Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Η Bank of America ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΕΙ σε ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ



7 Φεβρουαρίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 2,9 λεπτά


Η Bank of America απέσυρε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την πράσινη ατζέντα και να σταματήσει να επενδύει σε υδρογονάνθρακες – άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τον Δεκέμβριο του 2021, δεσμεύτηκε να σταματήσει άμεσα τη χρηματοδότηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, θερμικών ανθρακωρυχείων και γεωτρήσεων στην Αρκτική.


Ωστόσο, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών φαίνεται να υπαναχωρεί από την υπόσχεσή της να σώσει τον πλανήτη από την «κλιματική αλλαγή», όπως ανέφεραν οι New York Times. Μετά από εκκλήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, Larry Fink, η τράπεζα δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια «περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και τους στόχους της ατζέντας «καθαρού μηδενικού ισοζυγίου» του WEF, όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στο Πλαίσιο Πολιτικής Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Κινδύνου, η εταιρεία δήλωσε:

Έως το 2025, θα καταργήσουμε σταδιακά κάθε χρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των συναλλαγών στις κεφαλαιαγορές και της παροχής συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές) εταιρειών που αντλούν ≥ 25% των εσόδων τους από την εξόρυξη λιθάνθρακα, εκτός εάν η εταιρεία έχει αναλάβει δημόσια δέσμευση να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές της (όσον αφορά τις εκπομπές Scope 1-, -2 και 3) με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Και η συναλλαγή θα διευκόλυνε τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας μακριά από τον λιθάνθρακα».

«Δεν θα χρηματοδοτήσουμε άμεσα δραστηριότητες εξερεύνησης ή παραγωγής πετρελαίου στην Αρκτική», συνεχίζει η συμφωνία-πλαίσιο.

Ωστόσο, σε μια επικαιροποίηση του «Πλαισίου Πολιτικής Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Κινδύνου» της Bank of America τον Δεκέμβριο του 2023, αυτές οι υποσχέσεις φαίνεται να αποσύρονται.

Η νέα έκδοση αναφέρει τώρα ότι η εταιρεία θα ασκήσει «δέουσα επιμέλεια» στα έργα.

Το πιο πρόσφατο πλαίσιο εξηγεί:

«Κάθε πελάτης ή συναλλαγή που περιλαμβάνει άμεση χρηματοδότηση δραστηριοτήτων εξερεύνησης ή παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική πρέπει να παραπέμπεται στην επιτροπή υψηλού κινδύνου για απόφαση.

«Στο πλαίσιο της ενισχυμένης διαδικασίας δέουσας επιμέλειας, εξετάζουμε εάν μια εταιρεία έχει αναλάβει δημόσια δέσμευση να πουλήσει τις δραστηριότητές της ... με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και εάν η συναλλαγή θα διευκολύνει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας μακριά από τον θερμικό άνθρακα», πρόσθεσε.

Κάθε πρωτοβουλία που αφορά νέα εξόρυξη άνθρακα ή επέκταση της υφιστάμενης εξόρυξης άνθρακα θα διαβιβάζεται επίσης στην Επιτροπή Κινδύνων της Τράπεζας.

Το τελευταίο πλαίσιο αντιστρέφει τη δέσμευση της τράπεζας να καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση νέων έργων άνθρακα έως το 2025. Αντ 'αυτού, λέει ότι η εταιρεία είναι «σε καλό δρόμο για τη σταδιακή κατάργηση αυτών των χρηματοδοτήσεων μέχρι το 2025».

Η Lucie Pinson της Reclaim Finance δήλωσε στους Times ότι η απόφαση της Bank of America να υποχωρήσει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της «στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα ότι είναι εντάξει να χρηματοδοτήσει νέα ορυκτά καύσιμα».

Σε δήλωσή της στους Times, η Bank of America δήλωσε ότι τα έργα που ενέχουν αυξημένους κινδύνους θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ενισχυμένη διαδικασία δέουσας επιμέλειας, η οποία περιλαμβάνει αναδοχή ανώτατου επιπέδου.

Alex Proimos από το Σίδνεϋ, ΑυστραλίαCC BY 2.0, μέσω Wikimedia Commons



ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2024/02/07/bank-of-america-investiert-wieder-in-fossile-brennstoffe/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:
Τα αιολικά πάρκα προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και κλιματική ζημιά;
https://tkp.at/2024/02/10/verursachen-windparks-erderwaermung-und-klimaschaeden/


Οι καθαροί μηδενικοί στόχοι δεν ανταποκρίνονται στον έλεγχο της πραγματικότητας
https://tkp.at/2024/02/09/netto-null-ziele-scheitern-am-realitaetscheck/


Ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς μέλλον – οι κατασκευαστές αποσύρονται μαζικά
https://tkp.at/2024/02/07/e-autos-ohne-zukunft-hersteller-ziehen-sich-reihenweise-zurueck/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!