Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΕΛΒΕΤΙΑ - Η ιδεολογία του φύλου φτάνει επίσημα στα σχολεία του Τιτσίνο


Πηγή: Στιγμιότυπο οθόνης Ticinonews


Στη νέα ατζέντα του (ελβετικού) Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σπέρνονται αμφιβολίες μεταξύ των παιδιών σχετικά με το φύλο τους. Η δημοσίευση αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική.

Η ιδεολογία του φύλου έχει φτάσει επίσημα στα σχολεία του ήσυχου ελβετικού καντονιού του Τιτσίνο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (DECS) παρουσίασε την ατζέντα 2023-2024 για μαθητές πέμπτης τάξης και μαθητές γυμνασίου στο "Swiss Sonnenstube". Περιέχει εικονογραφήσεις και κείμενα με θέμα την «ταυτότητα φύλου».

Μια εικόνα απεικονίζει ένα κορίτσι με ετικέτες με εικονογράμματα γυναικών και ανδρών που κρέμονται πάνω του. Από κάτω είναι γραμμένο:

«Κανείς δεν φαίνεται να με καταλαβαίνει. Και πρώτη εγώ. Μερικές φορές νοιώθω σαν κορίτσι, μερικές φορές φαίνεται να αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως αγόρι. Αυτό δεν είναι κάτι επιφανειακό ή στιγμιαίο. Από την άλλη, είναι κάτι που με ανησυχεί βαθιά και για το οποίο αναρωτιέμαι συνεχώς. Ταυτόχρονα, είναι κάτι που νοιώθω μέρος του εαυτού μου και που μου ανήκει».

Στην εικόνα δίπλα του, ένα άλλο κορίτσι κόβει μια ετικέτα με το εικονόγραμμα μιας γυναίκας που κρέμεται στο πρώτο κορίτσι. Το δεύτερο κορίτσι εξηγεί:

«Κοίτα αυτό το κορίτσι, πόσο ρευστό είναι. Δεν κρίνω κανέναν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του. Θεωρώ ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να είναι το άτομο που αισθάνεται. Δεν είναι εύκολο για κανέναν, οπότε γιατί να μην βοηθήσετε ο ένας τον άλλον; Τη ρωτάω τώρα αν θέλει να βγει 'έξω'».

Η ατζέντα συνάντησε έντονη κριτική σε πολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρει το Ticinonline (https://www.cdt.ch/news/ticino/sullagenda-scolastica-monta-lennesima-polemica-325227). Ο Lorenzo Quadri του δεξιού κόμματος Lega dei Ticinesi πιστεύει ότι «η κόκκινη σχολή» «χτυπάει» ξανά. Αναγνωρίζει την «προπαγάνδα φύλου» στη νέα ατζέντα του DECS. Ο Quadri συνεχίζει:

«Η προσπάθεια του καντονιού να κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδιά από το δημοτικό σχολείο και μετά με την ιδεολογία του "ουράνιου τόξου" είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ».

Ο πολιτικός κατέληξε με έκκληση προς τους βουλευτές του Μεγάλου Συμβουλίου να παρέμβουν. Έτσι, το κόμμα il Centro (το κέντρο) υπέβαλε αίτημα ζητώντας τη διερεύνηση αυτών των εικονογραφήσεων και κειμένων. Οι ηγέτες του κόμματος, Maurizio Agustoni και Maddalena Ermotti-Lepori, επικρίνουν στο ερώτημα ότι η σχολική ατζέντα προτείνει ένα πλήθος θεμάτων σε λίγες μόνο γραμμές, χωρίς να τα θέτει σε πλαίσιο ή να δίνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, εξηγούν:

«Οι έννοιες της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού αναφέρονται στην ίδια πρόταση σαν να ήταν δύο αλληλεπικαλυπτόμενες ή αλληλένδετες πτυχές. Στην πραγματικότητα, η ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΥΛΟΥ (μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ: μια ομοφυλόφιλη γυναίκα, για παράδειγμα, δεν αμφιβάλλει ότι είναι γυναίκα.

Οι δύο βουλευτές αναρωτιούνται επίσης γιατί «η ρευστότητα φύλου πρέπει να είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να επισημανθεί». Ως εκ τούτου, ρωτούν την κυβέρνηση εάν "χρησιμοποιήθηκαν άτομα με γνώση της σεξουαλικότητας" στη δημιουργία αυτών των δύο σελίδων και εάν ελέγχθηκε εάν οι παραλήπτες της ατζέντας είναι όλοι σε θέση να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τις εν λόγω σελίδες.

Επιπλέον, οι Agustoni και Ermotti-Lepori θα ήθελαν να μάθουν αν υπάρχουν ενδείξεις ή κατευθυντήριες γραμμές για τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν από τα παιδιά εγείρουν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα. Θέλουν επίσης να μάθουν εάν οι οικογένειες των μαθητών της πέμπτης τάξης θα συμμετάσχουν, και εάν οι εκπαιδευτικοί σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα στην τάξη.

Επίσης, το νέο κίνημα HelvEthica Ticino (https://helvethica-ticino.ch/), το οποίο συμμετείχε στις εκλογές των καντονιών στις αρχές Απριλίου, και κατάφερε να κερδίσει δύο έδρες στο Μεγάλο Συμβούλιο, επέκρινε την Ατζέντα σε δήλωση (https://www.tio.ch/rubriche/ospite/1690120/genere-helvethica-ticino-agenda-identita). Η HelvEthica είναι ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ΩΣΤΟΣΟ:

«Αποστασιοποιούμαστε έντονα από την εξάπλωση της ιδεολογίας του φύλου στα σχολεία, καθώς πιστεύουμε ότι προκαλεί μεγάλη σύγχυση μεταξύ των παιδιών που ήδη βιώνουν σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στην ευαίσθητη μετάβαση στην εφηβεία και την ενηλικίωση».

Το κίνημα αντιτάχθηκε επίσης στη σύγχυση των όρων στην ημερήσια διάταξη. Έτσι, η ταυτότητα φύλου δεν πρέπει να συγχέεται με την ομοφυλοφιλία. Σύμφωνα με την ιδεολογία του φύλου, η ταυτότητα φύλου είναι ένα είδος «ψυχής φύλου» που μπορεί ή όχι να συμπίπτει με το λεγόμενο «φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση». Η HelvEthica συνεχίζει:

Σύμφωνα με αυτή την ιδεολογία, οι όροι άνδρας και γυναίκα δεν αναφέρονται πλέον στο βιολογικά καθορισμένο αρσενικό και θηλυκό φύλο του ανθρώπινου είδους. Τώρα, κανείς δεν αμφισβητεί το βιολογικό γεγονός στα θηλαστικά, ποιος ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους. (...) Με το πρόσχημα της ένταξης, της καταπολέμησης του εκφοβισμού και των διακρίσεων και της προστασίας των μειονοτήτων, τα παιδιά διδάσκονται την ιδεολογία ότι το αρσενικό ή το θηλυκό είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα ή αντίληψη. (...) Μαζί με πολλούς ενδιαφερόμενους γονείς, καλούμε τις σχολικές αρχές να απέχουν από τη διανομή αυτών των ατζέντες. Ζητούμε επίσης μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τα παιδιά».

Η HelvEthica επισημαίνει ότι τον περασμένο Μάϊο πραγματοποιήθηκαν μαθήματα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα με θέμα «Πώς να προωθήσετε την ισότητα των φύλων», το οποίο θα προωθηθεί από τη Σεξουαλική Υγεία της Ελβετίας. Το κίνημα περίμενε λοιπόν μια τέτοια ατζέντα.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (Schweizerische Volkspartei - SVP) αντιτάχθηκε επίσης στη νέα ατζέντα και έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τις δημοτικές αρχές του Τιτσίνο (https://gudc-ti.ch/2023/08/23/non-distribuite-quellagenda/). Σε αυτό, τους ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΟΝΙΟΥ. Σύμφωνα με το κόμμα, η ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ «ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ». Παρουσιάζει πολύπλοκα θέματα χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο.

Η Unione Democratica Federale (UDF) του Τιτσίνο ξεκίνησε επίσης μια αναφορά κατά της απόφασης του DECS να διανείμει την αμφιλεγόμενη ατζέντα ήδη από την πέμπτη τάξη. Σε δελτίο τύπου αναφέρεται:

«Λίγα λόγια δεν είναι το εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε θέματα σεξουαλικότητας. Η πρόθεση του DECS να διαδώσει την ατζέντα των ΛΟΑΤ και να προωθήσει την πρώιμη σεξουαλικοποίηση της παιδικής ηλικίας είναι σαφής. (...) Θα προτείνουμε επίσης επερωτήσεις και θα τις προωθήσουμε σε επίπεδο δήμων, ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΣΤΗΝ 5η ΤΑΞΗ».

Το DECS, εν τω μεταξύ, υπερασπίστηκε την ημερήσια διάταξη. Η διευθύντρια του, Marina Carobbio, ανακοίνωσε (https://www.laregione.ch/cantone/ticino/1691054/tema-agenda-decs-identita-genere-scuola):

«Η ταυτότητα φύλου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σχολεία. Η φετινή σχολική ατζέντα επικεντρώνεται σε άλλες κρίσεις και στην καταπολέμηση των διακρίσεων».

Εν τω μεταξύ,  ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ (https://www.tio.ch/ticino/cronaca/1690915/l-agenda-scolastica-nella-bufera-alcuni-comuni-non-la-distribuiranno).


Πηγή:

Ticinonline: Sull'agenda scolastica monta l'ennesima polemica - 18 Αυγούστου 2023 (https://www.cdt.ch/news/ticino/sullagenda-scolastica-monta-lennesima-polemica-325227)




ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/local/cache-vignettes/L740xH493/decs_diario_23_24-449c9.jpg?1692880042



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!