Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Δεν λύγισε παρά τα φ ρ ι κ τ ά ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ των Άγγλων !Εξήντα χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Κύπριου αγωνιστή Σπύρου Χατζηγιακουμή, δύο από τα παιδιά του αλλά και ο φίλος και συγχωριανός του, ο μοναδικός άνδρας που παρέστη στην κηδεία του, ξεδιπλώνουν μπροστά στην κάμερα του Philenews τις μαρτυρίες τους για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη.
Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955

Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σπύρος Χατζηγιακουμή, ένας ταπεινός βοσκός από την Κυθρέα βιοπαλαιστής και πολύτεκνος πατέρας, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα μαρτύρησε στα χέρια των Άγγλων βασανιστών του. 
Ήταν ένας από τους 14 αγωνιστές που πέθαναν κατά τη διάρκεια των φρικτών βασανισμών όταν οι Άγγλοι συνέθλιψαν το κεφάλι του με μεταλλική μέγγενη. Δε μίλησε, δεν πρόδωσε, δε λύγισε...

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955

Ο παπάς κι ο ψάλτης οι μόνοι άντρες στην κηδεία του Σπύρου…
Ένας εκ των δύο αντρών που παραβρέθηκαν στην κηδεία του Σπύρου Χατζηγιακουμή, ο επίσης αγωνιστής της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Μιχάλης Ανδρέου και ψάλτης στην κηδεία του Σπύρου Χατζηγιακουμή, μίλησε αποκλειστικά στο Philenews και τον Παναγιώτη Δημόπουλο για όσα προηγήθηκαν του μαρτυρικού θανάτου, για τη σύλληψη του ήρωα αγωνιστή, για τον κουκουλοφόρο προδότη αλλά και για το πώς οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να κρύψουν τα φρικτά βασανιστήριά τους.

Σχετική εικόνα

«Ξύρισε το μουστάκι του για να μην του το βγάλουν τρίχα-τρίχα οι Άγγλοι...»
Στην κάμερα του Philenews μίλησαν ακόμη δύο από τα τρία εν ζωή παιδιά του αγωνιστή η Χρυστάλλα Χατζηγιακουμή Καμπούρη και ο Κώστας Χατζηγιακουμής.

Σχετική εικόνα

Συγκλονίζει η μαρτυρία της μητέρας τους όταν λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή του τον είδε με ξυρισμένο μουστάκι. «Για να μην μου το βγάλουν τρίχα τρίχα οι Άγγλοι αν με πιάσουν» ήταν η απάντησή του στην ερώτησή της γιατί το ξύρισε.

Σύμφωνα με όσα η γυναίκα του Χατζηγιακουμή είπε στα παιδιά της ούτε η ίδια γνώριζε για τη δράση του άνδρα της στην ΕΟΚΑ. Είχε μόνο παρατηρήσει πως φεύγοντας κάθε πρωί από το σπίτι τους για να πάει στη μάντρα με τα ζώα που διατηρούσε ως βοσκός στον Πενταδάκτυλο, έπαιρνε μαζί του μεγάλη ποσότητα φαγητού, πολύ περισσότερο για όσο χρειαζόταν ένας άνθρωπος κι επέστρεφε χωρίς ίχνος αυτού…

Σχετική εικόνα

Και ο πρωτότοκος γιος του Σπύρου Χατζηγιακουμή θυσία στην εισβολή του ’74
Η ίδια γυναίκα, η σύζυγος του Σπύρου Χατζηγιακουμή μόλις έθαψε τον άντρα της, αναφώνησε «Χαλάλι της πατρίδας μου, που πέθανε σαν ήρωας και όχι σαν προδότης», ενώ 16 χρόνια μετά κατά την τουρκική εισβολή, η ίδια γυναίκα έθαψε τον πρωτότοκο γιο της Ανδρέα, όταν ως εθελοντής έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα.

Συνέντευξη: Παναγιώτης Δημόπουλος
Φιλελεύθερος

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!