Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Τούς τά γράφουν στήν Σύνοδο Χ Υ Μ Α καί Τ Σ Ο Υ Β Α Λ Α Τ Α! Θ έ λ ο υ ν όμως νά A K O Y Σ Ο Υ Ν καί νά τά ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ;

 

Βαρυσήμαντη επιστολή πρός τούς Αρχιερείς γιά την εκλογή μητροπολίτου...


Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ – για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ



 Προς την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μακαριότατε, Σεβασμιότατοι,

Σε λίγες μέρες η σεπτή Ιεραρχία να συνέλθει για να εκλέξει τους νέους μητροπολίτες στις χηρεύουσες Μητροπόλεις και ο λαός του Θεού παραμένει αμέτοχος και άναυδος από τις υφέρπουσες φήμες για τους διεκδικητές των επισκοπικών θρόνων, 


που αντλώντας αφ΄εαυτών το δικαίωμα της επιλογής, ή υποστηριζόμενοι από γνωστούς κύκλους, ετοιμάζονται να απολαύσουν τη δόξα της επιτυχούς εκλογής τους, αφού θεωρούν εαυτούς «αξίους» για μια τέτοια τιμή.

Βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια έχει από καιρού κατακριθεί από πολλούς, αλλά πρωτίστως από πρόσωπα που ευθύνονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας.

Ανασκαλεύοντας τις πηγές Μακαριότατε, θα βρούμε πρώτα τις δικές σας τοποθετήσεις και όχι μόνο, επί του θέματος της εκλογής επισκόπων που σε συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένους λόγους καταθέσατε δημοσίως. 

Να λοιπόν τι λέγατε προ καιρού εσείς και ο προκάτοχός σας και τι κατέγραφε ο τύπος της εποχής. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς το σύστημα εκλογής επισκόπων είναι διαβεβλημένο, όπως λέγεται από πολλούς.

Ο μεν ἀρχιεπ. Χριστόδουλος είχε πεί :

«Εἴμαστε ὑπεύθυνοι. 

Όχι μόνον ότι επροστατεύσαμε, αλλὰ καὶ ανεχθήκαμε νὰ ὑπάρχουν “επίορκοι” Μητροπολίται που κατελήφθησαν απὸ “φιληδονία”, και μετατρέψαμε τις Μητροπόλεις μας σε θερμοκήπια αθλιοτήτων…».


Θυμίζουμε και τί είχατε πει τότε και εσείς ὁ νυν Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος: «Σήμερα δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο εκλογης των Αρχιερέων. Είναι διαβλητὸς και αναξιόπιστος».

Kαι αλλού λέγατε: «Στὶς σχέσεις μας… βλέπω τὰ δαιμόνια τῶν μηχανορραφιῶν, ἀντιπαθειῶν, συκοφαντιῶν, φιλαργυρίας, ἀρχομανίας ποὺ μᾶς κατατρύχουν… (σ.σ. ἐννοεῖ: τοὺς ἐπισκόπους!). Κλονίζεται ἡ ἐμπιστοσύνη τῶν πιστῶν μας ἀπὸ τὶς ἴντριγκες καὶ τὶς μεθοδεύσεις μας. Τὰ ὑποστηριζόμενα ἐκ μέρους μας, ὅτι δῆθεν τὸ Ἅγιο Πνεῦμα λειτουργεῖ μέσα καὶ ἀπ’ αὐτοὺς τοὺς τρόπους, εἶναι λόγια ἀποενοχοποίησης»!!!( βλεπε: https://picasion.com, thespro.gr )(Παρόμοια δημοσιεύματα βλέπουμε και στο ΒΗΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και αλλού).

Τι άλλαξε από τότε και σήμερα βλέπουμε μια αλλαγή πλεύσης στο θέμα των επικείμενων εκλογών;

Αφήνεται από το περιβάλλον Σας να διαρρέουν σκέψεις και προτάσεις για τη Μητρόπολη Λαγκαδά που σοκάρουν την κοινωνία μας. Ένας πρώην Μητροπολίτης και ένας άνθρωπος των γραφείων Σας, ετοιμάζουν τα πανιά τους να ταξιδέψουν προς Λαγκαδά, και να εγκατασταθούν στον κενό θρόνο του Ιωάννη, και φανταζόμαστε πως αν ζούσε ο Ιωάννης θα έλεγε το γνωστό του Ελ.Βενιζέλου: «Ανθ΄ημών Γουλιμής»!!! 

Για τον πρώην θα σας θυμίσουμε τι έλεγαν ιεράρχες της εποχής του πρόσφατου παρελθόντος που και σήμερα είναι μέλη της Ιεραρχίας.

Οι τίτλοι μόνο αρκούν:

«Ἐμπλέκεται στὸ Παραδικαστικό». 

Ἦταν «τὸ κέντρο τοῦ “Τσουναμιοῦ” τὸ 2005», «Εἶναι “Ἀκατάλληλος” γιὰ Ἐπίσκοπος»! Αυτά λεγόταν και από φίλους του κατά την υποψηφιότητά του ως Μεσσηνίας, ως Μαρωνείας και ως «υποψήφιος» Παραμυθίας! Ἀλλὰ ἔχουμε καὶ άλλη σκληρὴ ἐπιβεβαίωση ἀπὸ τὸν πρ. Ζακύνθου Χρυσόστομο. 

Μὲ ἐπιστολή του (11/03/2007) τάσσεται κατὰ τῆς ἐκλογῆς του ὡς μητροπολίτου, θεωρώντας «ἀδιανόητο θράσος» οἱ ἔνοχοι καὶ οἱ σκανδαλοποιοὶ νὰ νομίζουν πὼς τὰ σκάνδαλα ξεχάστηκαν. 

Ἂν ὑποκύψουμε (γράφει πρὸς τοὺς συνεπισκόπους του) καὶ τὸν ψηφίσουμε γιὰ ἐπίσκοπο, «δικαίως» ὁ λαὸς θὰ ἐπιρρίψει καὶ σὲ μᾶς τὶς ἴδιες ρετσινιὲς καὶ θὰ μουρμουρίζει φωναχτὰ πλέον: «Ἄστους μωρέ, ὅλοι τους τὰ ἴδια εἶναι». 

Αυτό θέλετε στ΄αληθεια;

Για τα συγκεκριμένα συμβάντα , ο εν λόγω «βεβαίως απαλλάχτηκε» (!!!!) των κατηγοριών με βάση το εξ 92 σελίδων Ανακριτικό Πόρισμα του Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, (κατόπιν του υπ’ Αρ. Πρωτ. 659/Διεκπ. 395/18-2-2005 εγγράφου της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος). Εκεί μέσα λέγοντα πολλά αλλά και αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Εκκλησιαστική δικαιοσύνη!!!.Τι κρίμα! Γελάει και η Θέμις!!!
Μπορείτε να αναζητήσετε τον φάκελο στα αρχεία σας και να αναθερμάνετε την μνήμη σας.

Πέραν τούτου όμως μας προξενεί απορία πώς οι νομικοί σας σύμβουλοι δεν σας ενημέρωσαν για το αδύνατο της εκλογής του αφού κατά τον Η΄ Κανόνα της Γ΄ Οικουμενικής ο παραιτούμενος από την επισκοπικήν αξίαν : «Το όνομα του επισκόπου δεν πρέπει να έχει, πολλώ μάλλον ουδέ την τιμήν, ουδέ την ενέργειαν του Επισκόπου» , δεδομένου ότι αυτή δίδεται κατά τους ΛΣΤ΄των αγίων Αποστόλων και ΙΗ΄της εν Αντιοχεία, σ΄αυτούς που έχουν τις πνευματικές προϋποθέσεις και «Ουχί εις τον παραιτούντα την επαρχίαν του»!!! 

Τα αυτά λένε και οι κανόνες του αγ. Πέτρου (Ι΄) αλλά και η ερμηνεία του Βαλσαμώνος.(ΠΗΔΑΛΙΟΝ σ.181). Έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την κανονική παράδοση. Δεν τα γνωρίζει αυτά άραγε η Ιεραρχία;

Τώρα το ότι σε προηγούμενες θλιβερές καταστάσεις, έγινε ό,τι έγινε, καλό είναι να μείνει στα αζήτητα γιατί εκθέτει πολλούς ιεράρχες για τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας του Θεού, ερήμην του Λαού Του και αγνοώντας προκλητικά την κανονική παράδοση.

Περί του δευτέρου προσώπου, που ακούγεται ότι είναι η προσωπική σας επιλογή, ξαφνιαζόμαστε γιατί ενώ έχετε δίπλα σας στελέχη που έλκουν εκ Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας την καταγωγή, και υπερτερούν πολλών άλλων υποψηφίων, προωθείται κάποιος που δεν γνωρίζουμε, ούτε μας γνωρίζει και δεν ξέρουμε πώς θα τον αποκαλέσουμε πατέρα και πότε, αφού η μόνη σχέση με την μητρόπολή μας ήταν όταν επισκεπτόταν τον αείμνηστο εκζητώντας την ψήφο του εν καιρώ, αλλά όχι βέβαια και για τον Λαγκαδά!!! 

Υπάρχουν νησιά να βολευτεί, ως νησιώτης!!! Πού τον ξέρουμε; Πού μας ξέρει; Δοτός Πατέρας;

Και εκτός αυτού η κίνηση να δημοσιοποιηθεί επιστολή δήθεν 31 πιστών του Λαγκαδά που υποστηρίζουν την υποψήφιότητά του, ενώ κανένας δεν κατοικεί στην Επαρχία μας, αποτελεί σκάνδαλο, απάτη και απρέπεια στην ιεραρχία και το λαό. 

Και οι φιλοδοξίες , Μακαριότατε, πρέπει να έχουν όρια και κυρίως ήθος εκκλησιαστικό! 

Το γεγονός δε ότι η πλειονότητα των υπογραψάντων ανήκουν στο δικαστικό και νομικό κόσμο, μας γυρίζει πίσω σε παραδικαστικά κυκλώματα παρόμοια του άλλου υποψηφίου.

Μη κάνετε το ίδιο λάθος, το προ δεκαετίας, με το Κιλκίς! Δεν σας μνημονεύουν θετικά στο Κιλκίς Μακαριότατε!

Δικαίως, ρωτάει ο θρησκευόμενος Λαός, ολόκληρη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν διαθέτει τα προσόντα των φερέλπιδων Αθηναίων!!! 

Άλλωστε από τους 35 μητροπολίτες των Νέων Χωρών, μόνο οι 12 δεν έχουν καταγωγή από τη Βόρειο Ελλάδα και η ιστορία λέει πως οι περισσότερες μεταθέσεις αρχιερέων έγιναν από τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί οι τότε «εκλεκτοί» δεν προσαρμόστηκαν στα τοπικά δεδομένα! 
Και τώρα ακόμη έχουν το βλέμμα προς νότον.

Μακαριότατε, Σεβασμιότατοι. Αφήστε έστω μια φορά το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει! Λειτουργείστε ως διάδοχοι των αγίων Αποστόλων!

Η Μητρόπολη Λαγκαδά, η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Μακεδονία, έχει αξιολογότατα στελέχη με θυσιαστική προσφορά, με έργο, με λόγο, με συγγραφή, με επιστημοσύνη, με κύρος, που αγαπούν το τόπο μας και πονούν το λαό μας, και είναι ευκολότερα προσαρμόσιμοι σε ένα οικείο εκκλησιαστικό περιβάλλον, παρά κάποιοι που αναζητούν στο GPS την πόλη του Λαγκαδά.

Αυτά θέλαμε να σας αναφέρουμε και αν πράξετε παρά την θέληση της τοπικής Εκκλησίας, δηλ. του λαού του Θεού, μόνοι θα τον χειροτονήσετε, μόνοι θα τον ενθρονίσετε, μόνοι θα φωνάξετε το ΑΞΙΟΣ! αφού η δική μας παρουσία δεν θεωρείται απαραίτητη, όπως και η γνώμη μας! 

Θα λάμψουμε δια της απουσίας μας απέχοντας από κάθε δραστηριότητα.

Με σεβασμό και κάθε τιμή
Οι Χριστιανοί του Λαγκαδά & Φορείς της Επαρχίας Λαγκαδά

https://www.vimaorthodoxias.gr/egrapsan-s-emas/varysimanti-epistoli-pros-toys-archiereis-gia-tin-eklogi-mitropoliti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!