Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ελλάδα: Ο Μεγάλος Αδελφός έρχεται για τον τραπεζικό σας λογαριασμό





Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου περιουσιακών στοιχείων παρέχει στη φορολογική αρχή άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες ασφαλείας και ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Τα αυτόματα αιτήματα για άρση του τραπεζικού απορρήτου παρέχουν πληροφορίες εντός δύο ημερών, γεγονός που διευκολύνει τον προσδιορισμό της φορολογικής βάσης.

Η "ελληνική" φορολογική αρχή έχει ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρει η πλατφόρμα in.gr. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου περιουσιακών στοιχείων που δίνει στη φορολογική αρχή άμεση πρόσβαση και πλήρη εικόνα για τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες ασφαλείας, δεδομένα για δάνεια, επενδύσεις και ακόμη και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των φορολογουμένων που ελέγχονται για «μαύρο χρήμα».

Το νέο σύστημα βρίσκεται επί του παρόντος σε πιλοτική λειτουργία και έχει αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες από τις τράπεζες. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι μεταξύ της "Ελληνικής" Φορολογικής Αρχής και της Ένωσης Τραπεζών και Πιστωτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πλήρως.

Ονομάζεται "Bank Account Nexus Crosscheck APPplication" - BANCAPP. Εισέρχεται απρόσκλητη στα συστήματα των φορολογικών ελεγκτών, των τραπεζικών λογαριασμών, των θυρίδων ασφαλείας και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Εκεί, συλλέγει λεπτομερή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που ελέγχονται.

Μόλις ο φορολογικός επιθεωρητής εκδώσει εντολή για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων για φορολογούμενο, υποβάλλεται αυτόματα αίτηση για άρση τραπεζικού απορρήτου χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Εντός δύο ημερών, ο φορολογικός επιθεωρητής θα λάβει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα, ο καθορισμός της φορολογικής βάσης είναι πλέον εύκολη υπόθεση, καθώς τα δεδομένα από διαφορετικά συστήματα μπορούν να συγκριθούν με τη φορολογική δήλωση. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν το ποσό της κινητής περιουσίας και το κόστος ζωής δικαιολογούνται από το εισόδημα. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, το ποσό θεωρείται αδικαιολόγητο κεφαλαιακό κέρδος και το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με συντελεστή 33%.

Μόλις εκδοθεί εντολή ελέγχου, η φορολογική διοίκηση προωθεί αυτόματα την αίτηση στα πιστωτικά ιδρύματα και σε όλα τα υπεύθυνα πρόσωπα μέσω της ηλεκτρονικής διεπαφής και του κόμβου επικοινωνίας.

Υποχρεούνται να απαντήσουν και να υποβάλουν τα έγγραφα εντός δύο εργάσιμων ημερών, εκτός εάν το αίτημα αφορά ελεγχόμενη περίοδο άνω των πέντε ετών· Στην περίπτωση αυτή, τα έγγραφα θα αποσταλούν εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή/και οικονομικά δεδομένα που ανταλλάσσονται είναι κρυπτογραφημένα. Δεδομένου ότι οι φορολογικοί ελεγκτές, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες ασφαλείας και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τον ίδιο, ενιαίο αριθμό φορολογικού μητρώου, είναι τεχνικά δυνατή η εξαγωγή και σύγκριση αυτών των δεδομένων.

Σχόλιο του TransitionNews

Διασφαλίζει αυτό ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα καταπολεμάται πλέον αποτελεσματικά; Σε καμμία περίπτωση.

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν τέτοιο ενδελεχή φορολογικό έλεγχο. Αλλά δεν χρειάζεται.

Οι ελληνικές αρχές είναι πολύ συγκεντρωτικές και δεσμεύονται από οδηγίες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι αδιανόητο ότι ένας τέτοιος φορολογικός έλεγχος θα διενεργηθεί σε ένα μέλος της πολιτικής κάστας ή στους πλούσιους και όμορφους – εκτός αν είναι «έκπτωτοι άγγελοι» όπως η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Παρεμπιπτόντως, η ιστορία του σκανδάλου γύρω από την Καϊλή είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του Helmar Büchel για το Arte, το οποίο μεταδόθηκε αυτή την εβδομάδα.

Αν κάποιος είναι εξοικειωμένος με την ολιγαρχική μορφή διακυβέρνησης στην Ελλάδα, πρέπει να υποψιάζεται έντονα ότι αυτές οι δοκιμές διεξάγονται μόνο πολύ επιλεκτικά μεταξύ της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς ισχυρό λόμπι.

Ανάλογη με την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών (AEOI), αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία για την πρόληψη της φοροδιαφυγής, υπό την ηγεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δεν έχει οδηγήσει σε καμμία περίπτωση σε καλύτερη φορολόγηση των ξένων περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων.

Όπως η περίφημη λίστα Λαγκάρντ με τα στοιχεία λογαριασμού περισσότερων από 2000 Ελλήνων πελατών ιδιωτικής τράπεζας της Γενεύης. Αυτή η λίστα κατέληξε στα χέρια των ελληνικών φορολογικών αρχών, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Εκτός από μια άλλη παραβίαση στην προστασία δεδομένων και της κακής εικόνας της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης διεθνώς, ο Μεγάλος Αδελφός είναι απίθανο να επιτύχει πολλά.


ΠΗΓΗ: Griechenland: Big Brother kommt zum Bankkonto - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Γαλλία: «Χαμός» με την πρόταση για πρόσβαση στο ίντερνετ «με δελτίο»


Νότια Ντακότα εναντίον ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας
Δύο νόμοι απαγορεύουν στην πολιτεία των ΗΠΑ να δέχεται το CBDC ως τρόπο πληρωμής και δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή του.


Αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας κατασκοπεύουν κρυφά τους οδηγούς, με αποτέλεσμα την απόρριψη οδηγών από ασφαλιστικές εταιρείες: έκθεση των NYT
Οι οδηγικές συνήθειες πολλών Αμερικανών παρακολουθούνται χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους και τα δεδομένα οδήγησής τους χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη και τα ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!