Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

(ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!) Ελληνικά νησιά - από την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.



Ένας ερευνητής περιγράφει πώς τα νησιά στο Αιγαίο ήταν κάποτε αυτάρκη, αλλά τώρα δεν παράγουν σχεδόν τίποτα. 

Από τον Daniel Funk

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης είναι εθελοντής ερευνητής θαλάσσιας προστασίας και διευθυντής του Αρχιπελάγους (https://arxipelagos.gr/), της μεγαλύτερης πύλης θαλάσσιας πληροφόρησης στην Ελλάδα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Εφημερίδα των Συντακτών (https://www.efsyn.gr/nisides/246495_i-apaxiosi-ton-ellinikon-nision), δείχνει πώς βίωσαν οι άνθρωποι τις δεκαετίες του '60 και του '70 το τέλος του μοντέλλου αυτάρκειας που χαρακτήριζε τον νησιωτικό κόσμο του Αιγαίου για χιλιάδες χρόνια.

Οι παρατηρήσεις του συνοψίζονται και εντοπίζονται παρακάτω: Το "A Ship Will Come" είναι η γερμανική εκδοχή του τραγουδιού "Τα παιδιά του Πειραιά" του Μάνου Χατζιδάκι από το 1960. Αλλά αυτό δεν είχε καμμία επίδραση στην προσφορά αγαθών και η καθημερινή ζωή συνεχίστηκε κανονικά.

Σε κάθε σπίτι, ελήφθη μέριμνα ώστε αυτό που παρείχε η παραγωγή να αποθηκεύεται ανά πάσα στιγμή του έτους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν σε αυτό τους επόμενους μήνες - μια μορφή αυτάρκειας.

Τα λίγα πράγματα που οι νησιώτες δεν παρήγαγαν οι ίδιοι ήταν: Ρύζι, καφές και το απαραίτητο λάδι για τις λάμπες. Το πλοίο από τον Πειραιά, όποτε ερχόταν, έφερνε αυτά τα λίγα προϊόντα. Αντίθετα, ήταν σύνηθες πολλά διαφορετικά προϊόντα να αποστέλλονται είτε προς πώληση είτε σε συγγενείς στην Αθήνα και τον Πειραιά στο ταξείδι προς τον Πειραιά.

Εδώ και αιώνες, τα ελληνικά νησιά παράγουν όχι μόνο για τοπική κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγή. Οι μεγαλύτερες από αυτές, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, αποτέλεσαν για αιώνες σημαντικούς τόπους παραγωγής και εξαγωγής όλων των ειδών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και διέθεταν και μικρές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το νησί της Χίου, για παράδειγμα, εξακολουθεί να παράγει μαστίχα, τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου, η οποία χρησιμοποιείται για λικέρ, φυσική τσίχλα ή στοματική φροντίδα. Ναι, στη Χίο η τσίχλα φυτρώνει στα δέντρα! Σήμερα, όμως, τα νησιά του Αιγαίου εξάγουν κυρίως απόβλητα.

Για παράδειγμα, η Ικαρία εξήγαγε σταφίδες, βερίκοκα, αμύγδαλα και άλλα αγροτικά προϊόντα. Η Κύθνος εξακολουθούσε να παράγει κριθάρι τη δεκαετία του 1970. Η Πάρος εξήγαγε σιτηρά και πατάτες, φρούτα και λαχανικά Νάξου. Πολλά νησιά εξήγαγαν επίσης πρώτες ύλες (π.χ. άνθρακα ή ασβέστη).

Τις προηγούμενες δεκαετίες, ακόμη και τα μικρά νησιά είχαν καλή παροχή νερού. Όχι μόνο χρησιμοποιούσαν πηγές και υπόγεια ύδατα, αλλά συλλέγονταν συστηματικά και βρόχινο νερό. Για να έχουν πόσιμο νερό, οι άνθρωποι πήγαιναν στην πηγή νερού, γέμιζαν το πολύτιμο υγρό σε γυάλινες φιάλες και έπρεπε να πίνουν για μια εβδομάδα – όπως γίνεται ακόμα και σήμερα σε μη τουριστικές περιοχές.

Σήμερα, που κανένα πλοίο δεν καταπλέει στα νησιά λόγω επίμονης κακοκαιρίας ή απεργιών, χρειάζονται μόνο λίγες μέρες για να αδειάσουν τα ράφια των καταστημάτων, ξεκινώντας φυσικά από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν στήσει καταστήματα σχεδόν σε όλα τα νησιά.

Μετά από μια εβδομάδα γίνεται πολύ δύσκολο, επειδή υπάρχει έλλειψη λαχανικών, φρούτων και σχεδόν όλων των ειδών τροφίμων και δεν υπάρχει καν πόσιμο νερό. Στα περισσότερα νησιά, οι κάτοικοι καταναλώνουν πλέον νερό σχεδόν αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, με όλες τις συνέπειες για την υγεία τους και το περιβάλλον.

Μετά από δέκα έως δώδεκα ημέρες, γίνεται πολύ δύσκολο. Υπάρχει ακόμη και έλλειψη αλατιού, το οποίο τα παιδιά συνήθιζαν να φέρνουν στο σπίτι από τη θάλασσα σε κουβάδες.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πώς κατάφεραν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών να εξαρτηθούν πλήρως από την σχεδόν πλήρη αυτάρκεια σε 40 με 50 χρόνια, απαξιώνοντας ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης που θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο όλων των μαθημάτων οικολογίας στον κόσμο;

Η απάντηση βρίσκεται στον τουρισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες, μια τουριστική μονοκαλλιέργεια έχει εμφανιστεί στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό έδωσε το θανάσιμο πλήγμα στην κουλτούρα της αυτάρκειας και της συνετής χρήσης των φυσικών πόρων.

Τα αγροκτήματα αντικαταστάθηκαν από μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή άλλη τουριστική υποδομή. Η προστασία των νησιών από τη διάβρωση αμβλύνθηκε και μαζί με τα εύφορα εδάφη στα νησιά, υποβαθμίστηκε και η στάθμη των υπόγειων υδάτων.

Το παραδοσιακό σύστημα κτηνοτροφίας, το οποίο βασιζόταν σε εμπειρικά ευρήματα και γνώσεις σχετικά με το πόσα ζώα μπορούν να διατηρηθούν σε μια περιοχή και σε ποιες εποχές του έτους και πότε τα ζώα πρέπει να οδηγηθούν αλλού για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβόσκησης, έχει επίσης καταστραφεί.

Αυτή η γνώση δεν βασίστηκε στη μελέτη της οικολογίας, αλλά στην κοινή λογική και την πολυετή εμπειρία. Τα απομεινάρια αυτής της παραδοσιακής κτηνοτροφίας είναι ορατά ακόμα και σήμερα σε όλα τα νησιά, με τις ξερολιθιές και τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Στη δεκαετία του '80, οι ελληνικές αρχές άρχισαν να εισάγουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό για τον νησιωτικό κόσμο, καθώς κατέστρεψε αυτό το παλιό και βιώσιμο γεωργικό σύστημα θέτοντας λάθος κίνητρα. Στους νησιώτες υποσχέθηκαν ετήσια επιδότηση για κάθε αιγοπρόβατο. Η φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος δεν είχε σημασία. Μερικές εκατοντάδες ζώα έγιναν χιλιάδες, για παράδειγμα 35.000 αιγοπρόβατα στην Ικαρία με 9000 κατοίκους.

Ο αριθμός των κτηνοτρόφων αυξήθηκε, καθώς ο καθένας μπορούσε πλέον να αποκαλείται κτηνοτρόφος χωρίς την παρουσία σφαγείων, γαλακτοκομείων ή ακόμη και βοσκοτόπων. Τα νησιά καταστράφηκαν από την υπερβόσκηση και την επακόλουθη διάβρωση του εδάφους. Οι αγρότες αισθάνθηκαν επίσης τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, καθώς δεν υπήρχαν πλέον αρκετοί βοσκότοποι και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε δαπανηρά εισαγόμενες ζωοτροφές, κυρίως κατώτερης ποιότητας, όπως ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος.

Μόνο σε λίγα νησιά, όπως η Σκύρος στις Σποράδες, εξακολουθεί να ασκείται η παραδοσιακή, βιώσιμη και εκτεταμένη κτηνοτροφία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα νόστιμο κατσικίσιο κρέας.

Η παραδοσιακή αλιευτική βιομηχανία έχει επίσης καταστραφεί. Αντί να σταματήσει τους τεράστιους αλιευτικούς στόλους, το κράτος αποφάσισε, ακολουθώντας για άλλη μια φορά ευρωπαϊκή πολιτική, να περιορίσει την υπεραλίευση καταστρέφοντας περισσότερα από 13.500 αλιευτικά σκάφη. Το 90% αυτών των πλοίων ήταν κατασκευασμένα από ΞΥΛΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ της ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ που δύσκολα μπορούμε να κατασκευάσουμε σήμερα, αλλά τα οποία εξακολουθούν να παρατηρούνται σε λιγότερο τουριστικές περιοχές.

Μαζί με αυτή τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν επίσης εξαφανιστεί, επειδή ακόμη και το μικρότερο σκάφος απασχολούσε άμεσα ή έμμεσα τρία έως τέσσερα άτομα σε περιοχές όπου το κράτος δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει ούτε λίγες σταθερές θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό.

Με τα 30.000 με 50.000 ευρώ που αποτελούσαν τη μέση αποζημίωση για την καταστροφή του κάθε σκάφους, κάθε ψαράς έφτιαχνε συνήθως λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάτι παρόμοιο, τα οποία όμως δεν έφερναν χρήματα όλο το χρόνο.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές όπου οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν μαλακά δίχτυα, ψαρεύουν τεράστια αλιευτικά σκάφη, τα οποία προέρχονται και από το εξωτερικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν ακόμη και τράτες βυθού, αποδεκατίζουν τα ιχθυαποθέματα και συχνά καταστρέφουν παραγωγικά οικοσυστήματα.

Έτσι, δεν είναι περίεργο που δύσκολα μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι στα τουριστικά νησιά πια. Σε μέρη όπου ο μαζικός τουρισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος ή όπου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει: φρέσκο ψάρι, που παραδίδεται απευθείας από το αλιευτικό σκάφος στην ταβέρνα.

Ενώ οι νησιώτες πληρώνουν για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση είχε μια άλλη ιδέα που, αν εφαρμοστεί, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια άλλη οικολογική καταστροφή.

Οι κάτοικοι των νησιών έχουν δημιουργήσει ένα αισθητικό τοπίο που αποτελεί σημαντικό δείγμα του πολιτισμού τους και που θαυμάζουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα κτίρια, με εξαίρεση ορισμένες νέες βίλες ή διοικητικά κτίρια, είναι συνυφασμένα με το περιβάλλον και το τοπίο. Κανένα σπίτι δεν παρεμβαίνει στο τοπίο ή αποκρύπτει τη θέα του γείτονά του. Αυτή η μοναδική αισθητική περιλαμβάνει επίσης τους ήχους του ανέμου που φυσάει μέσα από τα στενά δρομάκια.

Αυτή η ισορροπία ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία απομονωμένων κοινωνιών στις οποίες όλοι χρειάζονταν ο ένας τον άλλον.

Η τελευταία ιδέα έρχεται κάτω από τον ειρωνικό τίτλο "πράσινα νησιά". Έτσι, σε μοναδικά νησιά όπως η Αμοργός, η Πάρος, η Τήνος, η Άνδρος, η Ικαρία, η Σαμοθράκη κ.ά., αλλά και σε μικρά νησιά, όπου λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι ζουν σε απόλυτη ισορροπία με ιδιαίτερα σημαντικά οικοσυστήματα, γίνονται προετοιμασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Προορίζονται για την παροχή ενέργειας που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων, αλλά κυρίως παράγει ενέργεια που μεταφέρεται μέσω υποβρυχίων καλωδίων στα αστικά κέντρα και στους καταναλωτές μεγάλης κλίμακας. Και αυτό με τις ανεμογεννήτριες που καθίστανται απαρχαιωμένες μετά από 15 έως 20 χρόνια και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Η κυβέρνηση δεν σταματά (ούτε καν!!!!) στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Το κύριο κίνητρο είναι η ελεύθερη γη. Παρόμοια εργοστάσια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε βιομηχανική κλίμακα κοντά σε πόλεις, αλλά αυτό έχει κόστος, ενώ τα βουνά και τα νησιά διατίθενται σχεδόν δωρεάν.


Ωστόσο, οι κορυφογραμμές των βουνών πρέπει να ισοπεδωθούν, οι δρόμοι πρέπει να κατασκευαστούν για την εγκατάσταση και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και οι λιμένες πρέπει να κατασκευαστούν για την παράδοση. Πρόκειται για εγκαταστάσεις δυσανάλογες προς το μέγεθος των νησιών. Για παράδειγμα, σε ένα από τα ήδη εγκεκριμένα έργα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση περισσότερων από 100 ανεμογεννητριών, ύψους έως 198 μέτρων η καθεμία (!!!!!!!!!!!!!!!!!), σε νησιά.

Η εγκατεστημένη ισχύς θα αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση ενός μεσαίου μεγέθους νησιού του Αιγαίου. Οι διαστάσεις είναι τόσο τεράστιες που η εθνική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο ικανοποιείται, αλλά και ξεπερνιέται κατά πολύ. Έτσι, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρηθεί μια παράλληλη υποδομή παραγωγής που λειτουργεί με λιγνίτη και φυσικό αέριο – όταν δεν υπάρχει άνεμος.

Όλα αυτά είναι πιθανό να έχουν δραματικές συνέπειες όχι μόνο για τη ζωή των πτηνών, αλλά και για το μικροκλίμα των πληγέντων νησιών. Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, οι αναταράξεις που προκαλούνται από τις ανεμογεννήτριες οδηγούν σε ισχυρή ανάμιξη αέριων μαζών, με αποτέλεσμα να αλλάζει η θερμοκρασία και η υγρασία κοντά στην επιφάνεια της γης.

Στα νησιά, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν εμπλουτίζεται από τις λίγες βροχές του χρόνου, αλλά σχεδόν όλο το χρόνο από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, το οποίο συμπυκνώνεται και κατακάθεται στις βουνοκορφές και τις πλαγιές των νησιών.

Αυτός ο κύκλος διαταράσσεται από τα τεράστια αιολικά πάρκα, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ξήρανση των πηγών και πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων. Αυτό θα επιδείνωνε περαιτέρω το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ήδη τα νησιά. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας στις κορυφές των βουνών μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία.

Ενώ οι Έλληνες αρέσκονται να επικαλούνται χιλιάδες χρόνια ιστορίας, οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές κέρδους αυτής της χώρας έχουν οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ζημιές στις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον.



ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/griechische-inseln-von-der-autarkie-zur-totalen-abhangigkeit


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!