Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Η Δίκη - ΠΑΡΩΔΙΑ του Julian Assange, θά μπορούσε νά καθορίσει τό μέλλον της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου στήν Δύση.....


Υπήρξε μια θορυβώδης διαμαρτυρία έξω από τα Βασιλικά Δικαστήρια την Τρίτη, καθώς ξεκινά η διήμερη δίκη παρωδία του πολιτικού κρατούμενου Julian Assange. 

Στην τελευταία του εμφάνιση στο δικαστήριο αντιμετωπίζει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Διαδηλωτές από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί για να απαιτήσουν την απελευθέρωση ενός άνδρα που είπε το 2011, ότι «σχεδόν όλοι οι πόλεμοι των τελευταίων 50 ετών έχουν ξεκινήσει από  Ψ Ε Μ Μ Α Τ Α  των μέσων ενημέρωσης».

Η Euractiv αναφέρει: «Μεγάλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης, υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και το αυστραλιανό κοινοβούλιο είναι μεταξύ εκείνων που καταγγέλλουν τη δίωξη [του Assange] βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Ο Assange κρατείται χωρίς κατηγορίες από το 2019 στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, αφού πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. 

Συνελήφθη στην πρεσβεία τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Ισημερινός ανακάλεσε ξαφνικά το πολιτικό του άσυλο. 

Μια δήλωση από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι «ο Assange, 47 ετών, κρατείται για λογαριασμό των αμερικανικών αρχών, καθώς και για παραβίαση των αρχικών όρων εγγύησης».

Δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα άλλο ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ του Sky News ανέφερε:

Όταν ο Assange συνελήφθη μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Μάϊο του 2019, το κατηγορητήριο των ΗΠΑ εναντίον του αποσφραγίστηκε, αποκαλύπτοντας μία μόνο κατηγορία για «συνωμοσία για τη διάπραξη εισβολής στον υπολογιστή».

Αυτό επεκτάθηκε αργότερα εκείνο το μήνα για να συμπεριλάβει 17 νέες κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας, της συνωμοσίας για τη διάπραξη εισβολών υπολογιστών, της απόκτησης πληροφοριών εθνικής άμυνας και της αποκάλυψης πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Γιατί ο Assange κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο; 

Το έκανε αυτό για να αποφύγει τις κατηγορίες βιασμού στη Σουηδία, οι οποίες αποσύρθηκαν αθόρυβα το 2019 μετά από «επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων».

Ο Assange αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών στις ΗΠΑ εάν καταδικαστεί για δημοσίευση εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκθέτουν τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας αναφέρει το WikiLeaks

Η βρετανική κυβέρνηση πέρασε (χωρίς τυμπανοκρουσίες) έναν νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος σε συζητήσεις ανέφερε ρητά τις «απορρίψεις δεδομένων» του Assange μέσω του WikiLeaks ως σημαντικό λόγο για την ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, που σχετίζεται με θέματα «εθνικής ασφάλειας».

Με τη δοκιμασία του Assange να βρίσκεται τώρα στο δωδέκατο έτος της, η υγεία του επιδεινώνεται και η μόνη ασφαλής διέξοδος για τους πληροφοριοδότες σε κρατικό επίπεδο έχει μειωθεί σοβαρά.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσίευσαν μια έκθεση σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπο της υπόθεσης εναντίον του Assange για τη δημοσιογραφία:

Καθώς η μοίρα του Julian Assange κρέμεται από μια κλωστή, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ για τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο να μιλήσουν για την υποστήριξη των αρχών που διακυβεύονται.

Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταφέρει να εκδώσει τον Assange και να τον διώξει βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, οποιοσδήποτε δημοσιεύει ιστορίες βασισμένες σε διαβαθμισμένες πληροφορίες που διέρρευσαν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος - και ο επακόλουθος αντίκτυπος θα είναι τελικά σε όλο το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε.

Ήρθε η ώρα για παγκόσμια αλληλεγγύη για την υποστήριξη της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου, προτού να είναι πολύ αργά.

Στους RSF απαγορεύτηκε να επισκεφθούν τον Assange στη φυλακή, περιγράφοντας τους περιορισμούς αναφοράς γύρω από τον Assange ως τους χειρότερους που έχουν δει ποτέ. 

Η ζωντανή μετάδοση της ακροαματικής διαδικασίας είναι περιορισμένη, ορισμένες κρίσιμες μαρτυρίες δεν ακούγονται, με την υπόθεση έκδοσης να εκδικάζεται σε μία από τις μικρότερες αίθουσες στα Βασιλικά Δικαστήρια - για περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης.



Ένα ενεργό WikiLeaks θα είχε πιθανότατα εκθέσει μια σειρά ζητημάτων που ανέφερε ο Carlson. Ένα παράδειγμα γίνεται για έναν άνθρωπο που πίστευε ότι η αλήθεια είχε τη δύναμη να σταματήσει τους πολέμους που ξεκίνησαν από ψέμματα. Η εκστρατεία για τη σιωπή του έχει μακρά γενεαλογία.

"Δεν μπορούμε απλά να στείλουμε ένα drone σε αυτόν τον τύπο;" - Χίλλαρυ Κλίντον

Ο Assange έχει απειληθεί με «επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους» από τη Χίλλαρυ Κλίντον, έχοντας επιρρίψει την ευθύνη το 2015 για τη δημιουργία του ISIS από την «αμερικανική αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής - συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Χίλλαρυ Κλίντον στην καταστροφή της Λιβύης.




Η παρατήρηση της Κλίντον αναφέρθηκε από το WikiLeaks τον Οκτώβριο του 2016, επικαλούμενο στοιχεία από ένα σημείωμα του Στέητ Ντηπάρτμεντ:



Μια αναφορά από το True Pundit στις 2 Οκτωβρίου 2016, περιγράφει λεπτομερώς την ανταλλαγή:

Μετά την υποτιθέμενη πρόταση της Κλίντον για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άλλη αμφιλεγόμενη "θεραπεία" προτάθηκε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για να δοθεί αμοιβή ή επικήρυξη για τη σύλληψη και την έκδοση του Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν πηγές.

Οι αριθμοί συζητήθηκαν στη σφαίρα μιας επικήρυξης 10 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Η έκθεση σημείωσε την «περίεργη» ατμόσφαιρα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Μια πηγή του Στέητ Ντηπάρτμεντ περιέγραψε αυτή τη συνάντηση του προσωπικού ως περίεργη. 

Τη μια στιγμή οι υπάλληλοι ρωτούσαν για το μπλε και μαύρο καρώ πλεκτό πουλόβερ του υπουργού και το επόμενο λεπτό, η αίθουσα συζητούσε τη νομιμότητα μιας επίθεσης με drone στον Assange και οικονομικά οφέλη, ανέφεραν πηγές.

Ο Assange «πρέπει να σκοτωθεί»!

Ένα μοντάζ διαθέσιμο στο Internet Archive συγκεντρώνει μια σειρά πολιτικών των ΗΠΑ που ζητούν τη δολοφονία του Julian Assange - και περιγράφουν το WikiLeaks ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Αναφορές για το σχέδιο της CIA να σκοτώσει τον Assange υπό τον Τραμπ δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από το The Grayzone το 2020. Μετά από αυτό, εμφανίστηκαν ορισμένες εκθέσεις.

Το Fairness In Accuracy and Reporting (FAIR) δημοσίευσε ειδήσεις τον Οκτώβριο του 2021 για το σχέδιο της CIA να σκοτώσει τον Assange, σημειώνοντας «τη νεκρική σιωπή των δημοσιογράφων που χλεύαζαν τον Assange που δεν έχουν τίποτε να πουν για τα σχέδια της CIA να τον σκοτώσει».

Στη συνέχεια, ο διευθυντής της CIA Mike Pompeo φάνηκε να επιβεβαιώνει ο ίδιος την πλοκή, η οποία εμφανίστηκε σε έρευνα του Yahoo! News το 2021.

Η FAIR, μια ανεξάρτητη εκστρατεία «αμφισβήτησης της μεροληψίας των μέσων ενημέρωσης», βρήκε σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό αναφορών για τον Ρώσο αντιφρονούντα Alexei Navalny από ό,τι για τον Assange:

... Μια αναζήτηση της Nexis στις βρετανικές εφημερίδες για τη λέξη «Navalny» φέρνει 288 αποτελέσματα από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου 2020.

Η ίδια αναζήτηση για τον «Assange» μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2021, φέρνει ένα πενιχρό αποτέλεσμα 29 αναζητήσεων - ένα από τα οποία, μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, ήταν ένα άρθρο του Patrick Cockburn στον Independent (10/1/21).

Γιατί ο Navalny – ο οποίος δεν ήταν ποτέ πολύ δημοφιλής στον ρωσικό λαό – είναι τόσο σημαντικός – και ο Assange όχι; 

Ο Navalny ήταν πολύτιμος για τις προσπάθειες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο Assange ήταν ενοχλητικός.

Οι New York Times ήταν μια εφημερίδα που συνεργάστηκε σε αυτό που το WikiLeaks περιέγραψε ως «εκστρατεία δυσφήμισης» 2 εκατομμυρίων δολλαρίων εναντίον του Assange. 

Η Elizabeth Vos για το Consortium News ανέφερε το 2023 πώς οι επανειλημμένες συκοφαντίες των εταιρικών μέσων ενημέρωσης εναντίον του Assange έδειξαν ότι «τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης δεν είναι απλώς μια δευτερεύουσα μορφή δημοσιογραφίας σε σύγκριση με το WikiLeaks, αλλά το σκόπιμα αντίθετό της».

Αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο ο Assange παρέμεινε στη φυλακή παρά την προσφορά για την απελευθέρωσή του από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ:

Το 2017, στις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ, ο Τραμπ φέρεται πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια χάρη για τον Assange εάν αποκαλύψει τις πηγές των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της DNC και διαψεύσει το Russiagate μια για πάντα.

Τον Αύγουστο του 2016, ο Assange έκανε σχόλια στην ολλανδική τηλεόραση που παραδέχτηκαν ότι η πηγή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της DNC ήταν ο δολοφονημένος υπάλληλος της DNC Seth Rich. 

Έτσι, γιατί να μην παραδεχτούμε την ταυτότητα μιας νεκρής πηγής, αν ήταν πράγματι πλούσιος, να διαψεύσουμε το Russiagate και να κερδίσουμε την ελευθερία του;

Επειδή η υποχρέωση του WikiLeaks, σύμφωνα με τον Assange, ήταν η απόλυτη προστασία των πηγών ανεξάρτητα από το κόστος. 

Είναι μια αρχή που μπορεί να αποδειχθεί ότι κοστίζει τη ζωή του βραβευμένου δημοσιογράφου.

Ενώ τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιτίθενται προσωπικά στους πληροφοριοδότες, ο Vos λέει ότι «ο Assange έφτασε στα απόλυτα όρια της ανθρώπινης αντοχής για χάρη της προστασίας των πηγών πληροφοριοδοτών».

Γιατί λοιπόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον μισούν;

Τα ψέμματα των μέσων ενημέρωσης ξεκινούν πολέμους

Το 2011 ο Julian Assange έκανε μια δήλωση που αποκαλύπτει έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τον θέλουν νεκρό και οι αξιόπιστες πηγές τους επιδιώκουν να καταστρέψουν τη φήμη του. Ο Assange δήλωσε τα εξής:

Σχεδόν κάθε πόλεμος που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 50 χρόνια ήταν αποτέλεσμα ψεμμάτων των μέσων ενημέρωσης.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσαν να το είχαν σταματήσει – αν δεν είχαν ανατυπώσει την κυβερνητική προπαγάνδα.

Υποστήριξε ήρεμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να τους πούνε ψέμματα για να υποστηρίξουν ατελείωτους πολέμους.

Στους πληθυσμούς δεν αρέσουν οι πόλεμοι. Πρέπει να ξεγελαστούν σε πολέμους.

Αν είχαμε ένα καλό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης, τότε θα είχαμε επίσης ένα ειρηνικό περιβάλλον.

Ενώ υπερασπίστηκε τη μειοψηφία των δημοσιογράφων που είχαν υποστηρίξει την αναφορά της αλήθειας, κατέληξε με μια σοβαρή ερώτηση:

Κατά τη γνώμη μου, τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο κακά που πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως θα ήμασταν καλύτερα χωρίς αυτά.

Είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν καλύτερα χωρίς τον Julian Assange. Αυτός είναι ο λόγος που παραμένει ο σημαντικότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο σήμερα.

Μίλησε για την αλήθεια στην υπηρεσία της ειρήνης. Γι' αυτό θέλουν να εξαφανιστεί.

Σε μια συγκινητική δήλωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης – ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας – μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στον Assange. Περιγράφοντας πώς ο Assange υπέφερε σε 23 ώρες καθημερινής απομόνωσης, λέει:


Αν ενδιαφέρεστε για το δικαίωμά σας να γνωρίζετε τι κάνουν οι κυβερνήσεις σας πίσω από την πλάτη σας - τότε πρέπει να υποστηρίξετε τον Julian Assange.

Επειδή ο Julian Assange πεθαίνει για το δικαίωμά σας να γνωρίζετε τι κάνει η κυβέρνησή σας για λογαριασμό σας.

Η ακρόαση για την έκδοση του Julian Assange πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εξελίξεις ζωντανά στο Twitter με την εκστρατεία Free Assange. Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Richard Medhurst παρέχει επίσης ζωντανή κάλυψη μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου - στην οποία έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε ζωντανή μετάδοση.






ΣΧΕΤΙΚΑ:



"Wiki-gate": Ο Julian Assange προδόθηκε από αυτούς που τον υποστήριζαν


Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Κένεντι: Η δίωξη του Ασάνζ πρέπει να σταματήσει
Ο αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, Anthony Albanese, μαζί με ομοσπονδιακούς βουλευτές, πέρασε με επιτυχία μια πρόταση για το σκοπό αυτό. Kennedy Jr., με τη σειρά του, ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση και χάρη του ιδρυτή του Wikileaks.

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!