Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Το FBI λέει στους επιβάτες της πτήσης της Alaska Airlines ότι μπορεί να είναι θύματα εγκλήματος


Η περιοχή βύσματος της ατράκτου της πτήσης 1282 Boeing 737 MAX9 της Alaska Airlines, η οποία αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση με κενό στην άτρακτο, φαίνεται κατά τη διάρκεια έρευνας από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στις 7 Ιανουαρίου 2024. (NTSB/Φυλλάδιο μέσω Reuters)



Η Alaska Airlines δήλωσε ότι η έρευνα δεν στοχεύει την αεροπορική εταιρεία.

23/3/2024                    Ενημέρωση: 24/3/2024


Οι επιβάτες του Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines, το οποίο υπέστη έκρηξη στο βύσμα της πόρτας στις 5 Ιανουαρίου, ενημερώθηκαν από το FBI μέσω επιστολής ότι ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα πιθανού εγκλήματος.

Η επιστολή, γραμμένη από έναν ειδικό θυμάτων στο γραφείο του FBI στο Σηάτλ, αναφέρει ότι η υπόθεση βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα του FBI, η οποία «μπορεί να είναι μια μακρά επιχείρηση». Ωστόσο, το FBI δεν είναι σε θέση να παράσχει ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδό του προς το παρόν, πρόσθεσε.

«Επικοινωνώ μαζί σας επειδή σας έχουμε αναγνωρίσει ως πιθανό θύμα εγκλήματος», αναφέρει η επιστολή, η οποία ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Associated Press. «Ένα θύμα ομοσπονδιακού εγκλήματος δικαιούται να λάβει ορισμένες υπηρεσίες».

Ο Mark Lindquist, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένους από τους επιβάτες στην αγωγή τους κατά της Boeing, μοιράστηκε την επιστολή με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Περιλαμβάνει στοιχεία επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες για να μεταδώσουν πληροφορίες ή ανησυχίες στο FBI.

Ο κ. Lindquist δήλωσε ότι οι πελάτες του καλωσορίζουν την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ).

«Θέλουμε λογοδοσία, απαντήσεις και ασφαλέστερα αεροπλάνα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI προσφέρουν σημαντική μόχλευση και πόρους που είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν την υπόθεσή μας και θα βοηθήσουν επίσης το ιπτάμενο κοινό».

Το υποκατάστημα του FBI στο Σηάτλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό από τον Τύπο.

Η Alaska Airlines δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα και δεν πιστεύει ότι είναι ο στόχος της έρευνας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2022 επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές του για την ενημέρωση των θυμάτων πιθανών εγκλημάτων, αφού συγγενείς ορισμένων από τους 346 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε δύο συντριβές Boeing 737 MAX 8 το 2018 και το 2019 δήλωσαν ότι τα νόμιμα δικαιώματά τους είχαν παραβιαστεί όταν το υπουργείο έκλεισε συμφωνία αναβολής δίωξης με την Boeing τον Ιανουάριο του 2021 χωρίς να τους ειδοποιήσει.

Δραματικό βίντεο δείχνει αεροπλάνο της Alaska Airlines να πετάει με τμήμα της ατράκτου να λείπει
Το κατεστραμμένο τμήμα ενός Boeing 737 Max 9, πτήσης 1282 της Alaska Airlines, το οποίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πόρτλαντ στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στις 5 Ιανουαρίου 2024. (The Oregonian μέσω AP)

Η πτήση 1282 βρισκόταν σε πορεία προς την Καλιφόρνια από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πόρτλαντ στο Πόρτλαντ του Όρεγκον στις 5 Ιανουαρίου, όταν το βύσμα της πόρτας έσκασε, αφήνοντας μια τρύπα στο αεροπλάνο και προκαλώντας ταχεία απώλεια πίεσης στην καμπίνα.

Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση πίσω στο Πόρτλαντ με 171 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Κανένας από αυτούς δεν υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς.


Το περιστατικό ώθησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας να καθηλώσει τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 9 σε όλο τον κόσμο, με τον οργανισμό να επεκτείνει αυτή την καθήλωση λίγες ημέρες αφότου η United Airlines δήλωσε ότι είχε ανακαλύψει προβλήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση βυσμάτων πόρτας - συμπεριλαμβανομένων χαλαρών μπουλονιών - στο ίδιο μοντέλλο Boeing.

Έξι επιβάτες της Alaska Airlines ζήτησαν αποζημίωση από την Boeing μετά το περιστατικό, λέγοντας ότι η έκρηξη είχε «τραυματίσει σωματικά ορισμένους επιβάτες και τραυμάτισε συναισθηματικά τους περισσότερους, αν όχι όλους τους επιβαίνοντες».

Σύμφωνα με την αγωγή, περίπου 10 λεπτά μετά την απογείωση, το βύσμα της αριστερής πόρτας αποκολλήθηκε και εκτοξεύτηκε από το αεροσκάφος, προκαλώντας απότομη και βίαιη αποσυμπίεση.

Η πόρτα του πιλοτηρίου άνοιξε, με αποτέλεσμα μια αεροσυνοδός να σπεύσει και να προσπαθήσει να την κλείσει. Η αλλαγή πίεσης είχε ως αποτέλεσμα αιμορραγία των αυτιών, σε συνδυασμό με χαμηλό οξυγόνο, δυνατό θόρυβο ανέμου και τραυματικό στρες, προκαλώντας σοβαρούς πονοκεφάλους.

«Οι επιβάτες ήταν σοκαρισμένοι, τρομοκρατημένοι και σε σύγχυση, βυθισμένοι σε έναν εφιάλτη που ξυπνούσε, ελπίζοντας ότι θα ζούσαν αρκετά για να περπατήσουν ξανά στην γη», αναφέρει η μήνυση.


Η Katabella Roberts και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η FAA εξετάζει πρωτοφανή «δραστικά μέτρα» για την United Airlines μετά από αναταραχή περιστατικών ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!