Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στρατηγός Syrsky, ήρωας του Κιέβου ή Χ Α Σ Α Π Η Σ του Bakhmut;

 


Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αντλώντας τον νεοδιορισθέντα αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Oleksandr Syrsky ως σύγχρονο von Clausewitz, χαιρετίζοντάς τον ως τον διοικητή σχεδόν μόνον υπεύθυνο για την άμυνα του Κιέβου κατά τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης με τη Ρωσσία. Δείτε τι κρύβουν τέτοιες αναφορές.
Η πρόσφατη απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον ανώτατο στρατηγό του και να τον αντικαταστήσει με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων Oleksandr Syrsky προκάλεσε σοκ σε όλο το κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης των προστατών του ΝΑΤΟ του Κιέβου. Οι αντιδράσεις των παλαιών μέσων ενημέρωσης περιελάμβαναν: Τους φόβους ότι η πολιτική ηγεσία στο Κίεβο μπορεί να υπονόμευσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των στρατιωτικών ανταλλάσσοντας τον στρατηγό Valery Zaluzhny με τον Syrsky, καιανησυχίες ότι ο νέος στρατηγός του προέδρου Ζελένσκι μπορεί να μην είναι σε θέση να «αντισταθεί στην πολιτική παρέμβαση σε επιχειρησιακά θέματα».
Άλλα μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν μια θετική στροφή στα πράγματα, ανεβάζοντας το εγώ του Syrsky ως λαμπρού στρατηγού, με το Bloomberg να επισημαίνει τον υποτιθέμενο βασικό ρόλο του στην υπεράσπιση του Κιέβου "ενάντια σε όλες τις πιθανότητες" κατά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσσίας το 2022, και το Business Insider να χαιρετίζει την τοποθέτησή του ως «συγκλονιστική αναστάτωση που εξέπληξε πολλούς που υπέθεσαν ότι η πρωτεύουσα θα έπεφτε γρήγορα». Το AFP έφτασε στο σημείο να προτείνει ότι ήταν ο Syrsky που ματαίωσε «τα υποτιθέμενα σχέδια του Κρεμλίνου να γονατίσει τη χώρα μέσα σε λίγες μέρες». Ο πρόεδρος Ζελένσκι απένειμε στον Syrsky τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» για την επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, όπως πολλά από αυτά τα ίδια μέσα ενημέρωσης έχουν παραδεχτεί προηγουμένως, η απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσσίας από περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα στην αρχή της σύγκρουσης είχε πολιτικά κίνητρα. Συγκεκριμένα, βασίστηκε στην προσδοκία ότι η «Χειρονομία καλής θέλησης», όπως το αποκάλεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, θα βοηθούσε στον τερματισμό της κρίσης πριν κλιμακωθεί σε έναν αιματηρό, πλήρους κλίμακας πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην καρδιά της Ευρώπης. Ο Syrsky δεν είχε καμμία σχέση με αυτό.

Η Ρωσσία άρχισε να αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή του Κιέβου στις 29 Μαρτίου 2022. Την ίδια ημέρα, οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαναλήφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία. Πριν από τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, με το Κίεβο να αποδέχεται την ουδετερότητα και το καθεστώς εκτός μπλοκ.
Αλλά αφού τα ρωσικά στρατεύματα έφυγαν και οι δυνάμεις του Syrski ήρθαν για να τα αντικαταστήσουν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, ο Ζελένσκι αμέσως υπαναχώρησε από τον λόγο του και ματαίωσε τις συνομιλίες. «Αφού αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο, όπως υποσχεθήκαμε να κάνουμε, οι αρχές του Κιέβου, όπως κάνουν συνήθως τα αφεντικά τους, πέταξαν [την ειρηνευτική συμφωνία] στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε συνάντηση με Αφρικανούς ηγέτες τον περασμένο Ιούνιο, κρατώντας ψηλά το κείμενο μιας συμφωνίας με το Κίεβο, η οποία περιελάμβανε «μόνιμη ουδετερότητα» που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας, εγγυήσεις ασφαλείας, ακόμη και λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του μόνιμου στρατού της σε καιρό ειρήνης.

Στη συνέντευξη-βόμβα του με τον Tucker Carlson την Πέμπτη, ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωsσία έλαβε την απόφαση να απομακρυνθεί από την ουκρανική πρωτεύουσα με την προσδοκία ότι θα οδηγήσει σε ειρηνευτική συμφωνία.

«Οι ομόλογοί μου στη Γαλλία, στη Γερμανία, είπαν 'πώς μπορείτε να τους φανταστείτε να υπογράφουν μια συνθήκη με το πιστόλι στον κρόταφο; Τα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από το Κίεβο». Είπα, 'εντάξει'. Αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο. Μόλις το κάναμε, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές μας πέταξαν σχεδόν αμέσως όλες τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στον κάλαθο των αχρήστων και προετοιμάστηκαν για μια μακροχρόνια ένοπλη αντιπαράθεση με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους στην Ευρώπη», υπενθύμισε ο Πούτιν.

Με άλλα λόγια, αντί να σώσει το Κίεβο «ενάντια σε όλες τις πιθανότητες» κατά τη διάρκεια της χαοτικής πρώτης εβδομάδας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσσίας, ο Syrsky «κέρδισε» την πρώτη του μεγάλη μάχη στη σύγκρουση δι' αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσσίας αποκλειστικά για γεωπολιτικούς λόγους, και συγκεκριμένα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας.

Η τύχη του Syrsky θα συνεχιστεί στο ίδιο πνεύμα μέχρι το φθινόπωρο του 2022, όταν, κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής ανασύνταξης των ρωσικών δυνάμεων να συγκεντρώσουν στρατεύματα κατά μήκος ενός μικρότερου μετώπου καθώς επιπλέον στρατεύματα κλήθηκαν κατά τη διάρκεια της μερικής επιστράτευσης της Ρωσσίας, ο διοικητής χαιρετίστηκε, και πάλι χωρίς ιδιαίτερους εξειδικευμένους ελιγμούς από την πλευρά του, για τη λεγόμενη «αντεπίθεση του Χάρκοβο», η οποία είδε τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της περιοχής χωρίς σχεδόν καμμία αντίσταση καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν.
Δυστυχώς για τον διοικητή, η καλή του τύχη τελικά τελείωσε την άνοιξη του 2023, όταν, κατ' εντολή του Ζελένσκι, απέδειξε τις πραγματικές του ικανότητες ως μεγάλος στρατηγός σπρώχνοντας το ένα κύμα μετά το άλλο τα ουκρανικά στρατεύματα σε μάχες κρεατομηχανής στην πόλη Αρτεμόφσκ του Ντονμπάς (Μπαχμούτ), χάνοντας δεκάδες χιλιάδες άνδρες, με τα ρωσικά στρατεύματα να απελευθερώνουν την πόλη ούτως ή άλλως τον περασμένο Μάϊο μετά από μήνες αιματηρών μαχών από δρόμο σε δρόμο και από σπίτι σε σπίτι.
Τις πρώτες εβδομάδες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023 εναντίον βαριά εδραιωμένων ρωσικών θέσεων στη Ζαπορόζιε, τη Χερσώνα και το Ντονμπάς, ο Syrski, ως διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, πρώτα Καυχήθηκε ότι η επιχείρηση πήγαινε «σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν», αλλά γρήγορα άλλαξε τροπάριο, λέγοντας ότι «πολύ γρήγορα αποτελέσματα» θα ήταν «πρακτικά αδύνατα» και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη με «Μικρές νίκες».
Το τελευταίο δεν ήρθε ποτέ, με το Κίεβο να χάνει πάνω από 100.000 από τους καλύτερους στρατιώτες του στην αντεπίθεση, την οποία ο ανατραπείς πλέον αρχιστράτηγος Zaluzhny παραδέχτηκε τον Νοέμβριο ότι είχε μετατραπεί σε «αδιέξοδο». Αυτή η παραδοχή, σε συνδυασμό με τη δημοτικότητα του στρατηγού μεταξύ των στρατευμάτων σε σύγκριση με τον Ζελένσκι, και τις αναφερόμενες προσπάθειες να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσσία, τελικά κόστισε στον Zaluzhny τη δουλειά του.
Όσο για τον Syrsky , ενώ έχει χαιρετιστεί ως ο «ήρωας του Κιέβου» από τον Ζελένσκι και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η φήμη του μεταξύ των στρατευμάτων είναι Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολύ λιγώτερο κολακευτικό "Χασάπης" και το "General 200", μια αναφορά στο "Cargo 200", έναν σοβιετικό, ρωσικό και ουκρανικό κωδικό όρο που αναφέρεται στη μεταφορά πεσόντων στρατιωτών.

«Η ηγεσία του στρατηγού Syrsky είναι χρεοκοπημένη, η παρουσία του ή οι εντολές που προέρχονται από το όνομά του είναι αποθαρρυντικές και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη διοίκηση γενικά. Η αδιάκοπη επιδίωξή του για τακτικά κέρδη εξαντλεί συνεχώς τους πολύτιμους ανθρώπινους πόρους μας, με αποτέλεσμα τακτικές προόδους όπως η κατάληψη γραμμών δέντρων ή μικρών χωριών, χωρίς επιχειρησιακούς στόχους στο μυαλό», έγραψε ένας ταραγμένος Ουκρανός διοικητής πριν από τον διορισμό του Syrsky ως αρχιστράτηγου.



ΠΗΓΗ: https://sputnikglobe.com/20240209/fact-check-general-syrsky-hero-of-kiev-or-butcher-of-bakhmut-1116691878.html



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!