Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ο εναγκαλισμός της Ρωσσίας μέ τίς ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, δέν θά καθιστά τήν μετοίκηση στήν Ρωσσία μία τόσο απλή υπόθεση, όσο κάποιοι νομίζουν.


Andrew Korybko
23 Φεβρουαρίου 2024


Σε αντίθεση με τήν Δύση, η Ρωσσία δεν ενδιαφέρεται για «μετανάστευση αντικατάστασης» για καθαρά οικονομικούς λόγους. 

Θέλει οι νεοαφιχθέντες να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και ιδανικά να ασπαστούν τις αξίες της κοινωνίας υποδοχής τους.

Το RT και το Sputnik ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε με την πρόταση ενός Ιταλού φοιτητή την περασμένη εβδομάδα για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πολιτογράφησης για τους μετανάστες που ασπάζονται παραδοσιακές αξίες, τις οποίες μοιράζονται πολλοί Δυτικοί, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν αυτές οι πεποιθήσεις. 
Παρ' όλα αυτά, πολλοί «μη Ρώσοι φιλορώσοι» (NRPRs) ενθαρρύνθηκαν από τα λόγια του και φαντάστηκαν ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι σε θέση να κάνουν το όνειρό τους να μετακομίσουν εκεί πραγματικότητα, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν.

Αν και η Ρωσσία φλερτάρει με εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό και πρέπει να αντικαταστήσει τον φυσικά μειούμενο πληθυσμό της μέσω ενός πιο απελευθερωμένου συστήματος μετανάστευσης, ακόμη και για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης, οι προσωπικές πεποιθήσεις αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η ικανότητά τους να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Απαιτείται εργασιακή γνώση της ρωσικής γλώσσας, όπως και η γνώση των νόμων και της ιστορίας της χώρας, προκειμένου να αποκτηθεί κατοικία ως το συνηθισμένο σκαλοπάτι που λαμβάνουν οι περισσότεροι πριν τελικά υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα.

Ορισμένες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τις παραδοσιακές αξίες θα μπορούσαν επομένως εύκολα να προστεθούν σε αυτές τις εξετάσεις, όπως ζητώντας από τους αιτούντες να ορίσουν την έννοια του γάμου και να απαριθμήσουν τον αριθμό των φύλων, ωστόσο η συμφωνία με αυτές τις πεποιθήσεις - είτε ειλικρινείς είτε πλαστές - δεν θα είναι ποτέ ρεαλιστικά τα πρωταρχικά κριτήρια για να αφήσουμε κάποιον να μετακομίσει εκεί. Οι μετανάστες πρέπει να είναι σε θέση να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην κοινωνία και να στηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους, και μόνο όσοι είναι σε θέση να λάβουν υπηκοότητα ανεξάρτητα από το αν είναι φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί.

Ωστόσο, το σύστημα μετανάστευσης εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκο στην πλοήγηση ακόμη και για όσους πληρούν ήδη αυτά τα κριτήρια και συνήθως απαιτεί εξειδικευμένο δικηγόρο όπως αυτοί της VISTA Immigration προκειμένου οι αιτήσεις διαμονής ή ιθαγένειας να είναι επιτυχείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός ο κλάδος της κυβέρνησης διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις βυζαντινές γραφειοκρατικές παραδόσεις της σοβιετικής εποχής που δεν έχουν βελτιωθεί πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες του κράτους για μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για κάποιον να μετεγκατασταθεί μόνιμα στη Ρωσσία σήμερα είναι να έρθει πρώτα εκεί ως φοιτητής ή εργαζόμενος, αλλά απλοποιημένες οδοί είναι διαθέσιμες για όσους ολοκληρώνουν τη στρατιωτική θητεία ή έχουν άμεση οικογένεια στη χώρα, μεταξύ άλλων κατηγοριών για τις οποίες οι NRPR μπορούν να μάθουν περισσότερα από τον προαναφερθέντα σύνδεσμο. Το νόημα της κοινοποίησης αυτών των λεπτομερειών είναι να μετριαστούν οι προσδοκίες αυτών των ανθρώπων, ώστε να μην απογοητευτούν μόλις ανακαλύψουν πόσο δύσκολο είναι ακόμα να μετακομίσουν στη Ρωσσία.

Ένα παροιμιώδες βουνό γραφειοκρατίας απαιτείται για τους περισσότερους αιτούντες και η αλληλεπίδραση με υπαλλήλους εντός της χώρας μπορεί συχνά να είναι μια αγχωτική εμπειρία, ειδικά αν κάποιος δεν μιλάει άπταιστα ρωσικά. Αυτή η διαδικασία δεν είναι για κάποιον με περιορισμένη υπομονή, αλλά μόνο για όσους έχουν το σθένος να επιμείνουν. Αξίζει τον κόπο, ειδικά για τους ανθρώπους που ασπάζονται τις παραδοσιακές αξίες, αλλά η πλοήγηση σε αυτό το περίπλοκο σύστημα πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ τόσο απλή όσο είναι στη Δύση.

Υπάρχει επίσης η πρόκληση να βγάλεις τα προς το ζην στη Ρωσσία, όπου το κόστος ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία. Χωρίς να μιλάτε άπταιστα ρωσικά ή να εργάζεστε ως δάσκαλος οποιασδήποτε μητρικής γλώσσας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε απασχόληση. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η οικονομία πηγαίνει άσχημα, αλλά επειδή λίγοι άνθρωποι μιλούν μια ξένη γλώσσα, οπότε φυσικά δεν θα προσλάβουν κανέναν που δεν μιλάει ρωσικά όπως αυτοί. Εξαιρέσεις υπάρχουν, όπως παντού, αλλά κανείς δεν πρέπει να τις θεωρεί δεδομένες.

Κάποιος μπορεί φυσικά να είναι αυτοαπασχολούμενος και μπορεί να είναι ευκολότερο για αυτούς να κάνουν μια διαδικτυακή δουλειά κάποιου είδους για συγκριτικά πενιχρή αμοιβή σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, ενώ ζουν σε μια μικρή πόλη ή αγροτική περιοχή όπου το κόστος είναι αρκετά χαμηλό, αλλά όσοι θέλουν να ζήσουν την πόλη πιθανότατα θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα. Ένας «μη Ρώσος φιλορώσος»μπορεί να είναι πιο ενθουσιώδης σχετικά με τις παραδοσιακές αξίες και να συμπεριφέρεται «περισσότερο Ρώσος από τους ίδιους τους Ρώσους», αλλά και πάλι να μην είναι ποτέ σε θέση να μετακινηθεί εκεί εκτός εάν πληροί τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για όσους ενδιαφέρονται για αυτήν την επιλογή ζωής να αρχίσουν να μαθαίνουν ρωσικά αμέσως, κάτι που μπορούν να αρχίσουν να κάνουν εξ αποστάσεως ή με ιδιαίτερα μαθήματα εάν είναι διαθέσιμα όπου ζουν αυτήν τη στιγμή, για να μην αναφέρουμε τη λήψη μαθημάτων σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο, εάν αυτό είναι επίσης μια επιλογή. Το επόμενο βήμα για πολλούς θα μπορούσε να είναι η υποβολή αίτησης σε ρωσικό πανεπιστήμιο ως φοιτητής πλήρους φοίτησης, όπου μπορούν επίσης να μάθουν ρωσικά παράλληλα με τις κανονικές σπουδές τους, μετά τις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή διαμονή.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν τα πάντα, αλλά αυτό το μονοπάτι είναι κυρίως σημαντικό για τους νεώτερους μεταξύ 20 και 30 ετών, είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον που έχει ήδη φυτέψει ρίζες στη Δύση ή από όπου κι αν προέρχονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η στρατιωτική θητεία ή η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι μια πιο ρεαλιστική επιλογή εάν δεν πληρούν τα κριτήρια ενός εξαιρετικά εξειδικευμένου εργαζομένου, η κατηγορία του οποίου είναι επιλέξιμη για απλοποιημένες διαδικασίες ιθαγένειας.

Σε αντίθεση με τη Δύση, η Ρωσσία δεν ενδιαφέρεται για «μετανάστευση αντικατάστασης» για καθαρά οικονομικούς λόγους. Θέλει οι νεοαφιχθέντες να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και ιδανικά να ασπαστούν τις αξίες της κοινωνίας υποδοχής τους. 

Το τελευταίο προτιμάται, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση, δεδομένου ότι δεν μπορεί ποτέ να δοκιμαστεί με οποιονδήποτε αλάνθαστο τρόπο. Όσοι ενστερνίζονται αυτές τις πεποιθήσεις και εκτιμούν την υπεράσπισή τους από τη Ρωσσία, επομένως, δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για απλοποιημένες διαδικασίες μετανάστευσης μόνο με αυτό το κριτήριο.

ΠΗΓΗ: Russia’s Embrace Of Traditional Values-Espousing Immigrants Won’t Be As Simple As Some Think (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!