Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Το πρώτο αμερικανικό βιομετρικό όπλο έφτασε στους αγοραστές αυτόν τον μήνα


 | Masha Borak


Η νεοφυής εταιρεία Biofire με έδρα το Κολοράντο λέει ότι θα αρχίσει να αποστέλλει πιστόλια εξοπλισμένα με δακτυλικά αποτυπώματα και αναγνώριση προσώπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, ο κατασκευαστής έξυπνων όπλων θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίσταση μεταξύ των υποστηρικτών των δικαιωμάτων οπλοκατοχής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία είναι αναξιόπιστη και ότι τα έξυπνα όπλα είναι μια κερκόπορτα για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

Το Biofire Smart Gun σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση επικυρώνοντας την ταυτότητα του χρήστη, μειώνοντας τους τυχαίους πυροβολισμούς από παιδιά, τις αυτοκτονίες εφήβων, την κλοπή και την εγκληματική χρήση. Τα πυροβόλα όπλα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά στην Αμερική.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας, Kai Kloepfer, δήλωσε στο NBC News ότι η πολυπλοκότητα του έξυπνου όπλου είναι ίση με έναν «μικρό δορυφόρο». 
Το πυροβόλο όπλο επιτρέπει έως και πέντε εξουσιοδοτημένους χρήστες, απενεργοποιώντας τον μηχανισμό σκανδάλης αφού φύγει από το χέρι τους. 
Οι βιομετρικοί αισθητήρες δεν λειτουργούν εάν τα πρόσωπα ή τα δακτυλικά αποτυπώματα των χρηστών καλύπτονται πλήρως, καθώς προορίζονται για οικιακή χρήση, σύμφωνα με την Biofire.

Το προϊόν έχει δοκιμαστεί για συνθήκες όπως διαφορετικές θερμοκρασίες και ιδρωμένα χέρια. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ομοσπονδιακό κανονισμό ασφάλειας προϊόντων για πυροβόλα όπλα, δεν υπάρχουν βιομηχανικά πρότυπα για τη δοκιμή βιομετρικών όπλων. Το πιστόλι πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας των καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και τα πρότυπα ασφαλείας των μεμονωμένων κρατών, λέει η εταιρεία.

Το πιστόλι των 9 χιλιοστών είναι επίσης το πρώτο που βασίζεται σε ηλεκτρικό σήμα για να εκτοξεύσει τη σφαίρα, αντί για έναν φυσικό μηχανισμό σκανδάλης, διαφοροποιώντας το από τα τυπικά πυροβόλα όπλα με βιομετρικούς αισθητήρες. Το σύστημα βασίζεται σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. 

Η Biofire λέει ότι μια φόρτιση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες με μέση χρήση και μπορεί να πυροβολεί συνεχώς για ώρες. Το όπλο είναι επίσης εντελώς απομονωμένο από οποιεσδήποτε συνδέσεις χωρίς Wi-Fi, Bluetooth ή GPS, διαλύοντας τις ανησυχίες ότι τα έξυπνα όπλα θα μπορούσαν να απενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως.

"Είναι απλώς μια πολύ, πολύ διαφορετική προσέγγιση και μια προσέγγιση που περιλαμβάνει αυστηρές δοκιμές και επικύρωση κάθε κομματιού του συστήματος", λέει ο Kloepfer.

Το πιστόλι πωλείται για 1.499 δολλάρια, περισσότερο από δύο φορές πιο ακριβό από τα κανονικά όπλα. Η Biofire ισχυρίζεται ότι έχει ήδη χιλιάδες πελάτες, αλλά αρνήθηκε να μοιραστεί συγκεκριμένους αριθμούς. Η πρώτη παρτίδα θα αποσταλεί σε επενδυτές, φίλους και εταιρικές συνδέσεις.

Η τεχνολογία έξυπνων όπλων θεωρούνταν μη επενδύσιμη μεταξύ των επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων αντιμετωπίζουν περιορισμούς σε κατηγορίες όπως τα όπλα. Η Biofire, ωστόσο, είχε αρκετούς γύρους επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος Kloepfer σημειώνει ότι η αλλαγή στη στάση των επενδυτών VC οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις αμυντικής τεχνολογίας, αναφέρει η TechCrunch.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια δολλάρια στην επέκταση της σειράς Α. Πριν από αυτό, η εταιρεία συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια δολλάρια στον γύρο χρηματοδότησης της σειράς Α και 17 εκατομμύρια δολλάρια σε χρηματοδότηση εκκίνησης από διαφορετικούς υποστηρικτές.

Για να πετύχει, ωστόσο, η Biofire θα πρέπει ακόμα να μάθει πώς να πλοηγηθεί στην περίπλοκη σχέση των ΗΠΑ με τα όπλα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι όλα τα όπλα που πωλούνται στη χώρα θα πρέπει να έχουν βιομετρικά μέτρα ασφαλείας. 

Η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ εισήγαγε επίσης νόμο που απαιτεί από τους εμπόρους όπλων να προσφέρουν έξυπνα όπλα μόλις είναι διαθέσιμα στην αγορά. Σε απάντηση, οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής έχουν ενωθεί για να αποτρέψουν τις προσπάθειες πώλησης έξυπνων όπλων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής απειλών θανάτου σε καταστήματα που θα τα αποθηκεύσουν.

Η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την οργή των φανατικών οπλοκατόχων, αντιτιθέμενη στις απαιτήσεις που επιβάλλουν έξυπνα όπλα, καθώς και στον νόμο περί παιδικών όπλων του Νιου Τζέρσεϊ.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Πίσω από την βιτρίνα της δήθεν "αγαθής" πρόθεσης κρύβεται ο έλεγχος των όπλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα είναι ΣΑΝ να έχεις αλλά δεν θα έχεις, αφού δεν θα ρίχνει χωρίς έγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!