Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΡΑ ΓΕ, τι είδους στάση κράτησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, κατά την απελευθέρωση της, από τον Τουρκικό ζυγό; (Φοβερό 'όπλο' η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ!)

ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ. Η εγκατάσταση των εβραίων στην Θεσσαλονίκη, έγινε το 1516. Σημειωτέον, ότι ο Σουλτάνος, κατόπιν αδροτάτων αμοιβών, είχε δώσει άδεια εγκαταστάσεως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με ειδικά προνόμια, σε 120.000 εβραίους από το 1487. (Ήταν τότε, που τους εξεδίωξαν βιαίως & ταχέως, απο την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Να δούμε, πότε θα μας πληροφορήσουν ΚΑΙ το 'γιατί'...) Οι περισσότεροι λοιπόν απ’ αυτούς, εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη ΜΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη

Ας δούμε τώρα την στάση των εβραίων κατά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, όπως κατεγράφη στην Ιστορία, χωρίς κάποια αντισημιτική ή αρνητική διάθεση.
Μαρτυρία 1η, του Αστυνόμου Νικολάου Αργυριάδη, στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 20ης Μαΐου 1933:

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη

«Ο Ελληνικός στρατός προχωρεί. Ο Ταχσίν κλονίζεται, καταρρέει, συντρίβεται. Οι Εβραίοι ...
ετρομοκρατήθησαν! Μόνον ο Αυστριακός ναύαρχος θα μπορούσε να διώξη τους Γκιαούρηδες. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη

Η Ανωτάτη Ισραηλιτική Κοινοτική Επιτροπεία, συνελθούσα υπό την προεδρίαν του αρχιρραβίνου Μάϊρ, απεφάσισε να επιδώση ψήφισμα προς τον Αυστριακόν ναύαρχον, δια του οποίου παρεκαλείτο ούτος, όπως εισηγηθή εις την Σεβαστήν Κυβέρνησίν του και διαταχθεί ο ελληνικός στρατός, ίνα μη εισέλθη ένοπλος εις την πόλιν! 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη

Ο Αυστριακός ναύαρχος ανέγνωσε μειδιών, το γελοίον τούτο ψήφισμα και διαβεβαίωσε την επιτροπήν των χαχάμηδων, ότι οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκην συστάσεων και κηδεμονίας. 

Οι Εβραίοι όμως επέμενον, ότι ο Ελληνικός στρατός θα τους …έσφαζεν όλους και ότι ήτο επιβεβλημένη η αποστολή του ψηφίσματος τούτου, προς την Αυστριακήν κυβέρνησιν! 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη

Πράγματι αι μωρίαι της Ισραηλιτικής Κοινότητος ετηλεγραφήθησαν μέχρι Βιέννης, η Βιέννη ετηλεγράφησεν εις τας Αθήνας και ο τότε υπουργός των Στρατιωτικών Ε. Βενιζέλος κατέστησεν ενήμερον των φόβων των Εβραίων, τον κατ’ εκείνην την στιγμήν διά της οδού 26ης Οκτωβρίου εισερχόμενον εις την πόλιν διάδοχον…».

Κι αν αυτή η μαρτυρία σας φαίνεται… υπερβολική, ας δούμε και μια δεύτερη, του υπεράνω πάσης αντισημιτικής υποψίας  συγγραφέως Mark Mazower, από το πολυδιαφημισμένο από την εγχώρια «πολιτική ορθότητα»(...) βιβλίο του «Θεσσαλονίκη: Πόλη των φαντασμάτων – Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430-1950»:

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Θεσσαλονίκη


«…Και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης επιφύλαξαν ψυχρή υποδοχή στον νικηφόρο ελληνικό στρατό. «Πρέπει να σας πούμε ότι ο Ισραηλίτης, δεν έχει το νου του στις γιορτές», έγραφε ένας Εβραίος δάσκαλος λίγο μετά. 
«Έχει υιοθετήσει μία στάση σωστή και αξιοπρεπή, όπως ταιριάζει στον ηττημένο… Μόνο όταν χάνουμε αυτό που έχουμε, εκτιμούμε την πραγματική του αξία, και οι Ισραηλίτες, που ποτέ δεν ξέχασαν τα σπάνια προτερήματα της ανοχής και της ευμένειας του τουρκικού λαού, συναισθάνονται σήμερα, μέσα σ’ αυτή τη φοβερή καταιγίδα, ότι μόλις έχασαν την πιο σίγουρη και την πιο σταθερή τους βάση». 

Πολλοί είχαν σοβαρές αμφιβολίες για τη μελλοντική ελληνική διοίκηση. Ορισμένοι Εβραίοι ηγέτες προειδοποίησαν, ότι η προσάρτηση από την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες, γιατί θ’ απόκοβε την πόλη από τις παραδοσιακές της αγορές, και αντιπρότειναν ν’ αποτελέσει η Θεσσαλονίκη με τα περίχωρά της, ένα  α υ τ ό ν ο μ ο   κ ρ α τ ί δ ι ο(!!!) υπό την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, μια εβραιοκρατούμενη μητρόπολη, που θα ‘μενε έξω από τις αντιπαλότητες των Βαλκανίων γειτόνων της. 

Αυτή η πρόταση διεθνοποιήσεως συζητήθηκε με Νεότουρκους εμιγκρέδες της Βιέννης, μεσολαβητές ήταν ορισμένοι 'Ντονμέδες' * της Θεσσαλονίκης. 
Στην Κωνσταντινούπολη συστήθηκε μια τουρκο-εβραιο-βλάχικη Μακεδονική Επιτροπή, για την προώθηση αυτής της ιδέας. 

[*'Ντονμέδες' είναι μία τουρκική κατά βάση ονομασία, που σημαίνει άτομα & πληθυσμούς εβραϊκής καταγωγής, εξισλαμισθέντες για να γλυτώσουν το γιαταγάνι, επί οθωμανικής εποχής,  που όμως ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ στην ουσία, όπως ήσαν πρίν...]

Ορισμένοι εξέχοντες Εβραίοι Οθωμανοί συμπαθούντες, ίσως να προχώρησαν ακόμη περισσότερο και να υποσχέθηκαν στην οθωμανική κυβέρνηση  ο ι κ ο ν ο μ ι κ ή     β ο ή θ ε ι α, αν συνέχιζε τον πόλεμο ενάντια στα βαλκανικά κράτη…».
[απο το ιστολόγιο 'paspartoy' - "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"/'ΟΔΥΣΣΕΙΑΤV']

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!