Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Οι Βρυξέλλες απειλούν την Ουγγαρία με οικονομικό σαμποτάζ


Η άρνηση του Βίκτωρος Ορμπάν να αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη διακοπή της χρηματοδότησης της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη, αναστατώνοντας τις αγορές και αποδυναμώνοντας το νόμισμα.

Οι Βρυξέλλες απειλούν να σαμποτάρουν την ουγγρική οικονομία εάν η Βουδαπέστη μπλοκάρει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα. Ένα εμπιστευτικό σχέδιο της ΕΕ, που περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, προβλέπει ότι οι Βρυξέλλες θα στοχεύσουν την Ουγγαρία, η οποία έχει οικονομικές αδυναμίες, προκειμένου να θέσουν σε κίνδυνο το νόμισμα και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Βίκτωρ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε ανακοινώσει ότι θα μπλοκάρει τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για οικονομική βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Εάν δεν υποχωρήσει, άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να ανακοινώσουν δημοσίως ότι θα μπλοκάρουν μόνιμα όλη τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να αναστατώσουν τις αγορές, να προκαλέσουν μαζική απόσυρση του εθνικού νομίσματος, του φιορινιού και αύξηση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με το σχέδιο.

Η πίεση αυξάνεται στη Βουδαπέστη για την εξεύρεση συμβιβασμού. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία, εάν τα υπόλοιπα δεσμευμένα κεφάλαια αποδεσμευτούν επίσης για τη χώρα της. Αλλά δεν πάει καλά στην ΕΕ ότι η Ουγγαρία απειλεί να ασκήσει βέτο, κάτι που η χώρα δικαιούται σε αυτήν την περίπτωση.

Το σχέδιο για την άμεση αποδυνάμωση της οικονομίας της Ουγγαρίας θα ήταν μια δραστική κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του κράτους μέλους της. Πολλές χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο της ΕΕ, αλλά οι επικριτές μιλούν για εκβιασμό και αμφιβάλλουν για την ενότητα της Ένωσης σε αυτό το θέμα. Ο Ούγγρος υπουργός της ΕΕ τονίζει ότι η Βουδαπέστη δεν θα υποκύψει στις πιέσεις και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται εποικοδομητικά.

Συνεχίζεται.


Πηγή:

Financial Times: Οι Βρυξέλλες απειλούν να πλήξουν την οικονομία της Ουγγαρίας εάν ο Βίκτωρ Ορμπάν ασκήσει βέτο στη βοήθεια προς την Ουκρανία - 28 Ιανουαρίου 2024

Tagesschau: "Όχι μισό, όχι ένα τέταρτο, αλλά όλα" - 15 Δεκεμβρίου 2023


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/brussel-droht-ungarn-mit-wirtschaftssabotage



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

4 σχόλια:

  1. ΚΑΤΩ ΡΕ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΚΤΩΡΑ!
    ΛΥΣΣΑΞΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θεός να φυλάει γιατί τους δαιμονίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι συμμορία η σε εξαγοράζουν, η σε εκβιάζουν, η σε εξαφανίζουν γραφειοκράτες σου λένε, ο Αλ Καπόνε θα τους ζήλευε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!