Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Στό Παρίσι μεταβαίνει ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος! – Κ λ ε ι δ ώ ν ε ι η συμφωνία γιά τίς φρεγάτες!

 


 

Κλεισμένη θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία για την απόκτηση από τη Γαλλία νέων φρεγατών και κορβετών, δίνοντας τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα.

Σήμερα Τρίτη, μεταβαίνει στο Παρίσι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου ως συναρμόδιος υπουργός να συνυπογράψει τις σχετικές συμφωνίες. 

Στο Παρίσι θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που θα υπογράψουν οι δύο χώρες, αυτή θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. 

Μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και μια πενταετία, και φαίνεται ότι πλέον κλειδώνει οριστικά.

Οι συζητήσεις αφορούν την προμήθεια φρεγατών τύπου «Belharra» (FTI) και κορβετών τύπου «Gowind».

Στο αποψινό δείπνο Μακρόν – Μητσοτάκη αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων η τουρκική προκλητικότητα και η στρατηγική έντασης που έχει αναπτύξει εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο, μετά από ένα διάστημα σχετικής νηνεμίας. 

Σημειωτέον ότι ο κ. Μακρόν έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τείχους απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, κάνοντας τον Γάλλο πρόεδρο το νούμερο ένα πολέμιο της τουρκικής τακτικής.

Εμμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται από τον Αύγουστο του 2019 σε ανοιχτή γραμμή, καθώς το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης το έκανε στην Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πρόσφατα ανακοίνωσε, ότι η Ελλάδα σύντομα θα διαθέτει όχι 18, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά 24 'Rafale', καθώς θα αποκτηθούν ακόμη έξι ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 της Πολεμικής Αεροπορίας). 

Όπως είναι γνωστό άλλωστε τα πρώτα έξι 'Rafale' θα πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του 2021.

Οικονόμου για γαλλικές φρεγάτες: «Ας κάνουμε λίγο υπομονή»

«Ας κάνουμε λίγο υπομονή», απάντησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για το αν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι υπάρχει περίπτωση να συνοδευτεί με ανακοινώσεις σχετικά με την απόκτηση γαλλικών φρεγατών.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές εκτιμούσαν ότι στο Παρίσι το παρόν θα δώσουν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, στοιχείο που δεν αποκλείεται να συνδέεται με το ζήτημα των υπό αγορά φρεγατών. 

Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβιαώναται όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για αυτό το θέμα.

liberal.gr

https://www.vimaorthodoxias.gr/diethni-2/sto-parisi-metavainei-o-nikos-panagiotopoylos-kleidonei-i-symfonia-gia-tis-fregates/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!