Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Τά παιδιά μας Ξ Ε Μ Α Θ Α Ν πώς νά μιλούν!!!!

«Τα όρια της γλώσσας μου σημαίνουν τα όρια του κόσμου μου»,
 αυστριακός φιλόσοφος Ludwig Wittgenstein

9 Φεβρουαρίου 2024



«Τα όρια της γλώσσας μου σημαίνουν τα όρια του κόσμου μου», δήλωσε ο αυστριακός φιλόσοφος Ludwig Wittgenstein, ο οποίος πέρασε μια ζωή εξερευνώντας τις δυνατότητες σκέψης μέσω της ακριβούς γλώσσας. Επ' αυτού θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει μία υπέροχη επιχειρηματολογία.

Όσον αφορά την επικοινωνία, ωστόσο, ισχύουν τα εξής: Αν έχω πολλούς όρους για τον κόσμο, μπορώ να σχηματίσω μια ιδέα, να οραματιστώ κάτι στον εαυτό μου και στους άλλους. Αν είναι εύκολο για μένα να εκφράσω με λόγια χωρικές και χρονικές διαστάσεις, εκείνος που έχω απέναντί μου ξέρει ακριβώς πού βρίσκομαι διανοητικά. Αν αντλήσω μέσα από ένα μεγάλο λεξιλόγιο συναισθημάτων, μπορούν να πραγματοποιηθούν συναισθηματικές συμφωνίες. 
Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε και σε άλλα επίπεδα είναι, φυσικά, ένα άλλο ζήτημα. Αλλά τι θα ήταν το ίδιο μας το Ράδιο του Μονάχου, για παράδειγμα, χωρίς την ικανότητα επικοινωνίας μέσα από αυτό το διαφοροποιημένο σύστημα ήχων και εννοιών στην σωστή προφορά;


Οι εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες υγείας έχουν πλέον κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, διότι σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων τους, η ικανότητα χρήσης σωστής γλώσσας χάνεται από την ανερχόμενη γενιά. Οι διαταραχές ομιλίας που σχετίζονται με τη θεραπεία αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Ποιες είναι οι αιτίες;

Η Εταιρεία για την Εκπαίδευση και τη Γνώση υποψιάζεται ότι η αυξανόμενη χρήση οθονών και συνεπώς η μείωση των επαφών μεταξύ παιδιών και νέων βρίσκονται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες ζητούν μορατόριουμ στην ψηφιοποίηση σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Ειδικότερα, πρέπει να διερευνηθούν ζητήματα ιατρικών-ψυχολογικών, παιδαγωγικών-διδακτικών και πολιτικοδημοκρατικών θεωρητικών πλαισίων που συμβαδίζουν με τη χρήση ψηφιακών μέσων σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία.

Η UNESCO γράφει ξεκάθαρα: «Η πληροφορική στα σχολεία εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα αντί για μαθησιακές διαδικασίες».

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα κείμενο του Norbert Häring, ο οποίος συζητά για πρώτη φορά τις αξιολογήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών υγείας στο ιστολόγιό του. Ο Karsten Troyke έχει διαβάσει το κείμενό του «Τα παιδιά μας ξέμαθαν πώς να μιλούν» για εμάς.

Ακολουθεί το άρθρο του NorbertHäring: https://norberthaering.de/digitalisierung/sprechstoerungen/



Ακούστε | 03/02/2024 | Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας KKH, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας μεταξύ 6 και 18 ετών με διαταραχές ομιλίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 60% από το 2012 έως το 2022. Σχεδόν 1 στα 10 αγόρια και ένα στα 15 κορίτσια επηρεάζονται τώρα. Στις ηλικίες 15 έως 18 ετών, οι διαταραχές ομιλίας αυξήθηκαν κατά 144%, περισσότερο μεταξύ των κοριτσιών παρά μεταξύ των αγοριών. «Η συνομιλία και η συμπάθεια δεν υποκαθιστούν την άμεση επικοινωνία», γράφει η KKH.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία είναι ότι, εκτός από τις πάντα υπάρχουσες αιτίες διαταραχών λόγου, έχει συμβεί η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών και η σχετική μείωση της άμεσης, προφορικής επικοινωνίας. Η πανδημία (ή τα μέτρα πανδημίας; Ν.Η.) λειτούργησε ως «επιταχυντής».

Δεν ήταν μόνο τα παιδιά που μιλούσαν λιγώτερο από μόνα τους. Οι γονείς και το υπόλοιπο περιβάλλον είναι επίσης πολύ απασχολημένοι με τα smartphones τους για να τους μιλήσουν.

Η ασφαλιστική εταιρεία υγείας προειδοποιεί να μην παίρνουμε ελαφρά αυτά τα προβλήματα. «Η γλώσσα και η ομιλία είναι ακρογωνιαίοι λίθοι για την ανάπτυξη ενός παιδιού», λέει ο Vijitha Sanjivkumar από την Ομάδα Ιατρικής Ικανότητας του KKH. «Εξάλλου, η γλωσσική ικανότητα είναι ένα από τα κλειδιά για την επικοινωνία αναγκών, σκέψεων και συναισθημάτων, για το άνοιγμα του κόσμου, την κατανόησή του και τη συμβολή στη διαμόρφωσή του κοινωνικά».





Εξ ου και η επείγουσα έκκληση προς όλους τους γονείς και άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με παιδιά. Βάλτε τα smartphone στην άκρη όταν είστε με παιδιά. Μην τους δώσετε το μήνυμα ότι η φυσιολογική κατάσταση είναι ότι δύο ή περισσότεροι άνθρωποι που είναι μαζί μιλούν ο καθένας με τρίτους ή κοιτάζουν μια τεχνολογική συσκευή και, στην καλύτερη περίπτωση, εξακολουθούν να μιλούν για αυτό που βλέπουν σε αυτήν. Μιλήστε μαζί τους. Παίξτε μαζί τους. Θα σας κάνει επίσης πολύ καλό.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!