Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σχολικό έτος '24: Χωρίς δασκάλους, χωρίς μαθήματα, χωρίς βαθμούς - Ανησυχητική έλλειψη εκπαιδευτικών στα γερμανικά σχολεία



Ένα άρθρο επισκεπτών από την Beate Steinmetz

Πριν από λίγες ημέρες, τα ομόσπονδα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας-Άνχαλτ αποκάλυψαν πόσο καταστροφική είναι πραγματικά η εκπαίδευση της Γερμανίας. Παραδέχτηκαν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους 2022-23, δεκάδες χιλιάδες μαθητές δεν έλαβαν ελέγχους.

Ο κύριος λόγος για αυτό ήταν η τεράστια έλλειψη καθηγητών, γι' αυτό και διάφορα μαθήματα έπρεπε να ακυρώνονται τόσο συχνά ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί βαθμολόγηση.

Στη Θουριγγία, περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι δεν μπόρεσαν να απονεμηθούν, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το μάθημα της μουσικής ήταν ιδιαίτερα συχνό, λίγο περισσότεροι από 10.000 μαθητές πήγαν σπίτι χωρίς βαθμούς στην Μουσική, περισσότεροι από 6.200 μαθητές δεν μπορούσαν να βαθμολογηθούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, περίπου 4.400 στην Ηθική, ακολουθούμενη από τη Γεωγραφία και τη Χημεία, οι οποίες παρέμειναν χωρίς βαθμολογία σε περίπου 3.600 περιπτώσεις η καθεμία. 

Αλλά ακόμη και οι βαθμοί για τα κύρια μαθήματα, όπως Γερμανικά και μ+Μαθηματικά δεν ήταν πλήρως βαθμολογημένοι, τουλάχιστον 270 παιδιά δεν έλαβαν βαθμό στα Γερμανικά και 70 στα Μαθηματικά. 

Επιπλέον, στη Θουριγγία, περισσότερα από 40.000 μαθήματα έπρεπε να ακυρωθούν ή να αντικατασταθούν από σιωπηλή εργασία σε μία μόνο εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, όπως έδειξαν τυχαία δείγματα.

Συνολικά, σχεδόν ένα στα τρία σχολεία γενικής εκπαίδευσης στη Θουριγγία δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχει στους μαθητές του πλήρης ελέγχους. Τα περισσότερα από τα σχεδόν 260.000 παιδιά και νέους που επλήγησαν φοίτησαν σε κανονικό σχολείο.

Υπάρχει τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικών. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Θουριγγία χρειάζεται επιπλέον 2.000 εκπαιδευτικούς, αλλά λόγω της δημογραφικής αλλαγής, σημαντικά περισσότεροι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται σήμερα από όσους εισέρχονται στην επαγγελματική ζωή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών, όπου ένα ανατολικογερμανικό και σχετικά διαρθρωτικά αδύναμο κρατίδιο όπως η Θουριγγία είναι πιθανώς ακόμα ένα από εκείνα τα κρατίδια στη Γερμανία όπου πολύ λίγοι μετανάστες χάνονται σε σύγκριση με ομοσπονδιακά κρατίδια όπως το Βερολίνο ή η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (περισσότερα για αυτό αργότερα). Εκτός από την έλλειψη εκπαιδευτικών, υπάρχει επίσης ένα υψηλό κύμα ασθένειας μεταξύ των υφιστάμενων εκπαιδευτικών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η κατάταξη των μαθητών της Σαξονίας-Άνχαλτ κατά την ίδια περίοδο είναι επίσης ανεπαρκής. Περισσότερα από 27.000 παιδιά και νέοι έφεραν στο σπίτι ελλιπείς ελέγχους, και σε ορισμένες περιπτώσεις έλειπαν ακόμη και βαθμοί σε περισσότερα από ένα μαθήματα. 182 τάξεις δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν τους μαθητές τους σε δύο μαθήματα και σε 64 τάξεις αυτό δεν ήταν καν δυνατό σε τρία ή περισσότερα μαθήματα. Περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο ώρες διδασκαλίας δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο. Στη Σαξονία-Άνχαλτ, υπάρχει έλλειψη περίπου 1.500 εκπαιδευτικών.


Δεν είναι μόνο τα σχολεία της Θουριγγίας και της Σαξονίας-Άνχαλτ που παραπαίουν

Αν και τα πολυπληθή (περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι το καθένα) και φτωχά σε μετανάστευση ομόσπονδα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας-Άνχαλτ είναι τα μόνα που δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και αποκαλύπτουν πόσο άσχημα είναι πραγματικά όσον αφορά την απώλεια σχολικών μαθημάτων, θα πρέπει να είναι τόσο βέβαιο όσο και το αμήν στην εκκλησία ότι αυτές δεν είναι σε καμμία περίπτωση μεμονωμένες περιπτώσεις, ακριβώς το αντίθετο, επειδή τόσο η έλλειψη εκπαιδευτικών όσο και η αύξηση των νέων «νέων πολιτών» είναι πολύ υψηλότερες στα παλιά ομοσπονδιακά κράτη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στο πράσινο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, για παράδειγμα, χρειάζονται επιπλέον 3.000 εκπαιδευτικοί και η απώλεια μαθημάτων ανήλθε σε 3,2%. 

Στο Βερολίνο, όπου υπάρχει έλλειψη περισσότερων από 700 εκπαιδευτικών, ήταν πιο πρόσφατα στο 3,1%. 

Στην Κάτω Σαξονία υπάρχουν ακόμη και 8.000 πολύ λίγοι εκπαιδευτικοί και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία λίγο περισσότεροι από 7.000. 

Οι εκπαιδευτικοί είναι επίσης σε έλλειψη στο Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας, με έλλειψη 4.000. 

Ωστόσο, μόνο το 2% όλων των προγραμματισμένων μαθημάτων λέγεται ότι ακυρώθηκαν εδώ το πρώτο εξάμηνο του 2022/23, αλλά στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο, επειδή τα στατιστικά στοιχεία δεν υπολογίζουν τον αριθμό των μαθημάτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη σε έναν αναπληρωτή καθηγητή (μερικοί από τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέμα). Διαφορετικά, η απώλεια τάξεων θα ανερχόταν σε περίπου 10%.

Οι προβλέψεις φαίνονται ζοφερές

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γερμανία παλεύει με μια τόσο σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικών και ότι η πρόγνωση για το μέλλον φαίνεται κάθε άλλο παρά ρόδινη - σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού (KMK), θα υπάρξει έλλειψη 68.000 εκπαιδευτικών το 2035.

Αφενός, υπάρχει δημογραφική αλλαγή. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περισσότερο από το ένα τρίτο (36,2%) όλων των εκπαιδευτικών είναι ήδη άνω των 50 ετών και το 10,6% είναι ακόμη άνω των 60 ετών. Μόνο λίγο περισσότεροι από ένας στους πέντε εκπαιδευτικούς (21,1%) στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης είναι σήμερα κάτω των 35 ετών.

Στην Ανατολική Γερμανία, η κατάσταση είναι ακόμη πιο καταστροφική από αυτή την άποψη. Στη Σαξονία-Άνχαλτ, ένα καλό 57% όλων των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 ετών, στη Θουριγγία το ποσοστό τους είναι 53,5% και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι 52,5%.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν όλο και λιγώτεροι νέοι που θέλουν να γίνουν δάσκαλοι. Το 2022, για παράδειγμα, μόνο λίγο περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι παρακολούθησαν μαθήματα κατάρτισης εκπαιδευτικών, σε σύγκριση με 7% περισσότερους νέους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς 10 χρόνια νωρίτερα. 

Φυσικά, ο αριθμός των ατόμων που τελικά ολοκληρώνουν με επιτυχία την κατάρτιση των εκπαιδευτικών τους είναι πολύ χαμηλότερος. Το 2022, υπήρχαν μόνο 28.700, μείωση 10% σε σύγκριση με το 2012.

Χαμηλή πνευματική πρόκληση, σχεδόν καθόλου ευκαιρίες για εξέλιξη, πολύ μακρά εκπαίδευση

Γιατί όμως το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν είναι τόσο ελκυστικό; Ο διευθυντής εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ, Andreas Schleicher, πιστεύει ότι γνωρίζει τους λόγους, όπως δήλωσε στην "Stuttgarter Zeitung" και στο "Stuttgarter Nachrichten" στις αρχές του περασμένου έτους.

Αν και οι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία αμείβονται καλά και ο φόρτος εργασίας είναι σχετικά χαμηλός, δεν αντιμετωπίζουν αρκετές διανοητικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, ο Schleicher είπε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν επαρκείς ευκαιρίες «να κάνουν αυτό για το οποίο πραγματικά μπήκαν στο επάγγελμα: να βοηθήσουν τους νέους να βρουν το δρόμο τους και να τους συνοδεύσουν σε αυτό το μονοπάτι». Ως εκ τούτου, η έλλειψη εκπαιδευτικών είναι ένα εύλογο πρόβλημα.

Ήδη από το 2022, ο Schleicher αποκάλυψε επίσης ότι η ομαδική εργασία παραμελείται μεταξύ των εκπαιδευτικών της Γερμανίας.

Αντ' αυτού, θα πρέπει να σταθούν ως «μοναχικοί λύκοι στην τάξη». Επιπλέον, υπάρχουν πολύ λίγες ευκαιρίες εξέλιξης: «Ούτε τα προσόντα ούτε οι επιδόσεις επηρεάζουν σημαντικά την αμοιβή».

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς είναι η μακρά κατάρτιση σε αυτή τη χώρα, η οποία ανέρχεται σε περίπου 7 χρόνια με σπουδές και πρακτική. 

Σε άλλες χώρες, η κατάρτιση δεν είναι μόνο συντομότερη, αλλά και περισσότερο προσανατολισμένη στην πρακτική, έτσι ώστε το κατώτερο προσωπικό να μπορεί να αποφασίσει πιο γρήγορα εάν επιθυμεί πραγματικά να ασκήσει το επάγγελμα. Για το λόγο αυτό, συμβουλεύει πιο πρακτικά στοιχεία στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, παρόμοια με τη διττή κατάρτιση.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης το παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου οι εκπαιδευτικοί αμείβονται σημαντικά λιγώτερο από ό, τι στη Γερμανία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περισσότεροι υποψήφιοι από κενές θέσεις.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: όλο και πιο επιθετικοί και βίαιοι μαθητές

Αλλά αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται περισσότερο στο περιβάλλον των μαθητών και λιγώτερο στις συνθήκες εργασίας, επειδή η Φινλανδία είχε μερίδιο αλλοδαπών μόλις 5,31% το 2022, σε σύγκριση με σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο στη Γερμανία την ίδια χρονιά στο 14,6%.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι νέοι μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες που είναι αμόρφωτοι και απρόθυμοι σε αυτή τη χώρα, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο (όχι μόνο) για τους εκπαιδευτικούς.

Ο αριθμός των βίαιων επιθέσεων εναντίον εκπαιδευτικών έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια φυσική διαμάχη σε ένα γυμνάσιο Neukölln. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής επιτέθηκε σε έναν δάσκαλο επειδή απαγόρευσε σε έναν άλλο μαθητή να επιδείξει την παλαιστινιακή σημαία.

Η βία κατά των γυναικών εκπαιδευτικών αυξάνεται επίσης. Για παράδειγμα, μία παιδαγωγός είπε στο περιοδικό «Emma» πόσο κακή ήταν η ευημερία των δασκάλων της Γερμανίας μετά την επίθεση της Χαμάς. Η Sabine F. υπήρξε θύμα χυδαίων υβριστικών χαρακτηρισμών από τον πρώην μαθητή της Hakim H.

Την είχε απειλήσει με τον πατέρα του, με τον οποίο θα την «τελείωνε». Επιπλέον, έβγαλε ένα μαχαίρι. Αλλά παρά την αποβολή του από το σχολείο, εξακολουθεί να παρακολουθεί την ίδια τάξη, ενώ η Sabine F. είναι αυτή που τώρα πρέπει να διδάξει μια διαφορετική τάξη.

Δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βία των μεταναστών που οδηγούνται από τεστοστερόνη, αλλά και οι συμμαθητές τους επηρεάζονται επανειλημμένα, όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ  της "Emma".

Και παρ' όλο που ο κίνδυνος από ριζοσπάστες μουσουλμάνους μαθητές έχει επιδεινωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ήταν φυσικά ήδη προβληματικός πριν, όπως δείχνει η περίπτωση ενός 17χρονου μουσουλμάνου μαθητή που μαχαίρωσε έναν δάσκαλο στο Ibbenbüren τον Ιανουάριο του 2023.

Η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφευρετικότητας

Από αυτή την άποψη, κάθε άλλο παρά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και λιγώτεροι νέοι θέλουν να γίνουν δάσκαλοι. Στην απελπισία τους, οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού της Γερμανίας θέλουν τώρα να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα εμπόδια για τους εκπαιδευτικούς.

Για παράδειγμα, οι αυριανοί εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει πλέον απαραίτητα να διδάσκουν δύο μαθήματα, ένα μάθημα θα πρέπει να αρκεί. Το πρόγραμμα σπουδών πρέπει επίσης να είναι διπλό. Επιπλέον, ο στόχος είναι να καταστούν τα άτομα που αλλάζουν σταδιοδρομία και έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατάλληλα για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού με τη βοήθεια ενός διετούς μεταπτυχιακού τίτλου.

Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν όλα αυτά θα επιφέρουν τη μεγάλη ανατροπή λόγω των δεδομένων συνθηκών.


ΠΗΓΗ: Schuljahr '24: Keine Lehrer, kein Unterricht, keine Zeugnisnoten - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:


ΑΥΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Κυψέλη: Γεωργιανός μπούκαρε σε Λύκειο - Μαχαίρωσε τον διευθυντή και χτύπησε με σφυρί μαθητή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο 41ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών

1 σχόλιο:

  1. Δεν Πειράζει .. Ψηφίσανε Ελεύθερη Κάνναβη .. θα τα μάθουν όλα Έτσι -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!