Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Μερική επιτυχία για τον ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange: Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση



26 Μαρτίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 4,9 λεπτά




Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange κέρδισε την Τρίτη μια νίκη στην πολυετή νομική μάχη του στη Βρετανία για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. 
Δεν έχουν αλλάξει πολλά στην τρέχουσα κατάστασή του, αλλά η υπεράσπισή του είχε άλλη μια μέρα στο δικαστήριο.

26 Μαρτίου 2024
από τον Δρ. Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 4,9 λεπτά


Ο Assange, 52 ετών, κρατείται σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας από το 2019. Στη φυλακή Belmarsh, που συνήθως προορίζεται για επικίνδυνους εγκληματίες, πρέπει να υπομείνει την απομόνωση εν αναμονή της δίκης για παραβίαση εγγύησης. Οι ΗΠΑ του απήγγειλαν κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας ένα μήνα μετά τη σύλληψή του και οι δικηγόροι της Ουάσινγκτον υπέβαλαν αίτημα έκδοσης. Οι υποστηρικτές του λένε ότι διώκεται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για πολιτικούς λόγους.

Το 2021, ένας βρετανός περιφερειακός δικαστής απέρριψε το αίτημα έκδοσης με το σκεπτικό ότι ο Assange θα μπορούσε να αυτοκτονήσει ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στις ΗΠΑ, αλλά απέρριψε άλλα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Οι Αμερικανοί άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, διαβεβαιώνοντας ότι ο ύποπτος δεν θα υποστεί κακομεταχείριση.


Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ κέρδισαν την υπόθεση και τον Ιούνιο του 2022, η τότε υπουργός Εσωτερικών Priti Patel ενέκρινε την έκδοση του Assange στις ΗΠΑ. Μετά από αρκετές αποτυχίες, οι δικηγόροι του ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την αρχική απόρριψη του μεγαλύτερου μέρους της αγωγής τους.

Οι δικαστές Victoria Sharp και Jeremy Johnson διέταξαν σήμερα να σταματήσει η έκδοση, δίνοντας στις ΗΠΑ τρεις εβδομάδες για να παράσχουν πρόσθετες εγγυήσεις ότι τα δικαιώματα του κατηγορούμενου θα γίνουν σεβαστά.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί διαβεβαιώσεις ότι ο Assange δεν θα κρατηθεί σε απομόνωση ή απομόνωση. Υπάρχουν φόβοι ότι ο Αυστραλός πολίτης θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια λεγόμενη «Μονάδα Διαχείρισης Επικοινωνιών» (CMU) σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ, κάτι που οι επικριτές λένε ότι είναι ένας τρόπος να φιμωθούν οι διαφωνούντες. Το WikiLeaks έχει επισημάνει ότι, σύμφωνα με εξέχουσες νομικές ομάδες, οι αμερικανικές εγγυήσεις είναι «εγγενώς αναξιόπιστες».



Σχόλιο της πρωτοβουλίας GGI, Πράσινη Ένωση για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ελευθερία της Πληροφόρησης

Απειλείται η ελευθερία του Τύπου

Το γεγονός ότι έφτασε σε αυτό το σημείο είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Το γεγονός είναι ότι ο Julian Assange, ως χειριστής της πλατφόρμας WikiLeaks, θεωρείται δημοσιογράφος. Το WikiLeaks είναι ένα μέσο ενημέρωσης και ως εκ τούτου, όπως και ο Assange, προστατεύεται από την ελευθερία του Τύπου. Το θέμα δεν είναι αν είναι καλός ή κακός δημοσιογράφος, αν υπάρχουν ακτιβιστικά στοιχεία ή όχι, αλλά μόνο αν έχουν διεξαχθεί δημοσιογραφικές δραστηριότητες ή εκδοτικές δραστηριότητες.

Ο Assange έχει λάβει πολλά απόρρητα έγγραφα, τα εξέτασε, τα επεξεργάστηκε και έκρινε σωστά ότι έχουν μεγάλη δημόσια σημασία. Ως εκ τούτου, έχει δημοσιεύσει αυτά τα έγγραφα. 

Εάν, όπως υποστηρίζεται, δεν συμμορφωνόταν με όλα τα δημοσιογραφικά πρότυπα, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Διαφορετικά, πολλοί δημοσιογράφοι πιθανότατα δεν θα προστατεύονταν από αυτήν την άποψη.

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο

Ο Assange πρόκειται να κατηγορηθεί στις ΗΠΑ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Είναι ένας παλιός νόμος που δεν προβλέπει καμμία εξαίρεση για δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα για την παράδοση. 

Η ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, οι χώρες που έχουν υπογράψει αυτήν τη σύμβαση δεν επιτρέπεται να εκδώσουν εάν προβλέπεται ότι θα παραβιαστούν τα δικαιώματα που περιέχονται σε αυτήν.

Επιπλέον, ο Assange δεν είναι καν πολίτης των ΗΠΑ. Η έκδοση θα δημιουργούσε προηγούμενο. Στο διεθνές δίκαιο, το ίδιο δίκαιο πρέπει να ισχύει για όλους, ακόμη και αν αυτό συχνά δεν συμβαίνει στην πράξη.

Ωστόσο, τα δυτικά κράτη δεν μπορούσαν πλέον να επικαλεστούν αξιόπιστα την ελευθερία του Τύπου για να απαγορεύσουν μια τέτοια έκδοση.

Η έκδοση θα άνοιγε το παροιμιώδες κουτί της Πανδώρας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, τα κράτη ή οι κυβερνήσεις ως εκτελεστικά όργανα μπορούν να αποφασίσουν διαφορετικά. Δεν δεσμεύονται από τις δικαστικές αποφάσεις. Τόσο οι ΗΠΑ μπορούν να αποσύρουν το αίτημα έκδοσης χωρίς να αναφέρουν τους λόγους όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αρνηθεί την έκδοση χωρίς αιτιολόγηση.


Υπόθεση Assange – Σαφής πολιτική δίωξη

Είναι επίσης προφανές στην υπόθεση Assange ότι οι αρχές δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά. Ο Julian Assange διώκεται εδώ και 11 χρόνια χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο εισηγητής βασανιστηρίων του ΟΗΕ Nils Melzer έχει διαπιστώσει πολλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Στη Δύση, δεν υπάρχει σχεδόν καμμία γνωστή υπόθεση που να έχει αντιμετωπιστεί τόσο παράνομα και προφανώς να συνιστά πολιτική δίωξη. 

Ταυτόχρονα, ο Assange θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβει άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει οφείλεται πιθανώς στη μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ. Εδώ αποκαλύπτονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των δυτικών αξιών. 

Αυτά μπορούν να ισχύουν μόνο είτε πάντα είτε καθόλου, αλλά δεν μπορείτε να τα επικαλεστείτε στη μία περίπτωση και να τα αφήσετε να πέσουν κάτω από το τραπέζι στην άλλη.

Στην περίπτωση του Assange, είναι επίσης σημαντικό ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί ότι έστω και ένα άτομο κινδύνευε ή βλαπτόταν από τις δημοσιεύσεις. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα που έφεραν οι ΗΠΑ στη συνάντηση.

Αντίθετα, είναι γεγονός ότι εγκλήματα πολέμου με πολλά θύματα ήρθαν στο φως μέσω των δημοσιεύσεων από το Αφγανιστάν. 

Μέχρι σήμερα, κανένας υπεύθυνος ή άμεσος δράστης δεν έχει καταδικαστεί. 

Αυτό ακριβώς είναι το μοιραίο μήνυμα που στέλνεται. 

Οι πληροφοριοδότες διώκονται, οι εγκληματίες πολέμου γλυτώνουν.

Το πώς αυτό μπορεί να συμβιβαστεί με τις δυτικές αξίες παραμένει ένα μυστήριο.


Paola BreizhCC BY 2.0, μέσω Wikimedia Commons



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 








ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο Julian Assange μπορεί να ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 175 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα ένα δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε: Ο πληροφοριοδότης μπορεί να μην εκδοθεί προς το παρόν και μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!