Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

ΥΠΕΡΟΧΕΣ εικόνες, που ΑΞΙΖΟΥΝ! Απολαύστε τις!

 


Υπέροχες ελαιογραφίες Ρώσσου καλλιτέχνη - ημιδιάφανα κύματα λουσμένα από ήλιο τόσο ρεαλιστικά που μοιάζει σχεδόν μαγικό

https://www.theepochtimes.com/this-russian-oil-painter-made-translucent-sunlit-waves-so-realistically-it-looks-almost-like-magic_4952985.html?utm_source=goodeveningnoe-ai&src_src=goodeveningnoe-ai&utm_campaign=gv-&src_cmp=gv-&utm_medium=email&est=H1w564CgTei92zsDero4Q8XVN0gZhl9EcxnQLtDxAAr%2FZFYFiQ8Qj7IAbo8%3D


Ένας πραγματικός πρωτοπόρος στον κόσμο της ελαιογραφίας, ο Ρώσσος (https://www.theepochtimes.com/t-russian) καλλιτέχνης Ivan Aivazovsky παρήγαγε σχεδόν μαγικά αποτελέσματα στα θαλασσογραφίες του, χειριζόμενος το πινέλο του αριστοτεχνικά. Κοιτάζοντας τα έργα του, μπορεί κανείς σχεδόν να γευθεί την αλμύρα του ωκεανού.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Aivazovsky συγκέντρωσε περίπου 6.000 ολοκληρωμένα έργα, πάνω από τα μισά από τα οποία ήταν θαλάσσια θέματα. 

Ευλογημένος με ένα μάτι και ένα χέρι με ταλέντο στην απεικόνιση της κίνησης και της διαφάνειας των κυμάτων, ο καλλιτέχνης κατάφερε να συλλάβει στον καμβά την ανταριασμένη και αφρισμένη ουσία της θάλασσας.

Γεννημένος στο λιμάνι της Φεοδοσίας της Μαύρης Θάλασσας το 1817, σύμφωνα με τους βιογράφους Eugene Lee και Diana Dubina, ο Aivazovsky εισήλθε σε μια διάσημη σχολή τέχνης στην Αγία Πετρούπολη όταν ήταν μόλις 16 ετών. 

Ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, πήρε την πρώτη του γεύση ιστιοπλοΐας συμμετέχοντας σε ασκήσεις του Στόλου της Βαλτικής στον Κόλπο της Φινλανδίας

Λίγο αργότερα, επιστρέφοντας στην πατρίδα του την Κριμαία, γνώρισε τους μεγάλους ναυτικούς διοικητές του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ως εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης, ο Aivazovsky στάλθηκε από την Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών για να σπουδάσει στην Ευρώπη. 

Ο ανερχόμενος αυτός αστέρας πέρασε μερικά χρόνια μαζί με άλλους δημιουργούς στην Ιταλία και τη Γαλλία. 

Επαινέθηκε από τους συγχρόνους του όπως ο Άγγλος ζωγράφος (https://www.theepochtimes.com/t-painter) J.M.W. Turner (!!!) και έλαβε χρυσά μετάλλια από τον Πάπα εκείνη την εποχή και τη Βασιλική Ακαδημία της Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στη Ρωσσία, ο Aivazovsky είχε γίνει διασημότητα. 

Εντυπωσιασμένος από το εξαιρετικό ταλέντο του, το ρωσσικό ναυτικό ονόμασε τον Aivazovsky επίσημο ζωγράφο τους και οι ταξιδιωτικές του περιπέτειες ξεκίνησαν πραγματικά

Το 1845 στάλθηκε για ταξείδι στην Κωνσταντινούπολη και το ελληνικό αρχιπέλαγος. 

Με ασίγαστη ενέργεια και όχι ακόμη σε ηλικία 30 ετών, ο καλλιτέχνης δημιούργησε έναν θησαυρό θαλάσσιων, παράκτιων και πολεμικών σκηνών.

"Το Ένατο Κύμα" θεωρείται ευρέως το πιο διάσημο έργο του Aivazovsky και είναι μνημειώδες σε κλίμακα - μετρώντας σχεδόν 11 επί 7 πόδια. 

Απεικονίζει τα επακόλουθα ενός ναυαγίου που διαδραματίζεται με φόντο μια φλεγόμενη ανατολή, με τα κύματα στο προσκήνιο να φαίνεται ότι κρατούν το εντεινόμενο πρωινό φως του ηλίου στο υδάτινό τους χέρι.

Όπως και ο Turner, η χρήση της ισχυρής ατμοσφαιρικής προοπτικής από τον Aivazovsky μερικές φορές αγγίζει τα όρια της συγχώνευσης της θάλασσας και του ουρανού. 

Η προσθήκη μιας λαμπρής ανατολής στο "The Ninth Wave", ή η δύση του ηλίου στο "Storm Near Eupatoria", ρίχνει μια συναισθηματική διάσταση στην σύνθεση.

Εκείνα τα χρόνια, οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να παραβιάσουν την προηγούμενη νεοκλασσική έννοια του «ορθολογικού» στο έργο τους αναζητώντας ένα πιο υπερβατικό συναίσθημα που ενυπάρχει στο «μεγαλειώδες»

Όπως και ο Turner, ο Aivazovsky το απέδιδε μερικές φορές μέσω μιας σχεδόν αφηρημένης επιπεδότητας στο χειρισμό των υλικών που περιλαμβάνει την εικόνα.

Εκτός από το "The Ninth Wave", ο καλλιτέχνης παρήγαγε αριστουργήματα όπως το "Wave", το "Storm Near Eupatoria" και το "View of Odessa on a Moonlit Night".

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2017 διαπίστωσε ότι, μεταξύ των Ρώσσων, οι πίνακες του Aivazovsky θεωρούνται ως οι καλύτεροι από όλους εκείνους που δημιουργήθηκαν από Ρώσσους καλλιτέχνες

Το ρητό «αντάξιο του πινέλου του Aivazovsky», που διαδόθηκε από τον Άντον Τσέχωφ,(https://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Chekhov) έγινε κοινή γλώσσα στη Ρωσσία για να αποδώσει την έννοια του ασύγκριτου κάλλους.

Το 1892, λίγο πριν από το θάνατό του στη Φεοδοσία το έτος 1900, ο Aivazovsky έκανε ένα ταξείδι στην Αμερική. Μετά το ταξείδι, ζωγράφισε τους καταρράκτες του Νιαγάρα, καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να συλλάβει την ακατέργαστη δύναμη και το μεγαλείο της Μητέρας Φύσης.

Ενώ πολλοί θρυλικοί καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής υπέστησαν τραγικές ζωές, ο Aivazovsky δεν ήταν ένας από αυτούς. Ο δάσκαλος της θαλασσογραφίας απολάμβανε μια λαμπρή καριέρα τύχης και φήμης και η εξαιρετική ομορφιά των έργων του συνεχίζει να τέρπει δύο αιώνες μετά.

Αργότερα, έχοντας απολαύσει μια εκπληκτικά προικισμένη, δυναμική και θαυμαστή ζωή, ο ίδιος ο Aivazovsky είπε: «Ακόμα και σε βαθιά γηρατειά εξακολουθώ να έχω ένα ισχυρό πάθος μέσα μου και δουλεύω συνεχώς».

Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.com και συνεχίστε να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης με την εγγραφή σας στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter

(απολαύστε αυτές τις υπέροχες ελαιογραφίες εντός του συνδέσμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!