Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ΑΠΕΚΡΥΨΕ την ΕΚΤΙΜΗΣΗ, πριν από τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ότι η διατήρηση των πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία θα μείωνε τις εκπομπές κατά 30 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.


Πηγή: https://www.cicero.de/wirtschaft/klage-akteneinsicht-verwaltungsgericht-robert-habeck-atomkraft-wirtschaftsministerium

Το ειδησεογραφικό περιοδικό Cicero έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων του Robert Habeck (https://www.cicero.de/wirtschaft/klage-akteneinsicht-verwaltungsgericht-robert-habeck-atomkraft-wirtschaftsministerium), ζητώντας τη δημοσιοποίηση εγγράφων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο κλείσιμο τον Απρίλιο των τελικών εν λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία (https://www.eugyppius.com/p/atomausstieg-in-the-middle-of-the). Αξιωματούχοι του υπουργείου αρνήθηκαν να συνεργαστούν, αλλά χθες ένα δικαστήριο στο Βερολίνο τους διέταξε τελικά να παραδώσουν ό, τι μπορούσαν να βρουν.

Τώρα που το έκαναν, οι λόγοι της κωλυσιεργίας τους έχουν γίνει λίγο πιο σαφείς.

Κάποια πρόσφατη ιστορία: Στις 7 Μαρτίου 2022, το Υπουργείο δημοσίευσε μια ανασκόπηση της συνεχιζόμενης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (https://www.bmuv.de/fileadmin/Daten_BMU/Download_PDF/Nukleare_Sicherheit/laufzeitverlaengerung_akw_bf.pdf), η οποία έκανε την υπόθεση για την ολοκλήρωση της πυρηνικής κατάργησης της Μέρκελ και το κλείσιμο των σταθμών παρά την επικείμενη ενεργειακή κρίση. Αυτή η ανασκόπηση ολοκληρώνεται με μια σύντομη «αξιολόγηση» των επιπτώσεων στην «ενεργειακή και κλιματική πολιτική». Αν διαβάσετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ένα περίεργο πράγμα: Οι δύο παράγραφοι που ακολουθούν αυτόν τον τίτλο αφθονούν με παρατηρήσεις σχετικά με την παραγωγή ενέργειας, αλλά ουσιαστικά δεν λένε τίποτα για το κλίμα ή τις εκπομπές.

Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο του Habeck μετά τη δικαστική απόφαση αποκαλύπτουν το γιατίΗ BILD έχει δει ένα προηγούμενο προσχέδιο αυτής της αναθεώρησης και σημειώνει ότι υπήρχε αρχικά μια τρίτη παράγραφος στο τέλος, την οποία αξιωματούχοι του υπουργείου διέγραψαν πριν από τη δημοσίευση (https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/habeck-mitarbeiter-strich-text-passage-brisantes-akw-papier-aufgetaucht-85527918.bild.html).



Ήταν εδώ που εξήγησαν τις επιπτώσεις των εκπομπών από τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας:

Όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2 – που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως επιχείρημα σε αυτήν τη συζήτηση – οι περίπου 30 TWh πρόσθετης πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως από το 2024 και μετά θα οδηγήσουν σε μείωση περίπου 25-30 εκατομμυρίων τόνων CO2 στον γερμανικό εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η βιομηχανία ενέργειας υπόκειται στην εμπορία εκπομπών της ΕΕ και το ανώτατο όριο στο ΣΕΔΕ της ΕΕ καθορίζεται ανεξάρτητα από μια πιθανή παράταση της διάρκειας ζωής [για πυρηνικούς σταθμούς] στη Γερμανία.

Πέρα από τη γραφειοκρατία της ΕΕ, η διατήρηση των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών μας σε λειτουργία θα είχε μειώσει τις γερμανικές εκπομπές τεσσεράμισι φορές περισσότερο από ό, τι τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα και ηλίθια διατάγματα του Habeck για την ενέργεια κτιρίων πρόκειται να εξοικονομήσουν (https://www.eugyppius.com/p/ruinous-green-energy-ordinances-pass)σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις, μέχρι το 2030 (https://www.n-tv.de/politik/CO2-Ersparnis-bei-Heizungsgesetz-schoengerechnet-article24380874.html).

Δεν είναι περίεργο που ήθελαν να θάψουν αυτή την εκτίμηση.


UPDATE: Μετά τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, η Γερμανία έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Το 17,69% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ξένους πυρηνικούς σταθμούς, κυρίως στη Γαλλία. Αυτές οι πηγές αντιπροσωπεύουν τώρα περισσότερο από το 4% του συνόλου της γερμανικής ισχύος (https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/wirbel-um-strom-import-nach-neubauer-blamage-so-viel-atom-steckt-in-unserem-stro-85549742.bild.html).


Με άλλα λόγια, καταναλώνουμε σήμερα περισσότερη πυρηνική ενέργεια από ό,τι πριν κλείσουμε τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσιά μας στο Isar 2, στο Emsland και στο Neckarwestheim 2.

Κυρίες και κύριοι, αυτός είναι ο κόσμος των κλόουν.




ΠΗΓΗ: 
https://www.eugyppius.com/p/german-economics-ministry-caught?publication_id=268621&post_id=137451139&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!