Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

'Smartphone' μόνο από τά 14 καί μετά ; Ναί, απολύτως! ( ΓΟΝΕΙΣ ΑΚΟΥΤΕ;;;;;;;;; )

Serie Kinder und Handy, Teil 1: So schützen Sie Ihr Kind vor der App-Falle - Finanztip News

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τα smartphones. Δεν χρειαζόμαστε πρώιμη ψηφιοποίηση, αλλά τελικά ψηφιακή ενημέρωση.
Ένα σχόλιο.

Σχολιασμός από τον Christian Hönicke
15/2/2019, 11:42 π.μ.


Ακόμη και το όνομα προέρχεται από τον μαγικό σάκκο με τα κόλπα  της αποπλάνησης: λές και το smartphone θα έκανε τον χρήστη του ιδιαίτερα έξυπνο. Μπορεί, αλλά όχι απαραίτητα. Δώδεκα χρόνια μετά την εισαγωγή του πρώτου iPhone, γίνεται σιγά-σιγά σαφές ότι η εφεύρεση του κινητού με Internet δεν είναι μόνο μια ευλογία.

Η Julia von Weiler, εμπειρογνώμονας του Διαδικτύου στη συμβουλευτική επιτροπή του Επιτρόπου Κατάχρησης της (γερμανικής) Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, ζητά τώρα περιορισμό ηλικίας για τα smartphones. Θα πρέπει να είναι προσιτά μόνο από την ηλικία των 14 ετών. «Ακριβώς όπως προστατεύουμε τα παιδιά από το αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά, θα πρέπει επίσης να τα προστατεύσουμε από τους κινδύνους της χρήσης smartphones πολύ νωρίς», είπε.

Στη δεκαετία του '80, παιδικά τερατώδη τραγούδια όπως το "Lullaby" των "Doctors" ευρετηριάστηκαν από το Federal Review Board for Writings Harmful to Minors και κυκλοφόρησαν μόνο από την ηλικία των 18 ετών. Τα σημερινά παιδιά μπορούν μόνο να γελάσουν με αυτό. Έχουν ολόκληρο τον παγκόσμιο κόσμο των μέσων ενημέρωσης στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, με όλες τις αβύσσους του. Η βία, η πορνογραφία, το μίσος, ο ρατσισμός, ακόμη και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών έρχονται συνεχώς αντιμέτωπα με αυτά, λέει η Weiler.


Η πρώιμη ψηφιοποίηση είναι μια επίθεση στη ζώνη προστασίας της παιδικής ηλικίας

Επιπλέον, υπάρχουν τα κανάλια επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ακόμη και οι ενήλικες μερικές φορές κατακλύζονται να χειριστούν. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μεγαλώνουν με την πίεση να πρέπει συνεχώς να παριστάνουν κάτι, να παρουσιάζονται και να αξιολογούνται. Όπου τα smartphones είναι πανταχού παρόντα, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουμε από αυτό το συστηματικό μάρκετινγκ ανθρώπων.

Μόλις πρόσφατα, ένα εντεκάχρονο κορίτσι αυτοκτόνησε στο Βερολίνο και το θέμα του (διαδικτυακού) εκφοβισμού έπαιξε σημαντικό ρόλο. Μια ατυχής παράπλευρη απώλεια που πρέπει να γίνει αποδεκτή κατά τη διάρκεια της αναπόφευκτης πρώιμης ψηφιοποίησης; Όχι. «Πρώτα η ψηφιακή τεχνολογία, δεύτερον οι ανησυχίες», όπως το διαδίδει ο ηγέτης του FDP Lindner, είναι μια εξαιρετικά αφελής και επικίνδυνη στάση.

Συχνά λέγεται ότι κρατώντας τα παιδιά μακριά από ψηφιακές συσκευές είναι απόκοσμο. Απλά πρέπει να τα εκπαιδεύσετε στα μέσα ενημέρωσης σε πρώιμο στάδιο. Αλλά η επίκληση της πρώιμης ψηφιακής εκπαίδευσης στους παιδικούς σταθμούς είναι στην πραγματικότητα μια επίθεση στην προστατευτική ζώνη της παιδικής ηλικίας.


Στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζει με αυτό: Οι εκπαιδευτικοί φωτογραφίζουν και κινηματογραφούν συνεχώς τα παιδιά για τα διαδικτυακά ιστολόγια που βλέπουν οι γονείς το βράδυ. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερο ή λιγώτερο ουσιαστικές εφαρμογές εκμάθησης και βίντεο σε tablet. Το νόημα πρέπει να αμφισβητηθεί. Έχει από καιρό αποδειχθεί ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τα περισσότερα στον πραγματικό κόσμο και μέσω του ολοένα και πιο εκτοπισμένου ελεύθερου παιχνιδιού.


Εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούσαμε να μάθουμε συστηματικά πώς να αντιμετωπίζουμε την πλημμύρα πληροφοριών που ξαφνικά μας κατέκλυσε. [...] Τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αυτό νωρίς και συστηματικά. [...] Και αν αυτό δεν ξεκινήσει μέχρι το τέλος της πρώτης δεκαετίας της ζωής το αργότερο, χάνουμε αυτή την ευκαιρία! γράφει ο χρήστης heiko61

Δημιουργία κρίσιμης απόστασης από το θέμα

Μια πραγματική εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης θα περιλάμβανε τη δημιουργία μιας κριτικής απόστασης από το θέμα και τις συσκευές με την έννοια της ενημέρωσης. Στην περίπτωση της κατηγορίας "smartphone", είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για καταναλωτικές συσκευές. Δεν μπορείτε να επιτύχετε μια πραγματική δημιουργική, παραγωγική απόδοση όπως με τους υπολογιστές, είναι πολύ περιορισμένοι όσον αφορά τη χρήση.

Σίγουρα, τα smartphones έχουν και τα πλεονεκτήματά τους. Αν θέλετε, μπορείτε να αποκτήσετε αμέσως γνώσεις για τον κόσμο. Αλλά τα μειονεκτήματα δεν πρέπει να αγνοηθούν. Κυριαρχούν, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους, επειδή οι συσκευές χρησιμοποιούνται πολύ πιο συχνά ως μηχανές doodle παρά ως φορητές εγκυκλοπαίδειες. Και γι' αυτό σχεδιάστηκαν. Οι συσκευές με οθόνη αφής είναι τόσο εύκολες στη χρήση που δεν χρειάζεται να τις μάθετε ξεχωριστά στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο - αρκούν μόνο λίγα λεπτά.

Ακόμη και τα τρίχρονα παιδιά στο Βερολίνο έχουν μερικές φορές το δικό τους smartphone, το οποίο βγάζουν από τις τσέπες τους όπως κάνουν και οι γονείς τους σε κάθε ελεύθερο λεπτό - κάτι που είδαμε την περασμένη εβδομάδα στο σταθμό του μετρό Wedding. Εάν οι ενήλικες δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη δίνη, πώς μπορούν τα παιδιά να μεγαλώσουν έτσι;

Στη Γαλλία, υπάρχει απαγόρευση των smartphones στα σχολεία

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω περιορισμών που έχουν κατά νου το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού. Η Γαλλία εισήγαγε μια γενική απαγόρευση των smartphones στα σχολεία, η οποία είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία για τους νεώτερους μόνο εάν υπάρχει μια γενική ελάχιστη ηλικία που ελέγχεται πραγματικά. Έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναπτύξουν μια ανεξάρτητη, κριτικά σκεπτόμενη προσωπικότητα αντί να υποτάσσονται στην πανταχού παρούσα αλλά αδιαφανή λογική των αλγορίθμων από την αρχή της ζωής τους.

Όποιος το αποκαλεί αυτό αντι-τεχνολογία θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι οι ίδιοι οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως ο Steve Jobs ειδικότερα κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τις ψηφιακές συσκευές. Ξέρουν ότι για να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο, πρέπει πρώτα να είστε έξυπνοι.


Χρειαζόμαστε επιτέλους ψηφιακή εκπαίδευση – όχι για παιδιά, αλλά για ενήλικες. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το τι μας κάνουν τα smartphones πριν τα εξαπολύσουμε στα παιδιά μας.



ΠΗΓΗ: Kinderschutz: Smartphone erst ab 14? Ja, unbedingt! (tagesspiegel.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!