Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ίδρυμα Ford, μια βιτρίνα της CIA: Η αρχή



Διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές χρηματοδοτήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τη CIA για να καταπολεμήσουν την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και αυτό που εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Eduardo Vasco
31 Μαρτίου 2024

Η ερευνήτρια Frances Stonor Saunders αφιέρωσε ένα ολόκληρο βιβλίο, υπό τον τίτλο «Ποιος πλήρωσε τον αυλητή; Η CIA και ο Πολιτιστικός Ψυχρός Πόλεμος», στο έργο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη χρηματοδότηση επιρροών της μη κομμουνιστικής αριστεράς, κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές (επιπλέον, προφανώς, σε επαγγελματίες πολιτικούς) χρηματοδοτήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ μέσω προγραμμάτων για την προώθηση του πολιτισμού και της ανάπτυξης που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια βιτρίνα για να ρίξει χρήματα σε καθορισμένους τομείς, προκειμένου να καταπολεμήσει την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και αυτό που εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει. με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (την επανάσταση και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό).

Οι στρατηγοί του «πολιτιστικού πολέμου» της CIA δεν σκέφτονταν να τροποποιήσουν την αριστερή πολιτική που χρηματοδότησαν, αλλά μάλλον να ενθαρρύνουν μια ήδη υπάρχουσα πολιτική. 

Ήταν μια αριστερά συμβατή με τα συμφέροντά της, η οποία δεν ερχόταν σε σύγκρουση με τη θεμελιώδη πολιτική του ιμπεριαλισμού. Ο στόχος ήταν να ενισχυθεί αυτή η πολιτική, να γίνει «ηγεμονική» μέσα στην αριστερά, καθιστώντας την επαναστατική και αντιιμπεριαλιστική πολιτική δευτερεύουσα – το τελικό θύμα αυτών των σχεδίων.

Με αυτόν τον τρόπο, η CIA χρηματοδότησε τη διεξαγωγή πολιτιστικών συνεδρίων, εκθέσεων, συναυλιών και την έκδοση εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και ταινιών με σκοπό την προώθηση «αριστερών» ιδεών και πολιτικών απόλυτα συμβατών με τις δικές της.

Κυρίως οι δημοσιογραφικές και θεωρητικές εκδόσεις είχαν ως θεμελιώδη πτυχή της συντακτικής τους γραμμής την πάλη ενάντια στις μαρξιστικές και αντιιμπεριαλιστικές ιδέες.

Αυτός ο τύπος δραστηριότητας ονομάζεται συχνά «μυστικές επιχειρήσεις», όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί οργανώσεις-βιτρίνες για να κρύψει τη συμμετοχή των υπηρεσιών της σε συνωμοσίες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. 

Δύο από τις κύριες οργανώσεις που χρησιμεύουν ως βιτρίνα για τη CIA μέχρι σήμερα είναι το Ίδρυμα Ford και το Ίδρυμα Rockefeller, «τα οποία ήταν συνειδητά όργανα της παράνομης εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, με διευθυντές και υπαλλήλους που είχαν στενούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αμερικανός, ή ακόμη και ήταν μέλη του» (σελ. 156-157).


Δημιουργήθηκε το 1936, το Ίδρυμα Ford ήταν η αφορολόγητη αφρόκρεμα της τεράστιας περιουσίας της Ford και είχε περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. 

Ο Dwight Macdonald το περιέγραψε αξιομνημόνευτα ως «μια τεράστια μάζα χρημάτων, εντελώς περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που θέλουν μερικά». 

Οι αρχιτέκτονες της πολιτιστικής πολιτικής του Ιδρύματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν απόλυτα εναρμονισμένοι με τις πολιτικές επιταγές που υποστήριζαν τη μαζική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια σκηνή. 

Κατά καιρούς, το Ίδρυμα Ford φαινόταν να είναι μια απλή επέκταση της κυβέρνησης στον τομέα της διεθνούς πολιτιστικής προπαγάνδας. 

Το Ίδρυμα είχε ιστορικό στενής εμπλοκής σε παράνομες ενέργειες στην Ευρώπη, συνεργαζόμενο στενά με τους υπεύθυνους για το Σχέδιο Μάρσαλ και τη CIA σε συγκεκριμένα έργα. 

Αυτή η αμοιβαιότητα ενισχύθηκε περαιτέρω όταν ο Richard Bissell, ένας σχεδιαστής του Σχεδίου Μάρσαλ, του οποίου η υπογραφή είχε παράσχει αντίστοιχα κεφάλαια στον Frank Wisner, προσχώρησε στο Ίδρυμα Ford το 1952, προβλέποντας με ακρίβεια ότι «τίποτα δεν θα εμπόδιζε ένα άτομο να ασκήσει τόση επιρροή μέσω της εργασίας του σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα όσο θα μπορούσε να έχει μέσω του κυβερνητικού έργου». 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ford, ο Bissell συναντήθηκε συχνά με τον Allen Dulles και άλλους αξιωματούχους της CIA, συμπεριλαμβανομένης της Tracy Barnes, πρώην συμμαθήτριάς του στο Groton, σε μια «αμοιβαία αναζήτηση» νέων ιδεών. 

Έφυγε ξαφνικά για να ενταχθεί στη CIA ως ειδικός βοηθός του Allen Dulles τον Ιανουάριο του 1954, αλλά όχι πριν βοηθήσει να φέρει το ίδρυμα στο προσκήνιο της σκέψης του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Bissell είχε εργαστεί απευθείας υπό τον Paul Hoffman, ο οποίος έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος Ford το 1950. Έχοντας έρθει στο Ίδρυμα απευθείας από τη θέση του ως διαχειριστής του Σχεδίου Μάρσαλ, ο Hoffman είχε παρακολουθήσει μια διεξοδική πορεία εμβάθυνσης στα προβλήματα της Ευρώπης και στη δύναμη των ιδεών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μιλούσε άπταιστα τη γλώσσα του ψυχολογικού πολέμου και, απηχώντας το επιφώνημα του Arthur Koestler το 1950 («Φίλοι, η ελευθερία πέρασε στην επίθεση!»), μίλησε για «τη μάχη της ειρήνης». Μοιράστηκε επίσης με τον Robert Maynard Hutchins, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ford, την άποψη ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ «υπόκειται σε τόσο μεγάλη εγχώρια πολιτική παρέμβαση που δεν μπορεί πλέον να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα του αμερικανικού πολιτισμού».

Το 1952, το Ίδρυμα Ford έκανε το ντεμπούτο του στα σοβαρά ως βιτρίνα της CIA στη διεθνή πολιτική-πολιτιστική αρένα. Τότε δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Διαπολιτισμικών Εκδόσεων. Διέθεσε 500 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το περιοδικό "Perspectives", του οποίου το κοινό-στόχος ήταν η γαλλική, αγγλική, ιταλική και γερμανική μη κομμουνιστική αριστερά. 

Στόχος του ήταν «λιγότερο να νικήσει τους αριστερούς διανοούμενους στη διαλεκτική μάχη παρά να τους παρασύρει μακριά από τις θέσεις τους μέσω αισθητικής και ορθολογικής πειθούς», σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, James Laughlin. 

Η πολιτική του περιοδικού δεν ήταν να διαφημίσει τον αμερικανικό τρόπο ζωής. «Αυτή η παράλειψη από μόνη της θα γίνει το πιο σημαντικό στοιχείο της προπαγάνδας, με την καλύτερη έννοια», δήλωσε ένας ακαδημαϊκός εκείνη την εποχή. 

Δηλαδή, ο στόχος ήταν να μεταδοθεί η δεξιά πολιτική ως κάτι αριστερό.

(συνεχίζεται)



ΠΗΓΗ: Ford Foundation, a CIA Facade: The Beginning — Strategic Culture (strategic-culture.su)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!