Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: προπαγάνδα (υπέρ της κλιματικής αλλαγής) στα ελβετικά ΜΜΕ


Πηγή εικόνας: https://www.facebook.com/srfnews/photos/a.322215267893461/3072869199494707/?type=3

Στα ελβετικά ΜΜΕ, οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Τα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ακόμη ότι οι τουρίστες που πετούν με αεροπλάνο στη Ρόδο, για παράδειγμα, είναι εν μέρει υπεύθυνοι για την καταστροφή.

Από τον Daniel Funk


Ο ξένος συντάκτης της Süddeutsche Zeitung, Tobias Zick, σχολιάζει με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση την Tamedia (https://www.derbund.ch/die-waldbraende-sind-erst-der-anfang-387669388616). Η Tamedia προφανώς δεν έχει πλέον την απαραίτητη δική της εμπειρογνωμοσύνη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το βιογραφικό σημείωμα του Zick δεν δείχνει κάποια ιδιαίτερη εμπειρία στην Ελλάδα. Δεν τεκμηριώνεται ότι έζησε στην Ελλάδα ή, όπως ο συγγραφέας αυτών των γραμμών, θα ήταν ικανός στη γλώσσα του Ομήρου. Αυτό δημιουργεί μια δημοσιογραφική αναφορά που πρέπει να περιγραφεί ως παραπληροφόρηση.

Τετάρτη 26 Ιουλίου: Η πιο ζεστή μέρα του χρόνου μέχρι στιγμής στο νησί της Εύβοιας, ασυνήθιστα απάνεμη, και 36 βαθμούς ζέστη. Ένα βαθύ βουητό τεσσάρων αργών και χαμηλών πτήσεων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Τι συνέβη; Περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, ένα κυπαρίσσι είχε αγγίξει ένα καλώδιο ρεύματος και είχε αναφλεγεί. Η προκύπτουσα δασική πυρκαγιά ανακαλύφθηκε γρήγορα και κατασβέστηκε την ίδια ημέρα.

Στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, οι πυρκαγιές στα τουριστικά νησιά της Ρόδου και της Κέρκυρας είναι ένα θέμα, ειδικά η καταστροφική εξέλιξη στη Ρόδο, όπου η πυρκαγιά δεν ήταν πραγματικά υπό έλεγχο ακόμη και μετά από μια εβδομάδα.

Ενώ η ελβετική κυβέρνηση κατηγόρησε την κλιματική αλλαγή μέχρι τις 26 Ιουλίου, θα έπρεπε να απομακρυνθεί από αυτήν στις 27 Ιουλίου. Οι δήμαρχοι της Ρόδου και της Κέρκυρας, οι οποίοι γνώριζαν τις τοπικές συνθήκες, είχαν εκφράσει την υποψία ότι οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμό.

Ο μύθος της κλιματικής αλλαγής ως αιτίας της πυρκαγιάς είναι πλέον τόσο παράλογος που ακόμη και οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος δεν τον πιστεύουν πλέον.

Ένα άρθρο για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θα μπορούσε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί οι πυρκαγιές συμβαίνουν πολύ σπάνια όταν δεν εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα;
  • Γιατί σχεδόν όλες οι έρευνες για εμπρησμούς δεν καταλήγουν πουθενά;
  • Γιατί δεν υπάρχει πλέον σχέδιο συστηματικού καθαρισμού των δασών από νεκρά ξύλα την άνοιξη, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν;
  • Γιατί δεν υπάρχουν πυροσβέστες στα νευραλγικά σημεία;
  • Γιατί η πυροσβεστική αποδυναμώνεται συνεχώς από την κυβέρνηση; (Πριν από δύο χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων πυροσβεστών απολύθηκε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και οι μισθολογικοί προϋπολογισμοί τους μειώθηκαν. Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι, κατά μέσο όρο, άνω των δέκα ετών.)
  • Γιατί το πυροσβεστικό σώμα είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται για την κατάσβεση πυρκαγιών στα βόρεια της Αθήνας, όπου ζουν οι πλούσιοι, αλλά όχι σε αγροτικές περιοχές, όπου σχεδιάζονται αιολικά πάρκα που θα στερήσουν από τους μικρούς αγρότες τα προς το ζην;
  • Γιατί υπήρξαν λίγες δασικές πυρκαγιές όταν τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν στην κυβέρνηση,  με εξαίρεση την πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι;
  • Γιατί δεν υπάρχει νόμος που να καθιστά αδύνατη την οικοδόμηση σε καμένη γη ή την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ηλιακών σταθμών;

Μια προσπάθεια απάντησης: Στην Ελλάδα, ισχύει εδώ και δεκαετίες ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βροχή από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και φυσάει ξηρός άνεμος. Εάν δεν είστε πολύ προσεκτικοί, οι δασικές πυρκαγιές μπορούν γρήγορα να αναφλεγούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει, αλλά δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για τις δασικές πυρκαγιές που μαστίζουν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από σοβαρή ξηρασία και διευκολύνονται από ισχυρούς ανέμους. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι καθοριστικές. Ενώ έβρεχε πιο συχνά πέρυσι μέχρι τον Ιούνιο μετά από έναν σκληρό χειμώνα για τα ελληνικά δεδομένα, ο χειμώνας του 2022/2023 ήταν εξαιρετικά ήπιος και με λίγες βροχοπτώσεις. Πέρυσι, οι πυρκαγιές δεν αποτελούσαν πρόβλημα, ενώ οι πυρκαγιές ξεκίνησαν αρκετά νωρίς φέτος.

Κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πριν από το 2004, υπήρξαν λίγες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά υπό το σημερινό κυβερνών κόμμα της ΝΔ, υπήρξαν και υπήρξαν σοβαρές πυρκαγιές από το 2004 – κυρίως λόγω απροσεξίας ή σκόπιμης τοποθέτησης.

Στο 80% των πυρκαγιών, η αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, μόλις κάτω από το 20% οφείλεται σε ανθρώπινες επιπτώσεις και λιγότερο από το 1% των πυρκαγιών έχουν φυσική αιτία (π.χ. κεραυνός).

Αυτά είναι τα γεγονότα. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία από την ελληνική πυροσβεστική, τα οποία η Tamedia αποκρύπτει. Μόνο τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, έχουν γίνει σχεδόν εκατό συλλήψεις στην Ελλάδα για εμπρησμούς, που σχετίζονται κυρίως με γεωργικές εργασίες, για παράδειγμα, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή κάπνισμα σφηκοφωλιών, (λάθρο).

Συμπέρασμα:

  • Οι πυρκαγιές δεν προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν τεθεί ή οφείλονται σε αμέλεια (όπως το παράδειγμα του ηλεκτρικού καλωδίου που αναφέρθηκε στην αρχή).
  • Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά κάνει λίγα γι' αυτό.

Προκειμένου να αναγνωριστούν αυτές οι συνδέσεις, ένας όμιλος εφημερίδων οφείλει να έχει υπαλλήλους στο χώρο που μιλούν την αντίστοιχη γλώσσα και διεξάγουν έρευνα επί τόπου.

Πηγή:

Tamedia: Οι δασικές πυρκαγιές είναι μόνο η αρχή - 24 Ιουλίου 2023 (https://www.derbund.ch/die-waldbraende-sind-erst-der-anfang-387669388616)



ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: https://transition-news.org/waldbrande-in-griechenland-stimmungsmache-in-den-schweizer-medienl/


ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κορυφαίος Ισραηλινός αστροφυσικός Nir Shaviv επικρίνει τους κινδυνολόγους για το κλίμα και επιβεβαιώνει ότι δεν είναι το CO₂ αλλά ο ήλιος που καθορίζει το κλίμα στη Γη.
https://tkp.at/2023/08/19/israelischer-astrophysiker-sonne-bestimmt-das-klima/




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Στό τέως δάσος τής δαδιάς στόν έβρο, όπου έγιναν...κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα γής, ένα Θε'ι'κό "σημείο" μάς συγκλόνισε..!
    Μέσα στήν τεράστια έκταση καμένης γής, υπάρχει ένας μεγάλος πράσινος ΣΤΑΥΡΟΣ
    από δέντρα,...τό μόνο πράσινο μέρος πού έχει μείνει είναι αυτός ό πράσινος ΣΤΑΥΡΟΣ, όταν όλα γύρω από αυτόν έχουν γίνει κάρβουνο....!
    Ενα ακόμα...ΘΕ'Ι'ΚΟ ΣΗΜΑΔΙ - - ΘΑΥΜΑ...
    στήν χιλιοπροδομένη,
    πολυβασανισμένη καί
    ΙΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!