Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Τά αιολικά πάρκα προκαλούν ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ του πλανήτου καί κλιματική ΖΗΜΙΑ ;


10 Φεβρουαρίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 5,7 λεπτά

Υποτίθεται ότι η καλύτερη προστασία του κλίματος είναι να σταματήσουμε να καίμε υδρογονάνθρακες, να σταματήσουμε να καλλιεργούμε και να τρώμε έντομα, να οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να χρησιμοποιούμε μόνο ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Αυτή η «ενεργειακή μετάβαση» θα απαιτήσει τεράστιες ηλιακές εγκαταστάσεις, αιολικά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών. Ωστόσο, έχουμε ήδη δει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στη ναυτιλία και την κατασκευή ηλιακών εγκαταστάσεων οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες των ανεμογεννητριών;


Πρώτα απ' όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά πολύπλοκα, μη γραμμικά συστήματα όσον αφορά τον καιρό και το κλίμα. Ως εκ τούτου, οι μεμονωμένες αλλαγές μπορούν να έχουν απροσδόκητες και εκτεταμένες συνέπειες. Η μεγαλύτερη επιρροή στο κλίμα είναι ο Ήλιος, η απόστασή του από τη Γη, η δραστηριότητά του και το μαγνητικό του πεδίο. Η μεγαλύτερη επιρροή στη Γη είναι τα σύννεφα και η περιεκτικότητα σε νερό της ατμόσφαιρας. Οι υδρατμοί αντιπροσωπεύουν ήδη το 95% της επίδρασης των αερίων του θερμοκηπίου, όλα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Για τον νομπελίστα John Clauser, τα σύννεφα είναι επίσης οι αποφασιστικοί παράγοντες που επηρεάζουν, ενώ θεωρεί ότι το CO2 είναι ασήμαντο.

Πρόσφατα, σε ένα άρθρο, περιγράψαμε την ανάλυση του Energie Detektiv, σύμφωνα με την οποία οι ηλιακοί συλλέκτες και οι αντλίες θερμότητας διαχέουν υδρατμούς από την ατμόσφαιρα μέσω συμπύκνωσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει θέρμανση του περιβάλλοντος με μεταφορά και τη νύχτα υπάρχει ψύξη με επιπτώσεις στην περιεκτικότητα σε νερό. Με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, παρεμβαίνουμε μαζικά στις φυσικές κλιματικές διεργασίες. Η επίδραση ξήρανσης της ατμόσφαιρας προκαλεί ταυτόχρονη θέρμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοπική ψύξη τη νύχτα.

Σε αυτό το άρθρο, ο συνάδελφός μου Sander-Faes έδειξε πώς η διάβρωση της θερμότητας στον Ατλαντικό προκαλείται από τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στα φορτηγά πλοία: Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Paul Voosen στο Science (το περιοδικό) στις 2 Αυγούστου 2023, η αιτία της ωκεάνιας θερμότητας ρεκόρ είναι «η μείωση της ρύπανσης [από] την "τροχιά του πλοίου", η οποία μειώνει τα σύννεφα και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Αιολική ενέργεια στο Burgenland – Προστασία του κλίματος ή κλιματική ζημιά;


Ιδού τι αναρωτιέται ξανά ο Energiedetektiv:


Εικόνα 1: Αυτός ο παλιός ανεμόμυλος στο Podersdorf χτίστηκε το 1849 για να αλέθει σιτηρά. Τεκμηριώνει την πρώιμη χρήση της αιολικής ενέργειας στο Burgenland.

Ωστόσο, η σύγχρονη χρήση της αιολικής ενέργειας δεν ξεκίνησε μέχρι το 1997. Πέρυσι – στις 2 Ιουλίου 2023 – εορτάστηκε η 25η επέτειος του αιολικού πάρκου Zurndorf. Το 1998, το πρώτο αιολικό πάρκο του Burgenland με έξι ανεμογεννήτριες τέθηκε σε λειτουργία στο Zurndorf. Σήμερα, αυτό το αιολικό πάρκο έχει μέγιστη ισχύ άνω των 52 μεγαβάτ. Για το τέλος του 2023, η IG Windkraft αναμένει συνολικά 469 αιολικούς σταθμούς και συνολική χωρητικότητα 1.427 μεγαβάτ.

Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας ανά κάτοικο στην περιοχή Neusiedl am See είναι περίπου 20,2 kW ανά άτομο. Στο Burgenland, έχουμε μια κατάσταση στην οποία παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μόνο από αιολική ενέργεια σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή από ό, τι καταναλώνει η ίδια η επαρχία. Η ετήσια παραγωγή αιολικής ενέργειας ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια kWh και επομένως αντιστοιχεί στο 177% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Burgenland.

Στο Burgenland, η υψηλή δυναμικότητα αιολικής ενέργειας συγκεντρώνεται σε μια σχετικά μικρή περιοχή, που αποτελείται από τις βόρειες περιοχές Neusiedl am See, Eisenstadt-Umgebung, Mattersburg και Oberpullendorf. Ταυτόχρονα, η επέκταση της αιολικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το ζήτημα της αιολικής ενέργειας μπορεί να διερευνηθεί καλά.

Το Αυστριακό Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής δημοσιεύει δεδομένα σχετικά με τη θερμοκρασία του αέρα σε συνεχή βάση. Στην πραγματικότητα, ο σταθμός του Eisenstadt βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία εντός της περιοχής όπου έλαβε χώρα αυτή η μαζική επέκταση της αιολικής ενέργειας. Οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας του αέρα είναι διαθέσιμες τόσο για τα έτη μετά την έναρξη της επέκτασης όσο και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν.

Τα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν από αυτό είναι, δυστυχώς, πολύ ανησυχητικά. Αυτό φαίνεται ήδη στο πρώτο μας διάγραμμα (Σχήμα 3). Στην αξιολόγηση αυτή βρίσκουμε την πορεία των μηνιαίων μέσων τιμών της θερμοκρασίας του αέρα για το σύνολο των διαθέσιμων σειρών μετρήσεων από τον Ιανουάριο του 1961 και μετά. Ο χρωματικός διαχωρισμός της καμπύλης θερμοκρασίας σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ του χρόνου πριν και μετά τη χρήση της αιολικής ενέργειας.


Σχήμα 3: Προφίλ θερμοκρασίας από το 1961. Η μπλε καμπύλη αντιστοιχεί στο χρόνο χωρίς τη χρήση αιολικής ενέργειας. Η πράσινη καμπύλη δείχνει την ανάπτυξη από τη χρήση της αιολικής ενέργειας. Η αλλαγή της γραμμικής τάσης είναι άκρως ανησυχητική!

Η μπλε καμπύλη αρχίζει το 1961 και τελειώνει τον Δεκέμβριο του 1996. Καλύπτει έτσι το χρόνο χωρίς τη χρήση αιολικής ενέργειας. Η πράσινη καμπύλη που ακολουθεί καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 1997 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Εδώ, η αιολική ενέργεια έχει επεκταθεί μαζικά σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτή η καμπύλη τελειώνει τον Δεκέμβριο του 2023 με τιμή θερμοκρασίας +3,8°C. Αυτή η τελική τιμή είναι 5,6 Kelvin υψηλότερη από την αρχική τιμή τον Ιανουάριο του 1961.

Ωστόσο, δεν είναι η σύγκριση μεμονωμένων τιμών που είναι σημαντική εδώ, αλλά η τάση των δύο τμημάτων καμπύλης. Μια γραμμική τάση υπολογίστηκε ξεχωριστά και για τις δύο ενότητες χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό φύλλο. Η μπλε-μαύρη διακεκομμένη γραμμή, η οποία εκτείνεται από αριστερά προς τα δεξιά, αντιστοιχεί στην υπολογισμένη γραμμική τάση για την περίοδο 1961 έως το τέλος του 1996.

Συνοπτικά, ο Energie Detektiv δηλώνει επομένως με βάση αυτές τις αξιολογήσεις:

  • Στο διαθέσιμο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει ορατή τάση για σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα πριν από την ανέγερση των ανεμογεννητριών!

  • Δυστυχώς, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική για την περίοδο χρήσης της αιολικής ενέργειας, δηλαδή για τα έτη 1997 έως 2023. Αυτό δείχνει μια γραμμική τάση που θα αντιστοιχούσε σε αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 7,2 βαθμούς μέσα σε 100 χρόνια!

  • Εκτός από την κατασκευή των ανεμογεννητριών, δεν γνωρίζουμε άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την αυξητική τάση της θερμοκρασίας του αέρα την περίοδο 1997 έως 2023 αφενός και αφετέρου δεν υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο (1970 – 1996 και 1961 – 1996).

  • Κατά την άποψή μας, επομένως, πρέπει να υποθέσουμε επί του παρόντος ότι η συγκεντρωμένη κατασκευή ανεμογεννητριών στην εν λόγω περιοχή είναι η αιτία της ανοδικής τάσης της θερμοκρασίας του αέρα.

  • Η μεγάλης κλίμακας χρήση της αιολικής ενέργειας εξάγει ενέργεια από τον φυσικό άνεμο εξισορρόπησης ροής, δηλαδή μια φυσικά δεδομένη κλιματική διαδικασία, και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται τώρα τεχνικά λείπει από τις προηγούμενες φυσικές ηλιακές διεργασίες των κανονικών κλιματικών φαινομένων, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την ανθρώπινη τεχνολογία. Είχαμε ήδη επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2018!

  • Επομένως, σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις μας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τέτοιες ανεμογεννήτριες εξυπηρετούν την προστασία του κλίματος. Αντίθετα, αυτή η αξιολόγηση φαίνεται να υποδηλώνει ότι η μεγάλης κλίμακας χρήση της αιολικής ενέργειας προκαλεί τουλάχιστον την τοπική κλιματική αλλαγή!

  • Οι αναλύσεις που παράγουμε βασίζονται σε δημόσια δεδομένα που είναι προσβάσιμα σε όλους. Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ελέγξουν τα ίδια αυτές τις αξιολογήσεις και τα λογικά συμπεράσματα. Θα ήμασταν ευγνώμονες για οποιαδήποτε περαιτέρω χρήσιμη πληροφορία!

Η λεπτομερής ανάλυση εδώ: Αιολική ενέργεια στο Burgenland 01022024




ΠΗΓΗ: Verursachen Windparks Erderwärmung und Klimaschäden? (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ










ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Μικρή εποχή παγετώνων από το 2020 έως το 2053 ή υπερθέρμανση του πλανήτη
Ένα σύγχρονο ηλιακό ελάχιστο προβλέπεται από έναν αριθμό αστροφυσικών. Έτσι, έρχονται σε αντίθεση με τους κλιματολόγους της κυβέρνησης που παρέχουν την ιδεολογική βάση για την COP28, η οποία πραγματοποιείται επί του παρόντος στο Ντουμπάι. Οι αστροφυσικοί μελετούν τις τροχιακές αλλαγές του Ήλιου και της Γης, καθώς και τις διακυμάνσεις στην ένταση της ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη από τον Ήλιο. Αυτοί οι παράγοντες ελέγχουν το κλίμα, σύμφωνα με τους αστροφυσικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!