Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΕ κλίνει το γόνατο στους αγρότες: Καταργεί βασικές διατάξεις στην πρόταση για το κλίμα το 2040



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλίνει το γόνατο στους διαμαρτυρόμενους αγρότες - και εγκαταλείπει βασικά αποσπάσματα σε μια πρόταση για έναν νέο στόχο για το 2040 με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου.


Από τον Tyler Durden
10 Φεβρουαρίου 2024

Σύμφωνα με το σχέδιο της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, «όλοι οι τομείς» πρέπει τώρα να συμβάλουν στην προσπάθεια - αλλά η προηγούμενη εντολή μείωσης κατά 30% της γεωργικής παραγωγής μεταξύ έως το 2040 έχει εξαφανιστεί. Το αναθεωρημένο σχέδιο έχει επίσης αποκλείσει την εντολή για τους πολίτες να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής - όπως η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και μια ώθηση για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η Politico.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν ξεσπάσει σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με τη βιομηχανία να εκφράζει δυσαρέσκεια για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ. Μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στη Γερμανία, με αφορμή τη μείωση των επιδοτήσεων για το ντήζελ. Οι Βρυξέλλες έχουν αντιμετωπίσει εκκλήσεις από βιομηχανικές ομάδες και ορισμένα πολιτικά κόμματα να χαράξουν μια κλιματική πορεία για το 2040 που δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω οργή.

Το σχέδιο της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη και θα προτείνει μείωση κατά 90% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ έως το 2040 από τα επίπεδα του 1990 - μια πρόταση σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές.

Η επικαιροποιημένη έκδοση του σχεδίου, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, πλαισίωσε τη γεωργία με πιο θετικό τρόπο σε σύγκριση με προηγούμενα σχέδια. Τονίστηκε επίσης ο ρόλος που διαδραματίζει ο τομέας στην «επισιτιστική κυριαρχία» της ΕΕ.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση», δήλωσε ο Wopke Hoekstra της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε την αναθεωρημένη πρόταση. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας βλέπει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θέλει προστασία, αλλά ανησυχεί επίσης για το τι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωσή τους».

Εν τω μεταξύ, το BBC αναφέρει ότι η ΕΕ έχει επίσης καταργήσει τα σχέδια για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό σε ολόκληρη την ΕΕ - η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2030 ως μέρος της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας».

Οι αλλαγές προωθήθηκαν από το ισχυρό κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την πολιτική οικογένεια της κορυφαίας εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


«Οι αγρότες μας αξίζουν να ακουστούν», δήλωσε η von der Leyen σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τρίτη. «Γνωρίζω ότι ανησυχούν για το μέλλον της γεωργίας και το μέλλον τους ως αγρότες».

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ για το περιβάλλον Peter Liese δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στόχος του 2040 για μείωση κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 εξαρτάται από τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνεται σε «θετικές ευκαιρίες» για τους αγρότες και λιγότερο σε «νέα μέσα που μάλλον βλέπουν τους αγρότες ως εχθρό της πολιτικής για το κλίμα».

Τούτου λεχθέντος, ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολο να ξεφύγει - η οποία είναι ότι ο γεωργικός τομέας «θα μπορούσε και θα έπρεπε» να συμβάλει στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

"Παρ' όλη τη σημασιολογία στην [Επιτροπή], υπάρχει μια σαφής εκτίμηση επιπτώσεων που κάνει μια πολύ συναρπαστική (επιχειρηματική) υπόθεση για έναν φιλόδοξο πρωταρχικό στόχο και όλους τους επιμέρους στόχους για τους τομείς", δήλωσε ο αξιωματούχος.


ΠΗΓΗ: https://www.zerohedge.com/political/eu-bends-knee-farmers-drops-key-provisions-2040-climate-proposal



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η ΕΕ εγκαταλείπει τις καθαρές μηδενικές απαιτήσεις μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών
https://dailysceptic.org/2024/02/06/winning-eu-drops-net-zero-demands-after-farmers-protests/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!