Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Γεγονότα αντί για ιδεολογία: Γερμανική εταιρεία αγωνίζεται για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.


Ο όμιλος Lühmann κινεί νομικές διαδικασίες κατά της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ. (Συμβολική εικόνα) Φωτογραφία: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa


Από τον 23 Σεπτεμβρίου 2023



Η πρώτη γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να αναλάβει νομική δράση κατά της απαγόρευσης της ΕΕ για κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035. Αυτό έχει οδηγήσει σε νομική διαμάχη σχετικά με το μέλλον των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη.

Τον Μάρτιο (2023), το Κοινοβούλιο της ΕΕ σφράγισε τελικά το τέλος του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Από το 2035, μόνο τα νέα αυτοκίνητα που δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου θα πωλούνται στην ΕΕ.

Η απόφαση δεν ήταν χωρίς διαμάχη. Για παράδειγμα, οι ευρωβουλευτές από το CDU και το CSU στην ομάδα του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Οι βουλευτές του FDP στη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή ομάδα ψήφισαν επίσης κατά του τερματισμού της μηχανής εσωτερικής καύσης, όπως και οι βουλευτές του AfD. Τελικά, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα στον κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035. Την τελευταία λέξη αναμένεται τώρα να πει το δικαστήριο.


Ανατροπή τμημάτων του κανονισμού της ΕΕ

Για πρώτη φορά, μια γερμανική εταιρεία θέλει τώρα να κινηθεί νομικά κατά του τέλους του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό αναφέρεται από το "Welt am Sonntag" (https://www.welt.de/wirtschaft/article247628628/Verbrenner-Aus-Deutsches-Unternehmen-klagt-gegen-EU-Verordnung.html).



Η εταιρεία είναι ο όμιλος Lühmann, ο οποίος δραστηριοποιείται στο εμπόριο συνθετικών καυσίμων. Στόχος της αγωγής που ανακοινώθηκε είναι να ανατρέψει τμήματα του κανονισμού της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται πρόσφατα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από εκπομπές έως το 2035.

Ο επικεφαλής του ομίλου Lühmann, Lorenz Kiene, δήλωσε στην Die Welt ότι «ακούγεται ωραίο να επιτρέπονται μόνο αυτοκίνητα χωρίς εκπομπές». Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ «καθοδηγείται από την ιδεολογία, όχι από τα γεγονότα». Η ομάδα Lühmann θεωρεί ότι η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι ιδιαίτερα προβληματική, διότι η ΕΕ θεωρεί ότι μόνο τα αυτοκίνητα που δεν εκπέμπουν καυσαέρια είναι απαλλαγμένα από εκπομπές. Ωστόσο, «δεν έχει νόημα να μετράμε τις εκπομπές μόνο στην απόληξη της εξάτμισης», δήλωσε το αφεντικό της εταιρείας Kiene. Αντ' αυτού, οι εκπομπές CO₂ θα πρέπει να καταγράφονται «καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός οχήματος».

Προσφεύγοντας στο δικαστήριο, ο όμιλος Lühmann θέλει να διασφαλίσει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν μόνο φιλικά προς το κλίμα καύσιμα, όπως τα λεγόμενα ηλεκτρονικά καύσιμα, θα παραμείνουν επιτρεπτοί. Αυτά τα καύσιμα θα πρέπει επίσης να μπορούν να προσμετρώνται στα όρια του στόλου που πρέπει να πληρούν οι κατασκευαστές επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Μόνο τότε, λέει ο Kiene, οι εταιρείες θα κατασκευάζουν τέτοια οχήματα.


Τα συνθετικά καύσιμα θα επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2035

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που κινούνται με συνθετικά καύσιμα δεν είναι στην πραγματικότητα απαλλαγμένοι από εκπομπές. Ωστόσο, επειδή το CO₂ που απαιτείται για την παραγωγή του καυσίμου λαμβάνεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή από τον αέρα, για παράδειγμα, θεωρούνται κλιματικά ουδέτερες στον ισολογισμό εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή παράγεται και πάλι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών Volker Wissing (FDP), η Γερμανία επέβαλε αυτή την εξαίρεση εκείνη την εποχή, έτσι ώστε τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης να μπορούν θεωρητικά να συνεχίσουν να κινούνται με ηλεκτρονικά καύσιμα μετά το 2035.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για την εφαρμογή αυτού του συμβιβασμού. Λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές προς το παρόν, αλλά αναμένονται με ανυπομονησία. Την Παρασκευή, το πρακτορείο ειδήσεων "Reuters" ανέφερε ένα πρώτο σχέδιο νόμου, το οποίο είναι προφανώς διαθέσιμο στο πρακτορείο (https://www.reuters.com/sustainability/eu-set-demand-e-fuel-cars-have-no-climate-impact-document-2023-09-22/). Σύμφωνα με αυτό, οι κινητήρες θα πρέπει στην πραγματικότητα να μπορούν να ανεφοδιάζονται μόνο με πλήρως ουδέτερα CO₂ συνθετικά καύσιμα. Αυτό είναι εφικτό μέσω συσκευών για την παρακολούθηση των χημικών ιδιοτήτων του καυσίμου. Η πρόταση αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα εντός του έτους.

Πρόταση πικρή οπισθοδρόμηση για τον υπουργό Μεταφορών Wissing

Για τον υπουργό Μεταφορών Wissing, ένας τέτοιος κανονισμός θα ήταν μια πικρή οπισθοδρόμηση. Τότε δεν θα πρόκειται μόνο για τα συνθετικά καύσιμα που θα απελευθερώνουν μόνο τόσο CO₂ όσο είχε προηγουμένως αφαιρεθεί από τον αέρα κατά την παραγωγή τους, αλλά ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού από την παραγωγή του συν-καυσίμου έως τη μεταφορά και την κατανάλωση πρέπει επίσης να είναι ουδέτερη ως προς το CO₂. Επιπλέον, οι κατασκευαστές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να ξεκινήσουν με άλλα καύσιμα.

Η κριτική έρχεται αμέσως από την ομάδα συμφερόντων "eFuel Alliance" (https://www.efuel-alliance.eu/fileadmin/Downloads/Pressemitteilungen_2023/20230922_PM_TCMV_final.pdf). Για τον διευθύνοντα σύμβουλο Ralf Diemer, το σχέδιο της Επιτροπής που διέρρευσε τώρα αποτελεί απόκλιση από τον αρχικά συναφθείντα συμβιβασμό. «Με την παρούσα πρόταση, η Επιτροπή απομακρύνεται από την υπόσχεσή της να επιτρέψει τη χρήση και, ως εκ τούτου, την έγκριση νέων οχημάτων καύσης που κινούνται με κλιματικά ουδέτερα καύσιμα χωρίς CO₂ από το 2035», λέει ο Diemer.

Η παρούσα πρόταση είναι τόσο «περιοριστική που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη». Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση του κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2035 θα παραμείνει, επικρίνει ο Diemer. Εκτός από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών καυσίμων, η ένωση περιλαμβάνει επίσης εταιρείες στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία πετρελαίου. «Όσο η μεταφορά και η διανομή δεν διασφαλίζονται επίσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρης μείωση των εκπομπών», εξηγεί ο Ralf Diemer, επικεφαλής της ένωσης.

Ακτιβιστές για το κλίμα επικρίνουν τον συμβιβασμό

Οι ακτιβιστές για το κλίμα, από την άλλη πλευρά, είναι γενικά σκεπτικοί σχετικά με τα συνθετικά καύσιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνουν να αντιτίθενται στον συμβιβασμό. Ο Falko Ueckerdt του Ινστιτούτου Potsdam για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων καθιστά σαφή τη θέση αυτής της ομάδας στο "Welt am Sonntag".

Τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρονικά καύσιμα θα μπορούσαν να «έχουν εξίσου χαμηλές εκπομπές με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», λέει, αλλά η αφήγηση των συνθετικών καυσίμων στις οδικές μεταφορές εξακολουθεί να απειλεί να βλάψει την προστασία του κλίματος. Η αφήγηση είναι «μη ρεαλιστική» και καθυστερεί τον απαραίτητο μετασχηματισμό προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δήλωσε ο Ueckerdt. Τα καύσιμα θα χρειάζονται αλλού, για παράδειγμα για αεροσκάφη και πλοία, τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια.



ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/wirtschaft/fakten-statt-ideologie-deutsches-unternehmen-kaempft-fuer-verbrennungsmotor-a4419098.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-09-24&src_cmp=nl-morning_2023-09-24&utm_medium=email&est=jkctnrVo28RDxONLdF6LnfIZIBmhBYGPWZNNARpxbQHi%2FUjZuE18MN3E63M%3D&utm_term=newstop&utm_content=1



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!