Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ὁ Ἐλπιδοφόρος εἶναι τ ε λ ε ι ω μ έ ν ο ς.

 

Γράφει ὁ Νίκ Σταματάκης 

Νομίζω ότι συμφωνούν πολλοί μαζύ μου, όταν προτείνω να μετρηθούν οι ημέρες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Αμερική. 

Ειλικρινά, λίγοι μπορούν εύλογα να περιμένουν ότι οποιοσδήποτε αρχιεπίσκοπος θα επιβίωνε ως ηγέτης μετά από αυτό που έκανε. 



Αυτή η κοινότητα έχει σφυρηλατήσει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα μέσα από πολλές δεκαετίες χάρη στην υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Αυτό που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν να κατεδαφίσει σε μια ώρα αυτό που χτίστηκε με αφοσίωση και σκληρή δουλειά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσω την όλη κατάσταση χωρίς να επαναλαμβάνομαι θα ήταν με μια ερώτηση: 

Ξέρετε ποιος άλλος είναι επίσης εξίσου απογοητευμένος από αυτήν την κατάσταση μαζί με εμάς τους Έλληνες και τους Κύπριους; 



Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Υπηρεσίες Πληροφοριών. Ναι φίλοι μου, μην εκπλαγείτε. Επενδύουν στον Ελπιδόφορο Λαμπρινιάδη για πάνω από μια δεκαετία - και επιτρέψτε μου να σας πω, είναι πολύ επαγγελματίες και απολαμβάνουν την υψηλότερη φήμη. 

Ρίξτε μια ματιά στο "Τουρκικό Σπίτι" 36 ορόφων που έχτισαν απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη με κόστος $ 300 εκατομμύρια. 

Εάν αυτό δεν σας περιγράφει τον επαγγελματισμό τους, τίποτα δεν θα το κάνει ποτέ ... Μια ματιά σε αυτό το άρθρο του 2012 από τη Hurriyet , μια κορυφαία τουρκική εφημερίδα, θα σας πει ότι ετοίμαζαν τον Ελπιδοφόρο για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ αυτό το θέμα από τους Veterans Today - ήμασταν μεταξύ των πρώτων που το δημοσιεύσαμε - δείχνει ότι ήταν γνωστό ότι ήταν πράκτορας της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών… 



Οι τελευταίες του ενέργειες γίνονται πολύ σαφείς όταν αναλύονται σε αυτό το υπόβαθρο.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα ο ΑΒ «Ελπιδόκτωνος» προειδοποιήθηκε από Έλληνες διπλωμάτες να μην παρευρεθεί, αλλά απάντησε: «Δεν εργάζομαι για την Ελληνική Κυβέρνηση». 

Hξερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ θα ήταν εκεί και το αγνόησε. Όπως είπε ο Τάταρ αργότερα, ο Ελπιδοκτόνος «είναι Τούρκος υπήκοος και είχε υποχρέωση να είναι εκεί! ..» 



Όλα αυτά στο παρασκήνιο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί… Φίλοι μου, νιώθετε τα ίδια ρίγη στην πλάτη σας όπως κάνω όταν σκέφτομαι πόσοι Αρχιερείς και Μητροπολίτες του Πατριαρχείου ανά τον κόσμο είναι Τούρκοι πολίτες;

Ένα είναι σίγουρο:

 Οι Τούρκοι έχουν χάσει την επένδυσή τους στον Ελπιδόκτωνο και θα τους κοστίσει ακριβά: τα σχέδιά τους να θέσουν υπό έλεγχο όλη την ελληνική διασπορά βρίσκονται σε αναμονή τώρα. 

Για τις υπόλοιπες μέρες του στην Αμερική, ο AB Elpidoktonos θα αναγκαστεί να ενεργήσει και να μιλήσει σαν τον πιο πατριώτη Ελληνοαμερικανό που γνωρίζετε. 

Ένα ακόμη, ακόμη και μικρό, λάθος βήμα, και θα είναι στο δρόμο για το JFK για να πιάσει την επόμενη πτήση προς την Κωνσταντινούπολη. 

Το ίδιο ισχύει και για τον διάδοχό του - και αυτό είναι σίγουρα μια αναμονή για την κοινότητά μας.

Ποιος θα ήταν αυτός ο διάδοχος ; 

Ἀρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεττανίας Νικήτας Λιούλιας 
Η θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι πολύ εξασθενημένη αυτή τη στιγμή καθώς πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση του Πατριαρχείου στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω μερικούς κληρικούς, ορισμένα γραφεία και μουσεία για την εποχή που οι Τούρκοι (αναγκάζονται) να γίνουν « πολιτισμένη χώρα ». 

Ο Πατριάρχης πρέπει να πάρει μερικές πολύ σοβαρές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. 

Η σαφής πιθανότητα δύο μετριότητες (Ελπιδοκτόνος ή Εμμανουήλ - πρώην Γαλλίας) να τον διαδεχτούν είναι ένα σημάδι της επικείμενης κατάρρευσης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Η μόνη λογική λύση θα ήταν να ανοίξει η υποψηφιότητα σε άλλους Ορθοδόξους, μεταξύ πολλών άλλων δύσκολων αποφάσεων. Αλλά ας αφήσουμε αυτές τις αποφάσεις στον Πατριάρχη. 

Εν τω μεταξύ, πρέπει να στείλει έναν αντικαταστάτη στην Αμερική εάν δεν θέλει να χάσει εντελώς αυτήν την Εκκλησία και την κοινότητα.

Η καλύτερη επιλογή μεταξύ των ονομάτων που άκουσα πρόσφατα είναι ο Νικήτας (Λούλιας) , Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων (Ηνωμένο Βασίλειο), Αμερικανός κληρικός, ελέγχοντας τα περισσότερα από τα κουτιά που θα απαιτούσε η ελληνοαμερικανική κοινότητα μετά την καταστροφή του Ελπιδοκτόνου. 

Σίγουρα δεν θα έχει καμμία διάθεση να υποστηρίξει τους Τούρκους, καθώς είχε αρκετή εμπειρία στο γραφείο του Μιχαήλ Μπιλιράκη (πατέρα του Γκας Μπιλιράκη) στο DC για να γνωρίζει πολύ καλά όλα τα «ελληνικά» ζητήματα που υπάρχουν. 

Υπάρχουν φυσικά και άλλα ονόματα…

Πιο σημαντικό από την εγκατάσταση ενός νέου αρχιεπισκόπου είναι ο τρόπος που πρέπει να συμβεί αυτό. Ο Πατριάρχης έχει μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια του καθώς εξετάζει τον νέο Χάρτη της Ελληνικῆς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής ( GOARCH) . 

Πολλές φήμες έχουν κυκλοφορήσει ότι συζητείται κάποια μορφή διοικητικής αυτονομίας για την Εκκλησία - αν και το Πατριαρχείο ενδιαφέρεται πάντα για κάτι περισσότερο από τον πνευματικό έλεγχο. 

Οι Καρλούτσος και Σία προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις μέσω της ίδρυσης του «Ιδρύματος Βαρθολομαίου». 

Όταν ο Πατριάρχης αποφασίσει τελικά ότι η Εκκλησία της Αμερικής ΔΕΝ θα ξανακυβερνηθεί από την Κωνσταντινούπολη, τότε η τελική λύση θα είναι πολύ πιο εύκολη. 

Αυτή η τελική λύση θα προβλέπει την εκλογή Αρχιεπισκόπου και Επισκόπων ή Μητροπολιτών από συνέδριο κληρικών και λαϊκών.

Ο Πατριάρχης μπορεί σίγουρα να αγνοήσει όλες τις φωνές που υποδηλώνουν αυτοκεφαλία/αυτονομία. Αλλά το κόστος θα είναι η απώλεια αυτής της Εκκλησίας για το Πατριαρχείο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. 

Έχω ακούσει πολλές απελπισμένες προτάσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι πιστοί, που κυμαίνονται από τη συλλογή υπογραφών, διαδηλώσεων, μέχρι μια αγωγή για ταξική δράση. Όλοι οι λογικοί άνθρωποι ελπίζουν ότι το χειρότερο θα αποφευχθεί.

Ἀπό : helleniscope.com

http://sxolianews.blogspot.com/2021/09/blog-post_28.html#comment-form

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!