Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Πώς μια εκπομπή αποκάλυψε το βρετανικό ταχυδρομικό σκάνδαλο

 

https://www.nytimes.com/2024/01/10/world/europe/uk-itv-mr-bates-vs-post-office.html

Άνθρωποι φυλακίστηκαν άδικα, άλλοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους, άλλοι καταστράφηκαν οικονομικά και καταδικάστηκαν για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν ποτέ.

Οι συγκλονιστικές πληροφορίες για μια από τις πιο σοβαρές κακοδικίες στη βρετανική ιστορία έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια, αλλά έχουν παραμείνει στο σκοτάδι παρά την έντονη πίεση από ακτιβιστές και ερευνητές δημοσιογράφους, γράφουν οι New York Times, για παράδειγμα.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα: Μια καθηλωτική τηλεοπτική σειρά, Το «Mr Bates vs The Post Office», το οποίο προβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου, έκανε αυτό που οι πολιτικοί απέφευγαν για μια δεκαετία: ανάγκασε την κυβέρνηση να δράσει.

Την ημέρα μετά την κυκλοφορία της σειράς, ο παραγωγός Patrik Spence έμαθε από έναν συνάδελφό του ότι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει το πρώτο επεισόδιο. «Νόμιζα ότι είχα ακούσει λάθος», είπε.

Η σειρά εξετάζει διεξοδικά την τύχη εκατοντάδων ανθρώπων που διηύθυναν ταχυδρομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και κατηγορήθηκαν άδικα για κλοπή αφού ένα ελαττωματικό σύστημα υπολογιστή που ονομάζεται Horizon προκάλεσε ψευδή κενά στους λογαριασμούς.

Κατά την περίοδο 1999-2015, οι πληγέντες διώχθηκαν ανελέητα από τα Ταχυδρομεία στο δικαστήριο για υποτιθέμενες οικονομικές απώλειες που δεν συνέβησαν ποτέ. Κάποιοι φυλακίστηκαν, οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στην οικονομική καταστροφή, αρκετοί υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και άλλοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Υπό πίεση, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε την Τετάρτη έναν νέο νόμο για την αθώωση και την αποζημίωση όλων των αναγνωρισμένων θυμάτων - ένα εκτεταμένο μέτρο που θα πρέπει επιτέλους να αποδώσει δικαιοσύνη μετά από χρόνια δισταγμού και απόρριψης.

Εν τω μεταξύ, η πρώην ταχυδρομική διευθύντρια Paula Vennells επέστρεψε το βραβείο Commander of the British Empire (CBE) που έλαβε από τη βασίλισσα το 2019, αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας την ανάκληση του βραβείου.

Πώς κατάφερε μια τηλεοπτική εκπομπή να επιτύχει περισσότερα σε μια εβδομάδα από ό, τι οι ερευνητές δημοσιογράφοι σε περισσότερο από μια δεκαετία;

«Όσο λαμπρή κι αν είναι η δημοσιογραφία, απευθύνεται περισσότερο στην ευφυΐα και τη λογική. Το δράμα, από την άλλη πλευρά, μιλάει στην καρδιά - και το κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια», λέει η Gwyneth Hughes, συγγραφέας του «Mr. Bates vs. the Post Office».

Ο Mattias Frey, καθηγητής μέσων ενημέρωσης στο City University του Λονδίνου, δήλωσε ότι το δράμα έδειξε τη συνεχιζόμενη δύναμη της τηλεόρασης να αλλάξει τις αντιλήψεις και να προκαλέσει ευρύτερη δημόσια συζήτηση.

Ο παραγωγός Patrik Spence πιστεύει ότι η παράσταση έχει γίνει ακούσια ένα δράμα για την κατάσταση του έθνους. Εκφράζει «μια μεγαλύτερη αλήθεια, δηλαδή ότι δεν αισθανόμαστε ότι εισακουστήκαμε και δεν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν».

Η περίπτωση είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη επειδή το Βασιλικό Ταχυδρομείο έχει θετική εικόνα. Ενώ μια επίσημη έρευνα για το σκάνδαλο ξεκίνησε το 2020 και περισσότερα από 172 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στα θύματα ως αποζημίωση, μόνο 93 από τις 700 ποινικές καταδίκες έχουν ανατραπεί μέχρι στιγμής - ένας αργός ρυθμός που τροφοδότησε περαιτέρω την οργή των ακτιβιστών.

Από τότε που προβλήθηκε η τηλεοπτική σειρά, έχουν προκύψει περισσότερα θύματα, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει πριν λάβουν αποζημίωση.

Όταν το λογισμικό Horizon ανακάλυψε ότι οι λογαριασμοί των υποκαταστημάτων είχαν αρνητικά υπόλοιπα, οι διευθυντές ήταν συμβατικά υποχρεωμένοι να καλύψουν τα ελλείμματα. 

Κάποιοι πλήρωσαν από τις οικονομίες τους για να αποφύγουν τη δίωξη, παρ' όλο που ήταν σίγουροι ότι δεν είχαν κάνει τίποτα παράνομο. Άλλοι ομολόγησαν την ενοχή τους για μικρότερα αδικήματα για να αποφύγουν τη φυλάκιση, παρ' όλο που ήταν αθώοι.

Ένα θύμα, ο Lee Castleton, του οποίου τα δεινά απεικονίστηκαν στο δράμα, δήλωσε στο BBC ότι τα Ταχυδρομεία ήταν «απολύτως αποφασισμένα» να μην τον βοηθήσουν. Καθώς τα νέα για την υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του εξαπλώθηκαν στην τοπική κοινότητα, η κόρη του εκφοβίστηκε στο σχολείο και ανέπτυξε διατροφική διαταραχή. Αναγκάστηκε να ψάξει για δουλειά σε μια άλλη, μακρινή περιοχή και να κοιμάται στο αυτοκίνητο.

Ο πρωταγωνιστής Mr. Bates, τον οποίο υποδύεται ο Toby Jones, απεικονίζεται ως ένας ισορροπημένος και ακούραστος χαρακτήρας που, όπως και άλλα θύματα, ενημερώθηκε από τα Ταχυδρομεία ότι ήταν ο μόνος που ανέφερε προβλήματα με το Horizon.

Στην παράσταση, ο κ. Bates ανακαλύπτει άλλα θύματα, συγκεντρώνει μια ομάδα και τα υποστηρίζει με μέτρια μέσα, παλεύοντας μια σειρά από αποτυχίες και τελικά επιτυγχάνοντας μια συντριπτική νίκη στο δικαστήριο.

«Ηγήθηκε αυτής της μακράς πορείας των θιγόμενων και παρεξηγημένων, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση του χιούμορ του», λέει η σκηνοθέτις Gwyneth Hughes.

Πηγή:

New York Times: Πώς μια τηλεοπτική εκπομπή έφερε στο φως το καταστροφικό σκάνδαλο των Βρετανικών ταχυδρομείων - 10 Ιανουαρίου 2024


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/wie-eine-show-den-britischen-postskandal-aufdeckte


 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!