Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Η Novartis πληρώνει εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε θύματα δοκιμών φαρμάκων


Ασθενείς στο σανατόριο Thurgau και στο γηροκομείο στο μοναστήρι Münsterlingen τον Σεπτέμβριο του 1940.
Φωτογραφία: Keystone

Μεταξύ 1940 και 1980, η ψυχιατρική κλινική στο Münsterlingen στο καντόνι του Thurgau χορήγησε μη εγκεκριμένα φάρμακα. 500 άτομα θα μπορούσαν τώρα να λάβουν αποζημίωση.


Η Novartis συνεισφέρει 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε συνεισφορές αλληλεγγύης για θύματα δοκιμών φαρμάκων στην ψυχιατρική κλινική του Münsterlingen. Το Thurgau αναμένει έως και 500 επιλέξιμα άτομα, γεγονός που θα οδηγήσει σε κόστος 12,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Το καντόνι του Thurgau κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis για επιμερισμό του κόστους των συνεισφορών αλληλεγγύης, ανέφερε το καντόνι του Thurgau σε δήλωση την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει περίπου στο ένα τρίτο του προβλεπόμενου κόστους για τα θύματα των εξετάσεων φαρμάκων.

Μεταξύ 1940 και 1980, η ψυχιατρική κλινική στο Münsterlingen χορήγησε μη εγκεκριμένα φάρμακα σε ανυποψίαστους ασθενείς. Ο ψυχίατρος Roland Kuhn, ο οποίος θεωρείται εκείνος που ανακάλυψε  το πρώτο αντικαταθλιπτικό, ήταν υπεύθυνος για αυτό.

25.000 CHF για τους άμεσα πληγέντες

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του καντονιού του Thurgau, τα άτομα στα οποία χορηγήθηκαν παρασκευάσματα δοκιμών σε ψυχιατρικές κλινικές στο καντόνι του Thurgau μεταξύ 1940 και 1980 δικαιούνται να ζητήσουν οικονομική αποζημίωση ύψους 25.000 ελβετικών φράγκων το καθένα. Εξαιρούνται οι κληρονόμοι.

Με βάση τις περιπτώσεις που είναι γνωστές μέχρι στιγμής από την ψυχιατρική κλινική στο Münsterlingen, το καντόνι εκτιμά τον αριθμό των πιθανών αιτήσεων σε 500 κατ' ανώτατο όριο.

Το 2021, μια επιστημονική ανασκόπηση που ανατέθηκε από το καντόνι του Thurgau αποκάλυψε την τεράστια διάσταση των δοκιμών με ψυχοτρόπα φάρμακα στην κλινική Münsterlingen εκείνη την εποχή. Η φαρμακευτική βιομηχανία της Βασιλείας έχει επωφεληθεί από τις δοκιμές σε ανθρώπους. Η Novartis θεωρείται η διάδοχος εταιρεία των εταιρειών που συμμετείχαν εκείνη την εποχή.



ΠΗΓΗ: https://www.derbund.ch/klinik-muensterlingen-novartis-zahlt-millionen-franken-an-opfer-von-medikamententests-579301454389


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

36 θάνατοι μετά από δοκιμές φαρμάκων
Νέο βιβλίο δείχνει: Στο Münsterlingen, ένας ψυχίατρος δοκίμαζε μη εγκεκριμένα φάρμακα σε ασθενείς για δεκαετίες. Ήταν ανίδεοι. Έβγαλε εκατομμύρια.
https://www.derbund.ch/36-todesfaelle-nach-medikamenten-versuchen-406469771197



"Η έκταση των δοκιμών Medi στο Münsterlingen είναι πολύ μεγαλύτερη"
Για δεκαετίες, οι εξετάσεις με φαρμακευτική αγωγή διεξάγονταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Münsterlingen. Η ιστορικός Marietta Meier για νέα τρομακτικά στοιχεία.
https://www.derbund.ch/das-ausmass-der-medi-versuche-in-muensterlingen-ist-weit-groesser-286210002310

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!