Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Ο Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Navalny, αλλά η Δύση έχει κάθε λόγο να πει ψέμματα


Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την άποψη των ρωσικών κρατικών συμφερόντων και του τι μπορεί να φέρει το νέο κύμα πολέμου πληροφοριών.


Andrew Korybko
17 Φεβρουαρίου 2024


Ο θάνατος του Alexey Navalny σε φυλακή της Αρκτικής την Παρασκευή, ο οποίος αποδόθηκε διστακτικά σε θρόμβο αίματος, πυροδότησε έναν άλλο παγκόσμιο γύρο αντιρωσικού πολέμου πληροφοριών. 

Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από την είδηση ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν υπεύθυνος για το θάνατό του, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να τον σκοτώσει, ενώ η Δύση έχει κάθε λόγο να πει ψέμματα ότι το έκανε. Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει μερικά επιχειρήματα για την υποστήριξη αυτών των αλληλένδετων θέσεων.

Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την άποψη των ρωσικών κρατικών συμφερόντων. 

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα μήνα και ο νυν πρόεδρος θα προτιμούσε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά τώρα ορισμένα παραπλανημένα μέλη του εκλογικού σώματος που κανονικά δεν θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία μπορεί να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Δύση προβλέψιμα θα παρουσιάσει οποιαδήποτε μειωμένη προσέλευση που ενδεχομένως προκύψει από αυτό, ως απονομιμοποίηση της εντολής του προέδρου Πούτιν όταν κερδίσει άλλη μια θητεία όπως αναμένεται.

Επιπλέον, οι μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες ρωσικές πόλεις για να θρηνήσουν τον Navalny ώθησαν τις αρχές επιβολής του νόμου να συλλάβουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες, τους οποίους η Δύση θα εκμεταλλευτεί για την επιδίωξη των προαναφερθέντων στόχων

Κανένα αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε σοβαρές αναταραχές ή θα διαταράξει την πολιτική διαδικασία στο εσωτερικό της Ρωσσίας, αλλά η σημασία τους έγκειται στο πόσο θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πυροδοτούν αντιρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου μέσα στην ίδια τη Δύση.

Εκεί έγκειται η άμεση σημασία των ψεμμάτων τους, δεδομένου ότι στοχεύουν στη δημιουργία περισσότερης υποστήριξης για την καθυστερημένη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Δεν υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ του θανάτου του Navalny και αυτής της σύγκρουσης, αλλά ήδη διαδίδεται η αφήγηση ότι η έγκριση περισσότερης βοήθειας υποτίθεται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να πληγεί ο πρόεδρος Πούτιν. 

Είναι επίσης μία ευτυχής συγκυρία από την πλευρά της Δύσης ότι πέθανε ενώ η ελίτ τους βρίσκεται στο Μόναχο αυτή τη στιγμή για τη φετινή διάσκεψη ασφαλείας, δεδομένου ότι μπορούν τώρα εύκολα να συντονίσουν αυτά τα σχέδια.

Αυτά τα επιχειρήματα εξηγούν πειστικά γιατί ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Navalny, κυρίως επειδή αυτός ο υποτιθέμενος Αμερικανός πράκτορας ήταν ήδη φυλακισμένος και ως εκ τούτου δεν αποτελούσε πλέον απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά γιατί η Δύση έχει κάθε λόγο να λέει ψέμματα ότι το έκανε. 

Σχετικά με την αντίδραση της Δύσεως στα γεγονότα, είναι σαφώς υποκριτικό, δεδομένου ότι δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν ο Gonzalo Lira πέθανε σε ουκρανική φυλακή νωρίτερα τον περασμένο μήνα, αφού συνελήφθη με αμφίβολες κατηγορίες που σχετίζονται με το βίντεο blogging του.

Επιπλέον, ο εναγκαλισμός του Navalny με ισλαμοφοβικές, υπερεθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις σε κάποιο σημείο της καρριέρας του θα τον είχε οδηγήσει να «ακυρωθεί» αν ήταν δυτικός πολιτικός σύμφωνα με τα σύγχρονα «πολιτικά ορθά» πρότυπα αυτού του πολιτισμού, οπότε είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τον ειδωλοποιούν

Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουν είναι για εγχώριους και ξένους σκοπούς πολέμου πληροφοριών που σχετίζονται με την ενθάρρυνση εξτρεμιστικών στοιχείων και την απονομιμοποίηση του προέδρου Πούτιν στα μάτια του κόσμου αντίστοιχα.

Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει στο ευρύτερο σχέδιο των πραγμάτων, ειδικά μετά τη μυστηριώδη δηλητηρίασή του το καλοκαίρι του 2020. 

Υποστηρίχθηκε τότε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι το Κρεμλίνο ήθελε να σκοτώσει τον Νavalny» για παρόμοιους λόγους με αυτούς που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο, αρκετούς μήνες μετά την οποία δόθηκε απάντηση στο ερώτημα «Γιατί ο Navalny επέστρεψε στην ίδια χώρα που ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει;
Εν ολίγοις, του ανατέθηκε να γίνει «πολιτικός μάρτυρας».

«Ο Navalny ήταν πράκτορας του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι όλοι οι μη εξουσιοδοτημένοι διαδηλωτές ξένοι πληρεξούσιοι», ούτε τότε ούτε τώρα. Παρ' όλα αυτά, η επιστροφή του στη χώρα για να αντιμετωπίσει κατηγορίες διαφθοράς και η απότομη ποινή φυλάκισης που ήξερε ότι τον περίμενε προοριζόταν πάντα να χρησιμεύσει ως μέσο για την ενθάρρυνση εξτρεμιστικών στοιχείων και την απονομιμοποίηση του προέδρου Πούτιν, γι' αυτό και οι χειριστές του τον διέταξαν να το πράξει. Θα μπορούσε θεωρητικά να είχε αρνηθεί, αλλά ήταν είτε πολύ συμβιβασμένος είτε ριζοσπαστικοποιημένος για να το κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, το νόημα της ανανέωσης της μνήμης των αναγνωστών σχετικά με αυτό είναι να τονιστεί ότι η Ρωσσία θα μπορούσε απλώς να τον κρατήσει εντός της χώρας μετά το μυστηριώδες περιστατικό δηλητηρίασης του καλοκαιριού του 2020 και να διασφαλίσει ότι πέθανε στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει λόγος να τον στείλουν στη Γερμανία εάν τον ήθελαν πραγματικά νεκρό.

Αυτή η παρατήρηση ενισχύει τις υποψίες μεταξύ πολλών μη Δυτικών εκείνη την εποχή ότι ό, τι συνέβη δεν ήταν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας όπως ισχυρίστηκε η Δύση, αλλά μια ξένη πρόκληση.

Στο τέλος της ημέρας, ενώ φυσικά θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του θανάτου του, δεν πρέπει να υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Navalny, ενώ η Δύση έχει κάθε λόγο να πει ψέμματα ότι το έκανε. 

Αν μη τι άλλο, η χρονική στιγμή είναι τόσο μειονεκτική από την άποψη των ρωσικών κρατικών συμφερόντων που εύκολα μπορεί κανείς να κάνει εικασίες ακόμη και  χωρίς καμμία απόδειξη σε αυτό το σημείο ότι  τουλάχιστον εμπλέκεται ξένος δάκτυλος, ωστόσο, η έρευνα θα διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη μόλις τελειώσει τελικά.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. ΟΤΑΝ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΛΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΕΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ, ΝΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ;
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΛΕΚΗΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΟΔΙΑ;
    ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ.
    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΒΗ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΡΟΙ.
    ΘΑ ΦΑΝΕΙ.
    ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!