Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Όταν το Κράτος έρχεται σε εξωδικαστικό σ υ μ β ι β α σ μ ό με τον… «Επαναστατικό Αγώνα» και τους «Πυρήνες της Φωτιάς»!



Η είδηση είναι βέβαια πως μέσα σε τρία χρόνια δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις εξ αιτίας των συνθηκών κράτησης. 
Πρόκειται βέβαια για καταδίκους που εκτίουν ή εξέτισαν ποινές στις ελληνικές φυλακές οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκαν... 

Σημείο αιχμής για τις προσφυγές ήταν οι συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που παραμένουν προβληματικές – κυρίως λόγω υπερπληθυσμού – και αντιβαίνουν - σύμφωνα με τις αποφάσεις - στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή και συνοψίζει το ποσό στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος, πως ανάμεσα στους προσφεύγοντες είναι και  καταδικασθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και την «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με τους οποίους μάλιστα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό!
Διαδικασία
Η εξωδικαστική επίλυση είναι νομική διαδικασία που προβλέπεται και με αυτή το Δημόσιο δέχθηκε να τους καταβάλει ποσά που κυμαίνονται από 6.000 ευρώ έως 23.000 ευρώ στον καθένα, αναγνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που η προσφυγή τους έφτανε στο ακροατήριο το ποσό που θα επιδίκαζε το δικαστήριο για να τους αποζημιώσει θα ήταν σημαντικά υψηλότερο.
Αυτό που ανέφεραν είναι πως οι συνθήκες κράτησής τους συνιστούν «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση». Παρόμοια εξέλιξη έχουν οι πολλές δεκάδες προσφυγές ποινικών κρατουμένων που κατατίθενται καθημερινά. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νέες αποφάσεις
Πρόσφατα αναρτήθηκε απόφαση φιλικού διακανονισμού του ελληνικού Δημοσίου με 20 κρατουμένους της φυλακής Ιωαννίνων. Πρόκειται για Ελληνες, Πακιστανούς, Αλγερινούς, Σύρους και Ιρανούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες κράτησής τους και θα εισπράξουν από 1.500 έως 6.500 ευρώ ως αποζημίωση.
Το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι «κανένας δεν μπορεί να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία». Στο παρελθόν ποινικοί κρατούμενοι και άτομα καταδικασμένα για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» είχαν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου είχαν προσφύγει καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής τους.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τις αρχές του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019, η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να καταβάλει 2.460.500 ευρώ σε προσφεύγοντες 33 υποθέσεων, λόγω συνθηκών κράτησης (άρθρο 3). Ποσό ύψους 667.200 ευρώ επιδικάστηκε σε πέντε προσφυγές που έφτασαν στο ακροατήριο. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν υποθέσεις που έκλεισαν με φιλικό διακανονισμό. Από τα στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκύπτει ακόμα ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν υποβληθεί κατά του Δημοσίου 18 προσφυγές κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησής τους.

Newsroom

Newsroom

Έμπειροι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ έχοντας κάνει -για πάνω από δύο δεκαετίες- τις δικαστικές αίθουσες “δεύτερο σπίτι τους”, δημιούργησαν το dikastiko.gr, το πρώτο δικαστικό μέσο ενημέρωσης της χώρας. “Ρίχνουν φώς” στην αθέατη πλευρά της δικαιοσύνης, αποκαλύπτουν και ερμηνευνούν γεγονότα που μας αφορούν όλους. Καταγράφουν όλες τις απόψεις. Δικαστών και δικηγόρων! Οι ειδήσεις, από την πηγή των γεγονότων και τις δικαστικές αίθουσες, κατευθείαν στις οθόνες μας.
&

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!