Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα : Τα in vitro έμβρυα είναι Π Α Ι Δ Ι Α που προστατεύονται από το νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα ανθρώπινο έμβρυο που δωρήθηκε μέσω μικροσκοπίου στην κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης La Jolla στη La Jolla της Καλιφόρνια, στις 28 Φεβρουαρίου 2007. (Sandy Huffaker/Getty Images)


19/2/2024
Ενημέρωση: 19/2/2024


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα δήλωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι τα ανθρώπινα έμβρυα που κρατούνται έξω από τη μήτρα είναι παιδιά σύμφωνα με τους πολιτειακούς κανονισμούς και επομένως καλύπτονται από νόμους περί άδικου θανάτου.

Η απόφαση ήρθε ως μέρος μιας αγωγής στην οποία οι ενάγοντες ζήτησαν αποζημίωση για έμβρυα αποθηκευμένα σε κρυογονική εγκατάσταση τα οποία καταστράφηκαν.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα επεσήμανε ότι το κεντρικό ερώτημα στην υπόθεση ήταν εάν τα αγέννητα παιδιά που βρίσκονται έξω από μια βιολογική μήτρα τη στιγμή που θανατώνονται εξαιρούνται από τον Παράνομο Θάνατο ενός Ανήλικου Νόμου.

«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι όχι: ο νόμος περί άδικου θανάτου ανηλίκου ισχύει για όλα τα αγέννητα παιδιά, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους», αποφάσισε το δικαστήριο με απόφαση 7-2.

«Ούτε το κείμενο του νόμου περί άδικου θανάτου ανηλίκου ούτε τα προηγούμενα αυτού του Δικαστηρίου αποκλείουν τα εξωμήτρια παιδιά από την κάλυψη του νόμου. Τα αγέννητα παιδιά είναι «παιδιά» σύμφωνα με τον νόμο, χωρίς εξαίρεση με βάση το αναπτυξιακό στάδιο, τη φυσική τοποθεσία ή οποιαδήποτε άλλα βοηθητικά χαρακτηριστικά.

Καταστροφή των εμβρύων
Η υπόθεση ασκήθηκε από μια ομάδα ζευγαριών εναντίον μιας κλινικής γονιμότητας που λειτουργεί από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Μεταξύ 2013 και 2016, τα ζευγάρια προσέγγισαν το κέντρο για να υποβληθούν σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Το κέντρο κατάφερε να ενώσει ωάρια και σπέρμα έξω από τη μήτρα, κυοφορώντας τα έμβρυα για λίγες ημέρες και τοποθετώντας τα σε ένα «κρυογονικό φυτώριο».

Το φυτώριο είναι μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τα έμβρυα ζωντανά σε σταθερό αναπτυξιακό στάδιο, διατηρώντας τα σε χαμηλή θερμοκρασία. Εάν διατηρηθεί σωστά, το έμβρυο μπορεί να παραμείνει ζωντανό "επ 'αόριστον".

Τον Δεκέμβριο του 2020, ένας ασθενής στο κέντρο περιπλανήθηκε στην κλινική, μπήκε στο κρυογονικό φυτώριο και αφαίρεσε αρκετά έμβρυα. Δεδομένου ότι τα έμβρυα αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, η αφαίρεση «πάγωσε-έκαψε» τα χέρια του ασθενούς, προκαλώντας το άτομο να ρίξει τα έμβρυα στο πάτωμα, τα οποία κατέληξαν να σκοτωθούν.

Στη συνέχεια, οι ενάγοντες μήνυσαν το κέντρο και την ένωση που το διαχειριζόταν, επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί το κρυογονικό φυτώριο ασφαλές και να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή. Διεκδίκησαν αξιώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί Άδικου Θανάτου ενός Ανηλίκου της Αλαμπάμα. Το κέντρο και η ένωση κατέθεσαν προτάσεις για την απόρριψη των άδικων ισχυρισμών θανάτου.
Ένα δικαστήριο τάχθηκε με το κέντρο, δηλώνοντας ότι τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα δεν πληρούν τον ορισμό του «παιδιού» ή του «ατόμου». Ως εκ τούτου, η απώλεια των εμβρύων δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αξίωση άδικου θανάτου. Οι ενάγοντες άσκησαν έφεση και το θέμα πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα.

Παιδιά εξωμήτριων κυήσεων
Οι ενάγοντες εξέφρασαν αρκετές ανησυχίες στην υπόθεση σχετικά με την εξαίρεση των εξωμήτριων παιδιών από τον παράνομο θάνατο ανηλίκου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:



Emma Waters: Η σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας γονιμότητας
(Διάρκεια: 14:23)

Μια τέτοια κίνηση θα στερούσε από τους γονείς τους οποιαδήποτε αστική προσφυγή εναντίον ανθρώπων που σκοτώνουν το αγέννητο παιδί τους αφού το παιδί έχει φύγει από τη μήτρα, αλλά προτού το παιδί έχει γεννηθεί πλήρως από το κανάλι γέννησης, είπαν. Προειδοποίησαν επίσης ότι η εξαίρεση θα μπορούσε να εγείρει «σοβαρά συνταγματικά ζητήματα».

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι τα έμβρυα δεν χαρακτηρίζονται ως παιδιά ή άνθρωποι. Σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας, οι ενάγοντες επεσήμαναν ότι μια τέτοια κατάσταση θα σήμαινε ότι «ακόμη και ένα τελειόμηνο βρέφος ή νήπιο που έχει συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και κυοφορείται σε περιβάλλον in vitro δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παιδί» ή «πρόσωπο».

«Και αν αυτά τα παιδιά δεν ήταν νόμιμα 'παιδιά' ή 'πρόσωπα', τότε η ζωή τους θα ήταν απροστάτευτη από το νόμο της Αλαμπάμα», αναφέρει η γνωμοδότηση. «Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος άνισης μεταχείρισης θα προσβάλει τη ρήτρα ίσης προστασίας της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η μη δημιουργία εξαίρεσης για τα εξωμήτρια παιδιά θα οδηγούσε σε «ανεπιθύμητα» αποτελέσματα δημόσιας πολιτικής.

Ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη εξαίρεσης θα «αύξανε σημαντικά το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αλαμπάμα» και θα καθιστούσε την κρυογονική συντήρηση επαχθή. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πολιτείας της Αλαμπάμα δήλωσε στο φιλικό του σημείωμα ότι «το κόστος και τα ζητήματα αποθήκευσης θα ήταν απαγορευτικά».

Η απόφαση σημείωσε ότι αυτά είναι επιχειρήματα που επικεντρώνονται στην πολιτική και ανήκουν στο κρατικό νομοθετικό σώμα και όχι στο δικαστήριο. Οι δικαστές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις τους με το νόμο και το Σύνταγμα, ανέφερε.

«Δεν είναι ο ρόλος αυτού του Δικαστηρίου να δημιουργήσει έναν νέο περιορισμό με βάση τη δική μας άποψη για το τι είναι ή δεν είναι σοφή δημόσια τάξη», δήλωσε το δικαστήριο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το Σύνταγμα της Αλαμπάμα έχει μια τροποποίηση «που στοχεύει άμεσα στο να σταματήσει τα δικαστήρια από το να αποκλείουν την "αγέννητη ζωή" από τη νομική προστασία».





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!