Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

"Πλήγμα στη γερμανική και δυτικοευρωπαϊκή οικονομία" - Seymour Hersh για την επίθεση στον Nord Stream.

Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Αυτό γράφει ο Seymour Hersh σε μια νέα ανάρτηση. Επικαλείται πληροφορίες από τη CIA.

(κακοήθειες.... όχι δεν είναι ο Uncle Sam, απλά του μοιάζει) Πηγή εικόνας: https://www.globaltimes.cn/page/202303/1286480.shtml

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream πριν από ένα χρόνο για να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια υπεροχή των ΗΠΑ στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο διάσημος δημοσιογράφος Seymour Hersh στο κείμενό του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην επέτειο της επίθεσης στον Nord Stream (https://seymourhersh.substack.com/p/a-year-of-lying-about-nord-stream).

Η ενέργεια, σε αντίθεση με ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, δεν έχει καμμία σχέση με την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Hersh:

«Προήλθε από φόβους στον Λευκό Οίκο ότι η Γερμανία θα αρχίσει να παραπαίει και θα αυξήσει την εισροή ρωσικού φυσικού αερίου - και ότι η Γερμανία, και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ, θα τεθούν υπό την κυριαρχία της Ρωσσίας και των τεράστιων και φθηνών φυσικών πόρων της για οικονομικούς λόγους».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον «απόλυτο φόβο» ότι «η Αμερική θα έχανε τη μακρόχρονη υπεροχή της στη Δυτική Ευρώπη». Έτσι περιγράφει ο 86χρονος ερευνητής δημοσιογράφος την απάντηση στο ερώτημα «Ποιος το έκανε;».

Στο τελευταίο του άρθρο, ο Hersh αφηγείται τι έμαθε μετά το πρώτο συγκλονιστικό κείμενό του σχετικά με την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, είχε αναφέρει πληροφορίες από κύκλους πληροφοριών ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν είχε ανατινάξει τους αγωγούς (https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream).

Για άλλη μια φορά, ο Hersh αναφέρεται σε έναν ανώνυμο υπάλληλο της CIA. Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στερείται αξιοπιστίας επειδή δεν κατονομάζει τις πηγές του:

«Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι στην καρριέρα μου έχω κερδίσει κυριολεκτικά δεκάδες βραβεία για άρθρα στους New York Times και στο New Yorker που δεν βασίστηκαν σε μία μόνο πηγή».

Επισημαίνει ότι το «βασικό συστατικό» όλων των επιτυχημένων αποστολών της CIA είναι η «πλήρης δυνατότητα άρνησης». Εκείνοι που προετοίμασαν την κατεδάφιση στο Όσλο σε συνεργασία με τις νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν αφήσει ίχνη.

Αλλά ήταν επίσης «υψίστης σημασίας» για τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του να είναι σε θέση να αρνηθούν τα πάντα. Για την επικοινωνία σε σχέση με την προγραμματισμένη, συγκεκαλυμμένη λειτουργία, δεν χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά τεχνικά μέσα και, για παράδειγμα, μόνο αναλογικές γραφομηχανές.

Ο επικεφαλής της CIA William Burns ήταν η μόνη σύνδεση μεταξύ των σχεδιαστών και του προέδρου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Hersh, ο τελευταίος ενέκρινε στη συνέχεια τη δράση στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Μετά από αυτό, όλα τα φυσικά ίχνη και αποδεικτικά στοιχεία καταστράφηκαν.

Αυτό που περιγράφει αντιστοιχεί σε ένα μοτίβο της πολιτικής των ΗΠΑ: ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επινοούν μια μυστική επιχείρηση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση του αντίστοιχου προέδρου των ΗΠΑ. Αλλά το όλο θέμα είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε, σε περίπτωση αποτυχίας, να μην είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι ο πρόεδρος έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

Το αντίστοιχο σώμα των ΗΠΑ για μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε το 1955 και έχει αλλάξει το όνομά του αρκετές φορές από τότε: από την «Ειδική Ομάδα» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) στην «Επιτροπή 303», στη συνέχεια στην «Επιτροπή 40», στη συνέχεια στη «Συμβουλευτική Ομάδα Επιχειρήσεων», αργότερα στην «Ειδική Συντονιστική Επιτροπή NSC». Σύμφωνα με τις τελευταίες γνωστές πληροφορίες, στη δεκαετία του 1980 έγινε λόγος για την «Ομάδα Σχεδιασμού Εθνικής Ασφάλειας» (http://www.powerbase.info/index.php/NSC_oversight_of_covert_operations).

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό με ποια μορφή και με ποιο όνομα ο οργανισμός αυτός θα συνεχίσει να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό πληροφοριών των ΗΠΑ Fletcher L. Prouty (http://www.ratical.org/ratville/JFK/40Comm.html), η επιτροπή περιελάμβανε συνήθως τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ ως εκπρόσωπό του, καθώς και έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, έναν από το Υπουργείο Πολέμου και έναν από το Πεντάγωνο, τον διευθυντή της CIA και, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ John F. Kennedy, το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ.

Στο ντοκυμαντέρ του BBC "Death in the Water" (2003) του Christopher Mitchell σχετικά με την επίθεση ισραηλινών αεροπλάνων και ταχύπλοων στο αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο "USS Liberty" (http://www.freitag.de/autoren/hans-springstein/blick-in-die-geschichte-israelischer-angriff-auf-us-schiff-liberty), ο πρώην επικεφαλής της CIA Richard Helms επιβεβαιώνει την ύπαρξη της "Επιτροπής 303" (επίσης γραμμένη "Επιτροπή 303"). Σύμφωνα με τον Helms, σχεδίαζε και αποφάσιζε μυστικές ενέργειες των ΗΠΑ για λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε ο πρόεδρος να μην μπορεί να επιβαρυνθεί σε περίπτωση αποτυχίας, εξήγησε ο πρώην επικεφαλής της CIA στην ταινία του BBC.

Αυτό ακριβώς το μοτίβο περιγράφει τώρα ο Hersh στην επίθεση στους αγωγούς Nord Stream. Η πηγή πληροφοριών του είναι ένας υπάλληλος της CIA. Είχε επισημάνει ένα «λάθος» στη δράση:

«Το μόνο λάθος ήταν η απόφαση να το κάνουμε».

Αρχικά, η ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσσία στη Γερμανία ήταν έτοιμη μόνο να απειλήσει τη Ρωσσία και να την αποτρέψει από την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον ήθελε να ενημερώσει τη Μόσχα για τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εισβολή για τη χώρα, αποτρέποντάς την έτσι από την εισβολή στην Ουκρανία, γράφει ο Hersh.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan συγκάλεσε διαβούλευση με το προαναφερθέν σώμα στα τέλη του 2021 για να συζητήσει και να προετοιμάσει το σχέδιο. Η προετοιμασμένη κατεδάφιση είχε ως στόχο να πείσει τη Ρωσσία για τις δυνατότητες των ΗΠΑ.

Οι αγωγοί Nord Stream επιλέχθηκαν επειδή ήταν ο μόνος απευθείας αγωγός μεταξύ Ρωσσίας και Γερμανίας και ήταν ελεύθερα προσβάσιμοι στη Βαλτική Θάλασσα. «Υποθέσαμε ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε την απειλή κατά του Nord Stream ως αποτρεπτικό μέσο για να αποτρέψει τον πόλεμο», φέρεται να είπε ο Hersh.

Η Victoria NULAND, τότε υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ΑΠΕΙΛΗΣΕ για πρώτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ ΠΟΥΤΙΝ με ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ των ΑΓΩΓΩΝ στις 27 Ιανουαρίου 2022. Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμανε επίσης «πολύ εντατικές και σαφείς συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους μας».

Μόλις τον Ιούλιο του 2021, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τον υπό κατασκευή αγωγό Nord Stream 2. Αλλά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο αγωγός «δεν θα υπήρχε πλέον» εάν η Ρωσσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, τόνισε:

«Θα το κάνουμε, σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Ο Hersh υπενθυμίζει την έλλειψη αντίθεσης του Scholz σε αυτή τη δήλωση εκείνη την εποχή. Αντ' αυτού, η καγκελάριος είπε: «Ενεργούμε μαζί». Και: «Θα κάνουμε τα ίδια βήματα, και θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο για τη Ρωσσία, και θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό».

Εντός της CIA, ήταν σαφές ότι ο Scholz ήταν «πλήρως στο προσκήνιο» «σχετικά με τα μυστικά σχέδια για την καταστροφή του αγωγού», ανέφερε ο Hersh σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη του. Εκείνη την εποχή, η ομάδα της CIA είχε έρθει σε επαφή με εταίρους στη Νορβηγία. Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν ήδη συνεργαστεί σε μυστικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε ο Hersh.

Νορβηγοί ναύτες και περιπολικά σκάφη κατηγορίας Nasty βοήθησαν λαθραία στο Βόρειο Βιετνάμ να περάσουν λαθραία αμερικανικούς ηθοποιούς σαμποτάζ στο Βόρειο Βιετνάμ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν οι ΗΠΑ διεξήγαγαν έναν ακήρυχτο πόλεμο εκεί υπό τις κυβερνήσεις Κέννεντυ και Τζόνσον. Με τη βοήθεια της Νορβηγίας, η CIA έκανε τη δουλειά της και βρήκε έναν τρόπο να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν με τους αγωγούς».

Ο δημοσιογράφος περιγράφει πώς οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νορβηγίας τοποθέτησαν τις βόμβες στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου, από ένα νορβηγικό πλοίο. Αλλά τότε η εντολή για ανατίναξη δεν ήρθε στην περαιτέρω πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό συνέβη πριν από ένα χρόνο – όταν, σύμφωνα με τον Hersh, η ομάδα της CIA που είχε προετοιμάσει την επίθεση είχε ήδη διαλυθεί. Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε μέσω ενός νορβηγικού μαχητικού αεροσκάφους και μιας μετασκευασμένης συσκευής σόναρ.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι η καταστροφή των δύο ρωσικών αγωγών δεν είχαν καμμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Hersh επικαλούμενος τον πληροφοριοδότη του της CIA.

Αντ' αυτού, είναι «μέρος μιας πολιτικής ατζέντας των νεοσυντηρητικών για να αποτρέψουν τον Scholz και τη Γερμανία από το να ανοίξουν τον παροπλισμένο Nord Stream 2 ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει και των παροπλισμένων αγωγών».

Επομένως, η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσσίας και Γερμανίας πρέπει να διακοπεί μια για πάντα. Ο άνθρωπος της CIA σχολίασε:

«Έτσι, ο πρόεδρος κατάφερε ένα ΠΛΗΓΜΑ κατά της ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ και της ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ».

Η σιωπή και η άρνηση του Λευκού Οίκου σχετικά με την καταστροφή των αγωγών θεωρήθηκε από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους της CIA ως προδοσία της δουλειάς τους. Και: Η ηγεσία της ομάδας της CIA είχε δει την εντολή του Μπάιντεν να καταστρέψει τους αγωγούς ως «στρατηγικό βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Ρωσσία, δήλωσε ο άνδρας της CIA, σύμφωνα με τον Hersh. Η Ρωσσία θα μπορούσε τότε να είχε επιτεθεί σε δυτικούς αγωγούς και καλώδια επικοινωνίας στη Βαλτική Θάλασσα - αλλά αυτό δεν συνέβη.

Ο Hersh γράφει ότι, σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις άγνοιάς τους, οι δανικές και σουηδικές αρχές γνώριζαν καλά τι συνέβαινε στα χωρικά ύδατά τους. Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση ερευνών, μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, δεν έχουν έρθει στο φως σοβαρές έρευνες για την επίθεση. Μέχρι στιγμής, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ζητήσει περαιτέρω.

Αντ' αυτού, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Sullivan ισχυρίστηκε ότι ήταν σαφές ότι η Ρωσσία είχε ανατινάξει τις δικές της γραμμές. Ο Hersh σημειώνει:

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανατίναξε τους αγωγούς, αλλά η ενέργεια δεν είχε καμμία σχέση με τη νίκη ή τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

Κατάλληλα, στην επέτειο της επίθεσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:

«Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream επιδίωξαν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος ήταν να τορπιλίσει τις επωφελείς ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ».

Όλες οι ρωσικές προσφορές να βοηθήσουν στη διερεύνηση της δολοφονίας είτε απορρίφθηκαν είτε έμειναν αναπάντητες από τις δυτικές αρχές, δήλωσε η Ζαχάροβα σε δήλωση Τύπου τη Δευτέρα (https://telegra.ph/Sprecherin-des-russischen-Au%C3%9Fenministeriums-Maria-Sacharowa-zum-Jahrestag-von-Terroranschl%C3%A4gen-auf-Nord-Stream-09-25).

Πηγή:

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ NORD STREAM - 26 Σεπτεμβρίου 2023 (https://seymourhersh.substack.com/p/a-year-of-lying-about-nord-stream)




ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/schlag-gegen-die-deutsche-und-westeuropaische-wirtschaft-seymour-hersh-zum


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!