Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020

Το ερώτημα της Αγίας Σοφίας, ή γιατί ο Χριστιανικός Κόσμος δεν λέει τ ί π ο τ α ; ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ;


Του Σεβ.Μητροπολίτου Μπίχατς και Πέτροβατς Σεργίου


Η είδηση ότι οι τουρκικές αρχές, με επικεφαλή τον Πρόεδρο Ερντογάν, σκέφτονται να μετατρέψουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – γνωστή και ως Αγία Σοφία – σε τζαμί, αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Λάβαμε αυτήν την απαίσια πρόθεση με δυσπιστία και όσοι την ανακάλυψαν, τραυμάτισαν ξανά την αιμορραγούμενη πληγή 567 ετών.

Για περισσότερους από πέντε αιώνες, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θρηνούσαν το πιο όμορφο κτίριο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο βεβηλώθηκε από τον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Κατακτητή, μετατρέποντάς το σε τζαμί το 1453.

Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, αυτή η κληρονομιά του Ιουστινιανού γνώρισε τις σκοτεινές μέρες της, οι οποίες διήρκησαν περισσότερο από μισό αιώνα.

Εκείνη την οθωμανική νύχτα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν ξέχασαν ποτέ την Αγία Σοφία – τη Μητέρα όλων των ναών, για τους οποίους κάποιοι εξακολουθούν να αναστενάζουν τόσο οδυνηρά όσο την ημέρα που το βυζαντινή ψαλμωδία αντικαταστάθηκε από τη φωνή του ιμάμη.

Ενώ οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο είναι διχασμένοι στα πάντα, οι Μουσουλμάνοι στην Τουρκία για άλλη μια φορά επιτίθονται στη θρησκευτική μας κληρονομιά, την οποία έχουν απαγάγει και δυσφημίσει.

Για να συμφιλιώσει και τους δύο, η Αγία Σοφία έγινε μουσείο το 1935, αλλά σήμερα, σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, στο πνεύμα των Οθωμανών Σουλτάνων, ο Πρόεδρος της σύγχρονης Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τους οπαδούς του, ανακοινώνει ότι η Αγία Σοφία θα γίνει ξανά τζαμί. 

Το κρατικό συμβούλιο της Τουρκίας πρόκειται να αποφανθεί επί του θέματος στις 2 Ιουλίου.

Δεν μας εκπλήσσει τόσο πολύ η στάση του Τούρκου προέδρου, η οποία συνεχίζεται εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί του, αλλά μας εκπλήσσει η ΣΙΩΠΗ των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Ανατολή όσο και στήν Δύση.

Μόνο μερικές φωνές από την Εκκλησία της Αθήνας και της Μόσχας αντιδρούν. 
Φαίνεται ότι οι Χριστιανοί έχουν χάσει το ενδιαφέρον για τον εαυτό τους και την πνευματική και σκλαβωμένη κληρονομιά στην οποία στηρίζονται.

Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα αντιδρούσαν οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο αν κάποιος τους ανακοίνωνε ότι το Τζαμί Αλ Άκσα στα Ιεροσόλημα θα μετατρεπόταν σε χριστιανικό ναό;

Ή, πώς θα ήταν αν αποφασιστεί να γίνει τζαμί η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη; 
Οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούσαν τη δική τους πτώση ήσυχα, ή θα ύψωναν τις φωνές τους;

Είναι δύσκολο να πούμε, γιατί εμείς οι Χριστιανοί σήμερα στερούμαστε τη δύναμη, την αντοχή και την αντίσταση σε ό, τι μας απειλεί σαν σπασμένο σπαθί πάνω από το κεφάλι της ταυτότητάς μας.

Οδηγούμενοι στην άνεση και την αδυναμία του πνεύματος της απόλαυσης, οι ονόματι Χριστιανοί σήμερα εκτιμούν τα χρήματα περισσότερο από την ύπαρξη. 
Έτσι, η σιωπή είναι η μόνη απόδραση από την ευθύνη που έχουμε έναντι των προγόνων και των απογόνων μας.

Ενώ κοιμόμαστε σε ένα «νεκρό όνειρο», ο Ερντογάν συνεχίζει την ιμπεριαλιστική του αποστολή, τραυματίζοντας μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και αιώνες. 

Ωστόσο, η προφητεία του Γέροντα Παϊσίου είναι το μόνο φως στη σκοτεινή νύχτα της αδιαφορίας μας.

Με αυτό το φως ξημερώνουμε τις ψυχές μας, στις οποίες καλυμμένες με τη σκόνη της λήθης, κρυμμένη κάπου, η Αγία Σοφία λάμπει σαν το πιο όμορφο βυζαντινό λουλούδι!"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

2 σχόλια:

  1. Οι Δυτικοί ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ όταν βλέπουν την ταλαιπωρία της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
    Χαίρονται, διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ελέγχει (και χωρίς να μιλά) τις διάφορες αιρετικές πλάνες της Δυτικής Χριστιανοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἔκανε τόν σταυρό του, εὐλόγησε τήν ἄβυσσο, ἔκανε ἕνα βήμα στόν γκρεμό καί παρέμεινε αἰωρούμενος στόν ἀέρα.

    https://www.hristospanagia.gr/ἔκανε-τόν-σταυρό-του-εὐλόγησε-τήν-ἄβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!