Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Μια θρησκευτική διαμάχη σιγοβράζει στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουκρανίας



Από τη σκοπιά του Κιέβου, η δημιουργία μιας ξεχωριστής ορθόδοξης εκκλησίας για μία από τις πολλές εθνικές μειονότητες της χώρας τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λανθάνουσα απειλή για την εθνική ενότητα, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους εάν οι αρχές εγκρίνουν αυτήν, εξ ου και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να απορριφθεί για πολιτικούς λόγους.

Andrew Korybko
24 Μαρτίου 2024


Το Balkan Insight (BI), το οποίο είναι μια φιλοδυτική περιφερειακή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης, εξέπληξε τους παρατηρητές δημοσιεύοντας ένα επικριτικό άρθρο σχετικά με το πώς «η θρησκευτική αντιπαλότητα απειλεί τη στενή συνεργασία Ρουμανίας-Ουκρανίας». 

Επέστησαν την προσοχή στο πώς η υποστήριξη της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (BOR) τον περασμένο μήνα για τη δημιουργία ξεχωριστής εκκλησίας για τους εθνοτικούς Ρουμάνους στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις τους. Σύμφωνα με το BI, δεν υπάρχουν αντι-ουκρανικές προθέσεις πίσω από αυτή την κίνηση, αν και το Κίεβο μπορεί να μην το δει έτσι.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 400.000 ρουμανόφωνους αυτής της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας ανήκουν στην πρώην συνδεδεμένη με τη Ρωσσία Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC), η οποία δεν αναγνωρίζει την «Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία» (OCU) που έλαβε «αυτοδιοικούμενο καθεστώς» σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση πριν από μισή δεκαετία. 

Το BOR δεν αναγνωρίζει πλήρως την OCU και ανησυχεί ότι η καταστολή της UOC από το Κίεβο, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι ρουμανόφωνοι στη χώρα αυτή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ομοεθνείς της.

Το BI ανέφερε ότι «η καταστολή έχει διευρυνθεί για να συμπεριλάβει έρευνες στις εγκαταστάσεις της UOC σε μια επισκοπή στην περιοχή Chernivtsi στα δυτικά της χώρας, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της ρουμανικής θρησκευτικής κοινότητας της Ουκρανίας, με έναν ρουμανόφωνο μητροπολίτη να αντιμετωπίζει τώρα δίκη για φερόμενη «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους». Οι Ρουμάνοι "έχουν (επίσης) διαμαρτυρηθεί για αρκετά πρόσφατα "ύποπτα" περιστατικά, με άγνωστους δράστες να καίνε αρκετές εκκλησίες ή να απειλούν μέλη του κλήρου".

Βλέποντας πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφέρει αυτά τα περιστατικά, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν υπάρχουν καν τα πιο αδύναμα στοιχεία που να τα συνδέουν με τη Ρωσσία, γεγονός που εξ ορισμού υποδηλώνει ότι οι ένοχοι είναι πιθανώς υπερεθνικιστές Ουκρανοί

Οι εθνοτικά Ρουμάνοι είναι πιθανώς παράπλευρες απώλειες των επιθέσεων αυτών των εξτρεμιστών εναντίον αυτού του πρώην ρωσικού θεσμού, και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο το BOR πιστεύει ότι πρέπει να έχουν τη δική τους εκκλησία, ώστε να διαφοροποιηθούν για ασφάλεια.

Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να καταχωρήσουν τις ενορίες τους ως θρησκευτικές οργανώσεις, αλλά ένας εμπειρογνώμονας που ανέφερε η BI εικάζει ότι το Κίεβο μπορεί να απορρίψει το αίτημά τους για πολιτικούς λόγους. Δεν επεκτάθηκε στα πιθανά προσχήματα πίσω από αυτό το σενάριο και απλώς επιβεβαίωσε πόσο σίγουρος είναι ότι οποιαδήποτε διαφορά θα επιλυθεί φιλικά, αλλά αν συμβεί αυτό, τότε πιθανότατα θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές θέλουν να πιέσουν τους εθνοτικούς Ρουμάνους να ενταχθούν στην OCU του καθεστώτος τους, η οποία έχει σχεδόν πανομοιότυπες τελετές με την UOC.

Το προηγούμενο που μοιράστηκε η BI στο τέλος του άρθρου τους σχετικά με τις προσπάθειες της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  BOR) να ενθαρρύνει τις αποστασίες από τη συνδεδεμένη με τη Ρωσσία Μολδαβική Ορθόδοξη Εκκλησία (MOC) στη δική τους αυτόνομη τοπική επισκοπή εκεί γνωστή ως Μητρόπολη Βεσσαραβίας προσθέτει περισσότερο πλαίσιο στο γιατί το Κίεβο μπορεί να απορρίψει αυτό το αίτημα. Ενημέρωσαν το ακροατήριό τους ότι «η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστήριξε επίσης αυτή την απόφαση προσφέροντας γενναιόδωρους μισθούς και άλλα οφέλη στους λιποτάκτες ιερείς».

Με άλλα λόγια, δωροδοκήθηκαν για εθνοπολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την επιθυμία της Ρουμανίας να φέρει περισσότερους ομοεθνείς της σε αυτή τη γειτονική χώρα υπό τη θρησκευτική επιρροή της εκκλησίας της και αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε προβλέψιμα να μιμηθεί και στην Ουκρανία στο προσεχές μέλλον. Η BOR δεν αναγνωρίζει πλήρως την OCU και είχε ήδη επιτυχία «πνευματικής λαθροθηρίας» ορισμένων πιστών της Μολδαβίας από το MOC που συνδέεται με τη Ρωσσία, οπότε φυσικά προκύπτει ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να το επιχειρήσουν προσεκτικά και στην Ουκρανία.

Από τη σκοπιά του Κιέβου, η δημιουργία μιας ξεχωριστής ορθόδοξης εκκλησίας για μία από τις πολλές εθνικές μειονότητες της χώρας τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λανθάνουσα απειλή για την εθνική ενότητα, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους εάν οι αρχές εγκρίνουν αυτήν, εξ ου και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να απορριφθεί για πολιτικούς λόγους. 

Εάν συμβεί αυτό και τα «ύποπτα περιστατικά» συνεχίσουν να στοχεύουν εθνοτικά Ρουμάνους, πόσο μάλλον να αυξηθούν σε συχνότητα και ενδεχομένως και ένταση, τότε αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από το ξέσπασμα πραγματικά λαϊκής αναταραχής.

Εάν το καθεστώς απαντήσει με τη δυσανάλογη χρήση βίας και τα πλάνα της καταστολής κυκλοφορήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε θα μπορούσε να συμβάλει στην επιδείνωση των αντιλήψεων των Ρουμάνων για την Ουκρανία. Η δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) για τις απόψεις τους, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε ένα μήνα αργότερα, μοιράστηκε μερικά εκπληκτικά ευρήματα σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη γειτονική χώρα.

Περισσότεροι από δύο φορές περισσότεροι Ρουμάνοι πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα τελειώσει με τη νίκη της Ρωσσίας αντί της Ουκρανίας στο 18% και 9% αντίστοιχα, ενώ το 37% αναμένει συμβιβασμό

Ακριβώς οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσσία, ενώ μόλις το 21% δήλωσε ότι θα πρέπει να την υποστηρίξει στην ανάκτηση των χαμένων εδαφών της. 

Εν τω μεταξύ, το 35% των Ρουμάνων δήλωσε στο ECRF ότι θεωρεί τους Ουκρανούς απειλή για τη χώρα τους σε σύγκριση με το 13% που τους βλέπει ως ευκαιρία.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι το 44% των Ρουμάνων θα ευνοούσε αν η χώρα τους περιορίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που το έκαναν υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ, ενώ μόλις το 12% πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντικαταστήσει την δυνητικά χαμένη βοήθεια των ΗΠΑ και μόνο το 15% πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει η ίδια σε αυτή την περίπτωση. Τέλος, το 39% πιστεύει ότι η ΕΕ έχει διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στη σύγκρουση τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με το 28% που πιστεύει ότι ήταν θετική.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι σημαντικές, δεδομένου ότι η Ρουμανία διευκολύνει την αποστολή δυτικών όπλων στην Ουκρανία μέσω του διαδρόμου Ουκρανίας-Ελλάδας που διέρχεται από τη χώρα αυτή και τη Βουλγαρία. 

Φιλοξενεί επίσης γαλλικά στρατεύματα και θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει εφαλτήριο για το Παρίσι να παρέμβει συμβατικά στη σύγκρουση για να πάρει τον έλεγχο των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, για παράδειγμα. 

Η πιθανότητα οι πολωνικής έμπνευσης διαδηλωτές να μπλοκάρουν τα σύνορα ως απάντηση στην αντιρουμανική καταστολή στην Ουκρανία θα μπορούσε επομένως να αναδιαμορφώσει τη δυναμική της σύγκρουσης.

Για το λόγο αυτό, οι παρατηρητές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη θρησκευτική διαμάχη που βράζει στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουκρανίας, ειδικά επειδή η φιλοδυτική BI όλων των μέσων ενημέρωσης ανησυχεί ήδη πολύ για αυτό. Δεν θα είχαν αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα, εκτός αν πίστευαν σοβαρά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο, αφού απλά μιλώντας γι' αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει να κατηγορηθούν ότι προωθούν προπαγάνδα. 

Γνωρίζοντας το Κίεβο, μια αντιρουμανική καταστολή δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και δεν είναι σαφές πότε μπορεί να συμβεί.


ΠΗΓΗ: A Religious Dispute Is Brewing In Romanian-Ukrainian Relations (substack.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται πρωτοφανείς διώξεις και βία στην Ουκρανία


Ουκρανία: Η Βουλή θα υιοθετήσει νόμο για την απαγόρευση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!