Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς αναφέρεται η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Ρωσσία.



Λίγα είναι γνωστά στη Γερμανία σχετικά με το υπόβαθρο της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν σχεδόν τίποτα για το παρασκήνιο. Η κατάσταση είναι διαφορετική στη Ρωσσία, όπου ζουν πολλοί Αρμένιοι και όπου το θέμα είναι γνωστό.
Από Anti-Spiegel
25 Σεπτεμβρίου 2023


Παρατηρώ από τις αντιδράσεις ορισμένων αναγνωστών και θεατών του Tacheles στα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ότι λίγα είναι γνωστά στη Γερμανία για τη σύγκρουση και, πάνω απ' όλα, για τις εξελίξεις των τελευταίων τριών ετών, από τον τελευταίο πόλεμο εκεί. Το θέμα παίζει μόνο περιθωριακό ρόλο στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Στη Ρωσσία, όπου ζουν πολλοί Αρμένιοι (αλλά και Αζέροι), τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ως εκ τούτου, η σύγκρουση ήταν φυσικά ένα μεγάλο θέμα στην εβδομαδιαία επισκόπηση ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης, η οποία μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ, μετά τις μάχες της περασμένης εβδομάδας. Υπήρχαν δύο εκτενή άρθρα αφιερωμένα στο θέμα, τα οποία έχω μεταφράσει εδώ. Συνεπώς, αυτό έχει γίνει ένα εκτενές άρθρο.

Στην πρώτη ανάρτηση, ο παρουσιαστής στο στούντιο συνόψισε για άλλη μια φορά τα γεγονότα των τελευταίων δύο έως τριών ετών, δηλαδή την ιστορία των τρεχόντων γεγονότων. Είναι ελάχιστα γνωστές στη Γερμανία, αλλά είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση και, φυσικά, ο καθένας μπορεί να ελέγξει την αλήθεια των δηλώσεων, ακόμη και αν ήταν μόνο περιθωριακές σημειώσεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η δεύτερη συνεισφορά ήταν αναφορές από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία, όπου ο πληθυσμός διαμαρτύρεται κατά του πρωθυπουργού Pashinyan, τον οποίο δικαίως κατηγορούν για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αρχή της μετάφρασης του πρώτου άρθρου (https://vesti7.ru/video/2687043/episode/24-09-2023/):


Ο Πασινιάν έδωσε ό,τι μπορούσε

Το πιο καυτό θέμα της εβδομάδας ήταν οι σχέσεις μας με την Αρμενία, όταν οργισμένοι διαδηλωτές στο Ερεβάν έσκισαν ρωσικά διαβατήρια στην κάμερα, ψέκασαν τις πόρτες της ρωσικής πρεσβείας με κόκκινη μπογιά και σκότωσαν Ρώσους κυανόκρανους που εκτελούσαν ανθρωπιστική αποστολή για την προστασία των Αρμενίων. Αυτό πήγε τόσο μακριά που την Παρασκευή ολόκληρη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερώθηκε στο θέμα.

Ο Πούτιν άνοιξε τη συνάντηση με την ακόλουθη εισαγωγή: «Ας μιλήσουμε για την κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη των σχέσεων με τους πλησιέστερους γείτονες και εταίρους μας. Έχουμε πολλή δουλειά, υπάρχουν πολλά διαφορετικά ζητήματα: η οικονομία, τα θέματα ανθρωπιστικής συνεργασίας, η ασφάλεια στην περιοχή».

Μετά από αυτό, το έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίστηκε χωρίς κάμερες.

Για δεκαετίες, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας περιοχής εντός των επίσημων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες εθνοτικούς Αρμένιους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Αρμένιοι κατέλαβαν την περιοχή με τη βία. Μετά από αυτό, η σύγκρουση πάγωσε. Οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Από τότε που ο Νικόλ Πασινιάν ήρθε στην εξουσία, το Ερεβάν έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται, ας πούμε, απρόσεκτα και ακόμη και προκλητικά. Απλά κάντε το ταξείδι του στα Σούσα στο Καραμπάχ, που κάποτε κατοικούνταν μόνο από Αζέρους, και τους χορούς του εκεί. Αυτό το επεισόδιο είναι θεμελιώδες, γι' αυτό το αναδεικνύουμε ξανά ως παράδειγμα ασύνετης συμπεριφοράς, τουλάχιστον.

Όπως είναι λογικό, η πίεση στον πρόεδρο Αλίγιεφ εντός του Αζερμπαϊτζάν γινόταν όλο και πιο ευερέθιστη σε αυτό το πλαίσιο. Οι πολίτες απαίτησαν να επιλυθεί επιτέλους το ζήτημα του Καραμπάχ με τη βία. Και αυτό συνέβη. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγε μια ταχεία στρατιωτική εκστρατεία. Οι Αρμένιοι προέβαλαν ηρωική αντίσταση, αλλά η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της χώρας ήταν κατάφωρα ανίκανη. Για παράδειγμα, δεν μπορούσε καν να πάρει την Πολεμική Αεροπορία στον αέρα και να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Iskander που υπάρχουν στα οπλοστάσια. Ο στρατιωτικός σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για τον επικείμενο πόλεμο ήταν επίσης μια αποτυχία. Το φθινόπωρο του 2020, για παράδειγμα, ένας αρμενικός στρατός 30.000 ανδρών περικυκλώθηκε στο Καραμπάχ, στερώντας του κάθε ευκαιρία. Το Αζερμπαϊτζάν δεν θα είχε καμμία δυσκολία να καταστρέψει απλώς όλους τους στρατιώτες σε αυτό το καζάνι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διεξήγαγε τις πιο δύσκολες, συχνά νυχτερινές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Είναι σαφές ότι δεν μπορούσαν πλέον να μιλήσουν μεταξύ τους μόνοι τους. Η τηλεφωνική γραμμή στο τρίγωνο "Μόσχα-Μπακού-Ερεβάν" ήταν σχεδόν καυτή. Στη συνέχεια, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν. Και έτσι ο αρμενικός στρατός των 30.000 ανδρών, καταδικασμένος σε ανελέητο αφανισμό, σώθηκε.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο Πούτιν, ο Αλίεφ και ο Πασινιάν υπέγραψαν τριμερή δήλωση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη των συγκρούσεων. Οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν με την ίδια δήλωση. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραμένει συνδεδεμένο με την Αρμενία δια ξηράς μέσω του λεγόμενου διαδρόμου Lachin, ο οποίος φυλάσσεται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Με συμφωνία κυρίων, η συζήτηση για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Τότε το Ερεβάν άρχισε να τρελλαίνεται. Όπως λένε, περιμένουμε κάθε άλλο παρά εκπλήξεις από τους φίλους μας, και έτσι ο Πασινιάν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Πράγα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Μαζί τους είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charles Michel. Μαζί, υιοθέτησαν μια τετρασέλιδη δήλωση στην οποία η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «αναγνωρίζουν η μία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της άλλης». Αυτό ήταν νέο και έχει θέσει την τριμερή δήλωση μεταξύ Ρωσσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν της 9ης Νοεμβρίου 2020 στο παρελθόν. Επιπλέον, σύμφωνα με τη συμφωνία της Πράγας, θα πρέπει να εμφανιστεί κάποιο είδος μη στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ και το καθεστώς των ειρηνευτικών μας δυνάμεων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν θα "αραιωθεί".

Αυτό σημαίνει ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι άνευ όρων έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου Lachin, και το καθεστώς των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν είναι έτσι «αραιωμένο». Η Μόσχα μαθαίνει γι' αυτό, να το πω έτσι, από την τηλεόραση. Ο Αλίγιεφ είναι χαρούμενος.

Ο Πασινιάν έδωσε ό,τι μπορούσε: το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Αρμενία και τη Ρωσσία. Λοιπόν, όπως λένε, αυτή ήταν η απόφασή του. Στις αρχές του έτους, ο Πασινιάν ακύρωσε τις από καιρό προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις του CSTO στο έδαφός του. Η Μόσχα το υπέμεινε αυτό. Για να βεβαιωθεί για τη νέα πραγματικότητα, ο Πούτιν κάλεσε τον Αλίεφ και τον Πασινιάν στο Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Πασινιάν ανέφερε ήδη τα πάντα σε τετραγωνικά χιλιόμετρα: «Εάν εμείς και το Αζερμπαϊτζάν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον σωστά σε αυτό το θέμα, η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν σε 86.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζει το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε 29.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός διαλόγου μεταξύ του Στεπανακέρτ και του Μπακού σε αυτή τη μορφή». Το Στεπανακέρτ είναι η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Πασινιάν έχει αφήσει τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην τύχη τους, γι' αυτό υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον του στην Αρμενία και τον αποκαλούν προδότη)

Περίοδος. Η Αρμενία δεν αναγνώρισε ποτέ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως ανεξάρτητο κράτος και εξακολουθεί να μην το αναγνωρίζει σήμερα. Δεν υπάρχει Ερεβάν στις σχέσεις των Αρμενίων του Καραμπάχ με το Μπακού. Είναι κατανοητό ότι ο Aliyev θα πρέπει να διασφαλίσει την ειρήνη στην επικράτειά του υπό αυτές τις συνθήκες, διότι οι αρμενικοί ένοπλοι σχηματισμοί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σαφώς δεν ταιριάζουν στην έννοια της νέας ειρήνης. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2020, θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί. Αλλά δεν ήταν. Επιπλέον, τα όπλα έρρεαν κρυφά από την Αρμενία μέσω του διαδρόμου Lachin. Το Μπακού ανησυχούσε πολύ γι' αυτό. Πρώτον, οι Αζέροι έστησαν μια θέση εκεί και περιόρισαν τη διέλευση, και μετά από ανταλλαγή πυρών για μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν που ήταν προσαρτημένη στο εξωτερικό, μπλόκαραν τα πάντα.

Αυτή την εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο έδαφός του, αναγκάζοντας τους Αρμένιους στο Καραμπάχ να παραδοθούν και να διαπραγματευτούν. Ο Πασινιάν δεν σήκωσε το δάχτυλό του για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις περισυνέλεξαν Αρμένιους πρόσφυγες, τους διέσωσαν και τους παρείχαν τρόφιμα και παρείχαν ιατρική βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη. Οργάνωσαν διαπραγματεύσεις στο Yevlakh, 100 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ, και πήραν τους Αρμένιους εκεί.

Από τη Μόσχα, η ανθρωπιστική βοήθεια στάλθηκε στους Αρμένιους στο Καραμπάχ μέσω του Ερυθρού Σταυρού, από δύο πλευρές: μέσω του διαδρόμου Lachin από την αρμενική πλευρά και από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Κανένας από τους φίλους του Πασινιάν από τη Δύση δεν έκανε κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς, η στάση του Ερεβάν απέναντι στη Ρωσσία χαρακτηρίζεται από πλήρη αχαριστία.

Τέλος της μετάφρασης

Τώρα ερχόμαστε στη δεύτερη θέση με αναφορές από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία (https://vesti7.ru/video/2687045/episode/24-09-2023/).

Έναρξη μετάφρασης:

Ο αριθμός των ειδικών στις «έγχρωμες επαναστάσεις» στην Αρμενία εκρήγνυται

Οι ζωές χιλιάδων αμάχων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξαρτώνται τώρα από αυτές τις αυτοκινητοπομπές. Οι στρατιώτες του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος βρίσκονται καθ' οδόν με ανθρωπιστικό φορτίο. Συνολικά, έχουν παραδώσει περισσότερους από 50 τόνους τροφίμων και βασικών αγαθών. Μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών, τα οχήματα των ειρηνευτικών δυνάμεων εκκένωσαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Ο άμαχος πληθυσμός συνέρρευσε επίσης στη θέση του ρωσικού αποσπάσματος. Υπάρχουν ακόμη 826 άνθρωποι εκεί, συμπεριλαμβανομένων 440 παιδιών, οι οποίοι τώρα δεν έχουν καμμία ευκαιρία να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στους ανθρώπους παρέχονται ζεστά γεύματα και φιλοξενούνται σε σκηνές με κουκέτες. Όλοι όσοι έχουν ανάγκη εξετάζονται από γιατρούς.

Με τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση μεταξύ της αρμενικής αντιπροσωπείας από το Καραμπάχ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του Αζερμπαϊτζάν στο Yevlakh. Στη στρογγυλή τράπεζα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είπε λέξη. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά, προφανώς, αφορά κυρίως την περαιτέρω τύχη των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για την οποία η Μόσχα ανησυχεί πρωτίστως, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκώφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου: «Ο πρόεδρος είπε σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλίγιεφ και τον Πασινιάν ότι όλα τα νόμιμα συμφέροντα και η ασφάλεια των κατοίκων του Καραμπάχ, δηλαδή, ο αρμενικός πληθυσμός του Καραμπάχ θα πρέπει να διασφαλιστούν. Και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει αυτή την κατανόηση. Έχει προτείνει και οργανώσει διαπραγματεύσεις, οπότε υπάρχει ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα».

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη διαθέσιμα. Το Μπακού, το οποίο παρουσίασε σχέδια επανένταξης στους κατοίκους του Καραμπάχ στη συνάντηση, έστειλε δύο βυτιοφόρα με καύσιμα και τρόφιμα στην περιοχή. Τα αιτήματα του Μπακού είναι η διάλυση των ένοπλων σχηματισμών στην περιοχή. Εφαρμόζοντας τις προφορικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τα μέρη στο Yevlakh, τα μέλη των σχηματισμών άρχισαν να παραδίδουν αυτόματα τουφέκια, όλμους και ακόμη και MANPADS, συνολικά 800 κομμάτια. Όλες αυτές οι ενέργειες ελέγχονται και πάλι από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Οι ένοπλοι σχηματισμοί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείπουν επίσης τις θέσεις τους.

Οι κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής προσπαθούν να κατανοήσουν τις γρήγορες και δραστικές αλλαγές. «Γιατί συνέβη αυτό; Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει από πόλεμο, αποκλεισμό και λιμό. Αυτό δεν είναι σωστό. Οι Αρμένιοι στην Αρμενία και σε όλο τον κόσμο πρέπει να φροντίζουν τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», λέει μια γυναίκα.

Ωστόσο, το επίσημο Ερεβάν απέρριψε οποιαδήποτε ανάμειξη στην τύχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν έστειλε στρατό και δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ανακοίνωσε νίκη στα εθνικά κανάλια.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αρμενίας Πασινιάν δήλωσε ότι δεν είχε θέσει το ζήτημα της εκκένωσης των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αργότερα, ο Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία ήταν έτοιμη να δεχτεί μερικούς από αυτούς, ακόμη και αν δεν έβλεπε ιδιαίτερη ανάγκη για αυτό: «Πιστεύουμε ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να ζουν στα σπίτια τους, στην πατρίδα τους, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση απειλή για τον άμαχο πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Σοκαρισμένοι από αυτή τη στάση, χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Το επίκεντρο της διαμαρτυρίας ήταν η πλατεία Δημοκρατίας και το κυβερνητικό κτίριο εκεί. Η αστυνομία δύσκολα μπορούσε να συγκρατήσει την επίθεση. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την έναρξη δράσεων ανυπακοής σε όλη τη χώρα: άρχισαν να μπλοκάρουν δρόμους με αυτοκίνητα, δοχεία απορριμμάτων και ακόμη και ηλεκτρικά σκούτερ. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την έναρξη διαδικασίας μομφής κατά του Πασινιάν.

Η κυβέρνηση απάντησε με εξαιρετικά βίαιες συλλήψεις και διάλυση των συγκεντρώσεων. Αρχικά, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν ηγέτες διαμαρτυρίας όπως ο Levon Kocharian, γιος του πρώην προέδρου της Αρμενίας Robert Kocharian, ο οποίος ήταν επίσης ο πρώτος επικεφαλής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο νεαρός άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό.

Οι διαμαρτυρίες δεν σταματούν και οι αρμενικές αρχές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την ακριβή συναυλία του Αμερικανού ράπερ Snoop Dogg στο Ερεβάν, αν και είχαν προετοιμαστεί γι 'αυτό. Περισσότερα από έξι εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό της Αρμενίας για την εμφάνιση του υπερπόντιου αστέρα - έτσι καθορίζονται οι προτεραιότητες. Τώρα η σκηνή, όπου κανείς δεν έχει εμφανιστεί ποτέ, αποσυναρμολογείται και το κέντρο της πόλης έχει γίνει μια σκηνή αντιπαράθεσης.

Και πάλι, πετούν μπουκάλια και πέτρες στους αστυνομικούς. Εκείνοι προστατεύουν τον εαυτό τους με ασπίδες. Γίνονται βίαιες συλλήψεις. Οι διαδηλωτές μπλοκάρουν ξανά τους δρόμους. Την προηγούμενη μέρα, όλα τα παγκάκια που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να μπλοκάρουν τους δρόμους αφαιρέθηκαν από εδώ, τώρα τα ηλεκτρικά σκούτερ έχουν τεθεί σε δράση.

«Είμαστε εδώ για να απομακρύνουμε αυτόν τον απατεώνα, τον απατεώνα που πρόδωσε το έθνος και το πουλάει κομμάτι-κομμάτι! Και έχει ακόμα περισσότερα σχέδια. Είδα τους Ευρωπαίους να μαζεύονται για να πουν ότι θα μας σώσουν και δεν σήκωσαν ούτε το δάχτυλό τους. Ερώτηση: Τι κάνουν οι Αμερικανοί εδώ όταν ο ρωσικός στρατός είναι εδώ; Πρόκειται για σαφή προδοσία. Και οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με αυτό», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Η Αρμενία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των διπλωματών. Χτισμένο δίπλα στη λίμνη Ερεβάν, καλύπτει έκταση εννέα εκταρίων και περιλαμβάνει πέντε κτίρια συνολικής έκτασης 14.000 τετραγωνικών μέτρων. Ένα από τα κτίρια προορίζεται για πεζοναύτες. Έτσι, οι τοπικοί δημοσιογράφοι έγραψαν ότι «μια πλήρης βάση των πεζοναυτών των ΗΠΑ εμφανίστηκε στο Ερεβάν». Και τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική υποστηρίζονται από ΜΚΟ. Ο αριθμός των ΜΚΟ στη μικρή δημοκρατία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής, υπάρχουν περισσότερες από 200. Οι ΗΠΑ διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια για το έργο τους. Η USAID, το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI) και το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας – ένα ίδρυμα του Ιδρύματος Σόρος – είναι ειδικοί στις «έγχρωμες επαναστάσεις».

Πριν από πέντε χρόνια, ο Νικόλ Πασινιάν ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων στους δρόμους της Αρμενίας. Οι εγκάρδιες συναντήσεις με δυτικούς πολιτικούς γίνονταν όλο και πιο συχνές. Φέτος, ο Πασινιάν αποφεύγει τους ελιγμούς του CSTO, αλλά πραγματοποιεί κοινούς ελιγμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εν μέσω της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Πασινιάν έστειλε τη σύζυγό του στο Κίεβο - στο Φόρουμ των Πρώτων Κυριών και Κυρίων, όπου είχε μια εγκάρδια συνομιλία με τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Ζελένσκι.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων με τους Μπλίνκεν, Σολτς, Μακρόν και Μισέλ, ο Πασινιάν ανακοίνωσε δημοσίως ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν εντός των συνόρων του 1991, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τερματίζοντας έτσι όλες τις προηγούμενες συμφωνίες. Τώρα που η κατάσταση έχει κλιμακωθεί δραματικά και οι δηλώσεις του Πασινιάν έχουν γίνει γεγονότα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες περιορίστηκαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Οι μόνοι που βρίσκονται στο έδαφος είναι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους. Μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, μια περίπολος δέχτηκε πυρά, όλοι οι στρατιώτες στο όχημα σκοτώθηκαν. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Τόνισε ότι θα διεξαχθούν οι πιο ενδελεχείς έρευνες και όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν δεόντως. Σύμφωνα με πηγές, οι πρώτοι ύποπτοι συνελήφθησαν μεταξύ των μελών του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Η στάση ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μια αποστολή που απαιτεί ιδιαίτερη επιμονή και θάρρος. Η σύγκρουση που ξέσπασε στα τέλη της δεκαετίας του '80, κατά τη διάρκεια της περεστρόικα, προσπάθησε να σβήσει από τη Μόσχα - εκείνη την εποχή ακόμα στην ενωμένη χώρα. Και ήταν απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους. Αλλά οι δυνάμεις δεν ήταν αρκετές. Η σύγκρουση εξελίχθηκε σε αιματηρό πόλεμο, τον οποίο οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις βοήθησαν να τερματιστεί τη δεκαετία του '90. Κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αποκλιμάκωση για 25 χρόνια.

Μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών το 2020, η Μόσχα, μέσω εντατικών διπλωματικών προσπαθειών στο υψηλότερο επίπεδο, κατάφερε να επαναφέρει τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ειρηνευτικές δυνάμεις στάλθηκαν και πάλι στην περιοχή. Δεκάδες πτήσεις σε μια μέρα έφεραν χιλιάδες στρατιώτες που έστησαν παρατηρητήρια κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής οριοθέτησης. Ήταν ένας αναστεναγμός ανακούφισης για τους αμάχους. Ο διακανονισμός κατάπαυσης του πυρός εφαρμόστηκε και παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια. Φέραμε τρόφιμα, φάρμακα και ζεστά ρούχα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα παιδιά. Τους φέραμε παιχνίδια και όλα όσα χρειάζονταν για το σχολείο.

Ο συνταγματάρχης Viktor Savarsin, συμμετέχων και επικεφαλής πολλών ειρηνευτικών αποστολών, υπενθυμίζει την ειδική σχέση εμπιστοσύνης με τον άμαχο πληθυσμό, η οποία δεν είναι τυχαία, επειδή οι ειρηνευτικές δυνάμεις εκπαιδεύονται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής: «Οι ειρηνευτικές δυνάμεις ήρθαν επίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι που ήταν τέλεια προετοιμασμένοι. Όταν ξέσπασε η σύγκρουση, οι απλοί άνθρωποι έτρεξαν μακριά, και πού έτρεξαν; Στις μονάδες των ειρηνευτικών δυνάμεων. Αλλά όχι μόνο θα είχαν περπατήσει, αλλά έχουμε αρχίσει να διασώζουμε, να στεγάζουμε και να φροντίζουμε παιδιά και γυναίκες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Το ίδιο το Ερεβάν δεν αναγνώρισε ποτέ την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς σύγκρουσης. Τώρα, μετά από δεκαετίες ρωσικών ειρηνευτικών προσπαθειών και την παραβίαση όλων των συμφωνιών με τα ίδια του τα χέρια, ο Πασινιάν κατηγορεί κατηγορηματικά τη Μόσχα και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις για ό, τι συνέβη: «Φυσικά, φέρουμε το μερίδιο ευθύνης μας, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στην αποτυχία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του RT και του πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya, η οποία είναι και η ίδια Αρμένισσα, δήλωσε: «Οι Αρμένιοι που ψήφισαν αυτόν τον Ιούδα, αυτόν τον προδότη του αρμενικού λαού, είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία. Μόνο και μόνο επειδή ήταν σαφές από την αρχή ότι ήταν προδότης. Επειδή μόνο ένας προδότης ή ένας εντελώς ηλίθιος, και ένας εντελώς ηλίθιος δεν έχει θέση στην εξουσία, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν υπερασπίστηκε ποτέ τον αρμενικό λαό και την Αρμενία, εκτός από τη Ρωσσία, ποτέ στην ιστορία. Δεν θα υπήρχε αρμενικό έθνος σήμερα. Απλώς θα εξαφανιζόμασταν. Μεταξύ των Περσών, μεταξύ των Αράβων, και ακόμη περισσότερο μεταξύ των Τούρκων. Θα είχαμε αφανιστεί. Θα είχαμε εξοντωθεί σωματικά. Οι πρόγονοί μου ήρθαν από την Τουρκία, για να γλιτώσουν από σφαγές, από τις οθωμανικές σπάθες. Και η Μητέρα Ρωσία μας έσωσε. Αντί να υποκλιθεί στη Μητέρα Ρωσσία, ο Πασινιάν έκανε ό,τι έκανε. Προδότη!»

Η μοίρα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποφασίζεται αυτή τη στιγμή. Οι προσπάθειες της Ρωσσίας αποσκοπούν στην επίτευξη αποκλιμάκωσης και στη μετατροπή της σύγκρουσης σε ειρηνική πορεία.

Τέλος της μετάφρασης


ΠΗΓΗ: https://www.anti-spiegel.ru/2023/wie-in-russland-ueber-den-konflikt-in-berg-karabach-berichtet-wird/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!