Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Αλβανία: Στην αρχαία πόλη Βύλλις "άγνωστοι" κ α τ ε δ ά φ ι σ α ν δύο ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ στήλες !....

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;
ΟΝΤΩΣ;
ΚΑΙ ΠΟΥ ...ΚΡΥΒΕΤΑΙ;


Το Φόρουμ για την Προστασία της Κληρονομιάς δημοσιοποίησε την κατεδάφιση δύο αρχαίων στηλών στο Πάρκο «Απολλωνία- Βύλλις». Ο αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα αντέδρασε στην είδηση αυτή αποκαλώντας την πράξη ως πρωτοφανή, η οποία κρατήθηκε μυστική.

Η πόλη Βύλλις ή Βουλλίς, στους κατοίκους της περιοχής ως Bullis, είναι αρχαία και βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυλώνας.

Πριν μερικές ημέρες Ιταλός αξιωματούχος την είχε χαρακτηρίσει ως αρχαία ελληνική πόλη, προκαλώντας την μήνιν των Αλβανών εθνικιστών. 

Ωστόσο, δεν συνδέεται η κατεδάφιση των στηλών που είναι του 3ου αιώνα προ Χριστού με τις δηλώσεις του Ιταλού αξιωματούχου και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, γιατί «ο αρχαίος τόπος βανδαλίστηκε πριν από δύο μήνες και βρίσκεται τώρα σε αυτήν την κατάσταση, μόλις 200 μέτρα μακριά από τα γραφεία της διεύθυνσης του πάρκου», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι ότι «από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι επικεφαλής του πάρκου «Απολλωνία» και του πάρκου «Βύλλις» όχι μόνο δεν έλαβαν μέτρα για την περαιτέρω προστασία των στηλών, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι δεν ειδοποίησαν ούτε την αστυνομία και δεν τήρησαν αρχείο για τις ζημιές. 

Επιπλέον, δεν ενημέρωσαν καν το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας για αυτή τη ζημιά. 
Όλες αυτές οι ενέργειες μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι η υπόθεση επιδιώχθηκε να κρατηθεί μυστική από τα θεσμικά όργανα και το κοινό. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός του κα Έλβα Μαργαρίτι πρέπει να απαντήσει δημόσια εάν γνωρίζει αυτό το έγκλημα και τι μέτρα θα λάβει;», γράφει η Shqiptaria.




Tο Γραφείο Διοίκησης και Συντονισμού Αρχαιολογικών Πάρκων Απολλωνίας και Βύλλις ανακοίνωσε τα εξής:

"Το Γραφείο Διοίκησης και Συντονισμού Αρχαιολογικών Πάρκων Απολλωνίας και Βύλλις βρέθηκε στο κέντρο ενός κύματος επίθεσης αυτές τις μέρες, χωρίς υποστήριξη από τα γεγονότα, σχετικά με τη ζημία ενός από τα μνημεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Πάρκου Απολλωνίας.

Ως Υπεύθυνο για το κοινό και τους φορολογούμενους Αλβανούς, ξεκαθαρίζουμε:
Δύο στήλες στην πρόσοψη της μνημειακής κρήνης της Απολλωνίας, δυστυχώς, υπέστησαν ζημιά πριν από δύο μήνες, κατά την περίοδο απομόνωσης λόγω του Covid 19.

Οι στήλες βρέθηκαν σπασμένες στις 13 Απριλίου. 

Την ίδια ημέρα, αφού κράτησε τα πρακτικά από το Γραφείο Διοίκησης και Συντονισμού Αρχαιολογικών Πάρκων Απόλλων και Μπύλη, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε και έγινε αναφορά στην Αστυνομία.

Οι εμπειρογνώμονες του τελευταίου ήρθαν στην περιοχή την ίδια μέρα και διαπίστωσαν τη ζημιά στον αγρό. 

Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ήδη από τις αρμόδιες αρχές. 
Εν τω μεταξύ, με βάση τις διαβουλεύσεις με αποκαταστάτες και αρχαιολόγους των ομάδων που πραγματοποιούν αρχαιολογικές ανασκαφές στην Απολλωνία, ένα έργο αποκατάστασης έχει συνταχθεί από το Γραφείο Διοίκησης και Συντονισμού του Πάρκου, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Μνημείων.

Μετά την έγκριση αυτού του Συμβουλίου, το έργο εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι απολύτως αναληθές και ασταθές ο ισχυρισμός ότι το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας δεν γνώριζε αυτό το γεγονός, δεδομένου ότι το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει το δικό του προσωπικό στο Πάρκο Απολλωνίας και οι εκπρόσωποί του είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
--


"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!