Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Το Πεκίνο εξετάζει την «πυρηνική επιλογή» ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες


Σχόλιο ΡΩΜΙΟΥ:  Στο άρθρο ΕΔΩ και στα επισυναπτόμενα ''ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ'' που έχει στο τέλος θα βρείτε όλες τις τελευταίες προετοιμασίες του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κόσμος»[1] Ασία»[2] Άπω Ανατολή[3]
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες από τον εμπορικό πόλεμο μετατοπίστηκαν στην πολιτική αντιπαράθεση. Τα Ασιατικά χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα κατέρρευσαν,  επικαιροποιώντας τα πολύχρονα χαμηλά επίπεδα τους.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης[4] και των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν αξιοσημείωτη μείωση. Το Πεκίνο θα εφαρμόσει την  «πυρηνική επιλογή» ενάντια στην Ουάσιγκτον;
Το Πεκίνο εξετάζει την «Πυρηνική επιλογή» στην ημερήσια διάταξη.

«Εάν αυτός ο πόλεμος[5] συνεχιστεί, η παγκόσμια οικονομία θα πάρει ένα ισχυρό πλήγμα,»-προειδοποίησε η διευθύντρια  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde. «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα», δήλωσε η Lagarde σε συνάντηση στο Μπαλί, «να εργαστούμε σε ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που να  είναι ισχυρότερο, δικαιότερο και καταλληλότερο για το μέλλον».
Ωστόσο, οι εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών  και στην Κίνα είναι αδιάφοροι στις συμβουλές της  παγκοσμιοποιημένης  Lagarde.


Ο κύριος κινητήρας της αλλαγής είναι ο Donald Trump, αλλά ο Xi Jiping δεν είναι  λιγότερο[6]. Καταστρέφουν τον ΠΟΕ με την   αύξηση των δασμολογικών φραγμών  επιδιώκοντας να τις βελτιώσουν ( ΗΠΑ) ή να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις (στην Κίνα) στις εθνικές τους εκστρατείες.

Οι  Δυτικοί δημοσιογράφοι λένε ότι η Κίνα έχει εξαντλήσει την ικανότητά της να ανταποκριθεί με την αύξηση των τιμολογίων και μπορεί να εφαρμόσει μια ασύμμετρη «πυρηνική επιλογή», μειώνοντας  τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα[7] , τα οποία κατέχει για το ποσό των 1.000.000.000.000 δολαρίων .

Ακόμη και μια απλή δήλωση ότι δεν θα αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα, θα υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση, καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τα ασφάλιστρα και θα βλάψουν την Αμερικανική οικονομία, η οποία έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη
Η Ουάσινγκτον μπορεί, ωστόσο, να αγοράσει  τα ομόλογα με την εκτύπωση χρημάτων. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, οι συνέπειες των οποίων είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθούν.


Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον για  εξτρεμισμό


Ορισμένοι  παρατηρητές θεωρούν ότι η εμπορική νίκη επί της Κίνας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Ρεπουμπλικανική προεκλογική εκστρατεία πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου. Αν είναι έτσι , η πίεση των ΗΠΑ σύντομα θα εξασθενήσει. Αλλά ίσως ο Trump κάνει  μόνο πρόβες, οι χορηγοί του-η Αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου σχιστολίθου και η Μεταλλουργία-λαχταρούν για διπλασιασμό  και να τριπλασιάσουν τα κέρδη. Με κάθε μέσο ο Trump θα πρέπει να φέρει τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά των πρώτων υλών, τα  οποία την έχουν αποχωριστεί εδώ και καιρό.

Αυτό είναι εμφανές από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αναγκάζεται να αγοράσει Αμερικανικό ΥΦΑ, απαγορεύοντας το Nord Stream 2,[12] καθώς το Ιράν επιστρέφει κάτω από κυρώσεις για να καταλάβει τη θέση του στις πωλήσεις ΥΦΑ και του  πετρελαίου. Η Gazprom και η Rosneft και  η Pdsva της Βενεζουέλας, υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις, δεν τους δίνονται πιστώσεις στις δυτικές τράπεζες. Οι βουλευτές έχουν ήδη προτείνει στον Trump για να επιβάλουν κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, η οποία φέρεται να σκότωσε τον δημοσιογράφο της στην Τουρκία[13].  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν την ιδιωτική εταιρεία της Alrosa[14]  Deripaska, καθώς θα καταστρέψουν άλλες στρατηγικές εταιρείες στη Ρωσία.
Υποφέρουν και οι  εισαγωγείς των πρώτων υλών-Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα,-με τον  πόλεμο  δασμολογίων που  διεξάγεται.

Το Πεκίνο θα εφαρμόσει την «πυρηνική επιλογή»;
Είναι πολύ πιθανό, αλλά ως έσχατη λύση, για παράδειγμα, η επιδείνωση της κατάστασης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ή η αναγνώριση από την Αμερική της κυριαρχίας της Ταϊβάν. Το ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα φέρει ένα σταθερό εισόδημα στο Πεκίνο. Γιατί να κόψουν  το κλαδί που κάθονται; Είναι καλύτερο να οικοδομήσουν αγωγούς φυσικού αερίου και αγωγούς πετρελαίου με τη Ρωσία με  τα χρήματα αυτά. Ειδικά τώρα ο Xi Jinping ενδιαφέρεται για τον θαλάσσιο αγωγό αερίου  μέσω Αλτάι στις ανατολικές βιομηχανικές περιοχές της Κίνας. Η Κίνα θα διαπραγματεύεται  με το Ιράν, τη Βενεζουέλα, για να μεταφέρει ΥΦΑ από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αγοράσει Αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από σχιστόλιθο. Αυτό θα πλήξει τη βιομηχανία σχιστόλιθου των  ΗΠΑ[15] και θα καταστήσει ασήμαντες τις κυρώσεις κατά των εξαγωγέων ενέργειας.

βιβλιογραφικές αναφορές

 1.  Мир
     ( https://www.pravda.ru/world/ )
 2.  Азия
     ( https://www.pravda.ru/world/asia/ )
 3.  Άπω Ανατολή
     (https://www.pravda.ru/world/asia/fareast/)
 4.  Европы
     ( http://www.medpulse.ru/encyclopedia/4778.html )
 5.  Είναι γνωστή η Κίνα έπληξε τις ΗΠΑ
     (https://www.pravda.ru/news/world/08-08-2018/1390842-china-0/)
 6.  μέσα ενημέρωσης: η Κίνα ετοιμάζει ένα σκληρό πλήγμα για τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες
     (https://www.pravda.ru/news/world/asia/fareast/26-06-2018/1387449-china-0/)
 7.  η WSJ: Η Κίνα άρχισε να απαλλαγούμε από τίτλων των ΗΠΑ
     (https://www.pravda.ru/news/economics/market/04-10-2018/1395016-china-0/)
 8.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσεται η ακυρότητα
     (https://www.pravda.ru/news/world/04-10-2018/1395008-chinavsusa-0/)
 9.  Media: otuchat επικρίνουν την κυβέρνηση και να φορέσει μια γενειάδα σε ειδικές μουσουλμάνοι στρατόπεδα
     (https://www.pravda.ru/news/world/asia/11-10-2018/1395685-asia-0/)
 10.  экстремистскую
     ( http://www.moneytimes.ru/encyclopedia/4381.html )
 11.  Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις προκλήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
     (https://www.pravda.ru/news/world/07-06-2018/1385832-sea-0/)
 12.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλεί τη Γερμανία να αλλάξει το μυαλό τους και να αρνούνται
     (https://www.pravda.ru/news/world/18-08-2018/1391507-sevpotok-0/)
 13.  δημοσιογράφος στην Τουρκία
     (https://www.pravda.ru/world/asia/middleeast/11-10-2018/1395743-jamal-0/)
 14.  Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απώλεια δισεκατομμυρίων Vekselberg και Deripaska
     (https://www.pravda.ru/news/society/21-08-2018/1391698-money-0/)
 15.  Κίνας σχιστόλιθου καταστρέψει την βιομηχανία των ΗΠΑ
     (https://www.pravda.ru/economics/materials/04-10-2018/1395066-slanets-0/)
https://www.pravda.ru
tokoutsavaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!