαφές τι πραγματικά εννοούν οι υπεύθυνοι της θυγατρικής της Lufthansa όταν περιγράφουν το νέο σύνολο κανόνων ως αντίδραση «στις κοινωνικές εξελίξεις». Στην πραγματικότητα, υποκλίνονται σε μια 'woke' εξαφανισμένη μικρή μειοψηφία που θέλει να επιβάλει το υποτιθέμενο «δόγμα» των πολλαπλών φύλων και ταυτοτήτων στη συντριπτική πλειοψηφία.


ΠΗΓΗ: https://reitschuster.de/post/sexismus-alarm-lufthansa-tochter-lockert-dresscode-fuer-kabinenpersonal/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!