Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Ὁ ἀκραῖος κίνδυνος τῆς ἰ δ ε ο λ ο γ ί α ς ! - Σοκαριστικά σκίτσα ἀπό τά σοβιετικά 'Γκουλάγκς', τοῦ Danzig Baldaev

 

Από τον JOHN LEAKE

Ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με ρώτησε πρόσφατα αν είχα δει ποτέ εικόνες από το GULAG - το σοβιετικό ποινικό σύστημα που διατηρούσε ένα δίκτυο στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας στην Αρκτική βόρεια και στην ανατολική Σιβηρία. 



Του είπα ότι το μόνο έγγραφο του GULAG που είχα δει ποτέ ήταν το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.

Στη συνέχεια μου έστειλε ένα αντίγραφο σχεδίων από τα Γκουλάγκ, του (https://archive.org/details/danzig-baldaev-drawings-from-the-gulag-2005/page/166/mode/2up) Danzig Baldaev. Γεννημένος το 1925, ο πατέρας του Baldaev συνελήφθη από την NKVD (την αρχική σοβιετική αστυνομία) ως «εχθρός του λαού». 



Ο Baldaev μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο που διοικείτο από την NKVD, όπου κατηχήθηκε για υπηρεσία στην αστυνομική υπηρεσία. 

Στη συνέχεια είχε μια μακρά καριέρα ως φύλακας φυλακών στο σύστημα GULAG.

Εν αγνοία των ανωτέρων και των συντρόφων του στο NKVD, ο Baldaev έκανε κρυφά σκίτσα της φρίκης που παρατήρησε

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αυτά τα σχέδια και οι σημειώσεις του δημοσιεύθηκαν στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Η προβολή των εικόνων μου θύμισε τις αντανακλάσεις του Σολζενίτσιν στο Κεφάλαιο 4 του Αρχιπελάγους Γκουλάγκ.

Οι αυτοδικαιώσεις του Μάκβεθ ήταν αδύναμες – και η συνείδησή του τον καταβρόχθιζε. Ναι, ακόμα και ο Ιάγος ήταν ένα αρνί. Η φαντασία και η πνευματική δύναμη των κακοποιών του Σαίξπηρ σταμάτησε στα δώδεκα πτώματα.

 


Γιατί δεν είχαν ιδεολογία. Ιδεολογία – αυτό είναι που δίνει στο κακό την πολυπόθητη δικαιολογία του και δίνει στον κακοποιό την απαραίτητη σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η κοινωνική θεωρία που βοηθά να κάνει τις πράξεις του να φαίνονται καλές αντί για κακές στα μάτια του και των άλλων....

 


Στη Σοβιετική Ένωση, αν χαρακτηριζόσουν «Εχθρός του Λαού» επειδή δήθεν δεν ενστερνιζόσουν τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία ή δεν τηρούσες την επίσημη σοβιετική ορθοδοξία, θα σε παρέδιδαν στους φρουρούς των στρατοπέδων, οι οποίοι είχαν πλήρη άδεια να κάνουν ό,τι ήθελαν σε σένα. 

Επειδή θεωρείσαι «εχθρός», η τιμωρία σου –όσο σκληρή και σαδιστική κι αν ήταν– θεωρήθηκε καλό πράγμα.

Πολλοί από τους μάγους μου θυμίζουν τον περίφημο πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, «Η τελευταία κρίση», ο οποίος κρέμεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. 



Ο Μπος απεικόνισε έναν παράξενο και σουρεαλιστικό εφιάλτη για το τι περιμένει τους καταραμένους στην κόλαση. Το σοβιετικό GULAG δημιούργησε μια κόλαση επάνω στη γη.

Το βιβλίο είναι μια απόδειξη του γιατί, στις πολιτισμένες χώρες, έχουμε Συντάγματα που καθορίζουν και περιορίζουν προσεκτικά τις εξουσίες του κράτους. Κανένας δημόσιος αξιωματούχος ή θεσμικός διευθυντής –όσο καλοπροαίρετος κι αν φαίνεται να είναι και όσο δυνατά κι αν σηματοδοτεί την αρετή του– δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει την εξουσία να θεωρεί οποιονδήποτε «Εχθρό του Λαού».

Μόνο μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η οποία τηρεί αυστηρά τη δέουσα διαδικασία, θα πρέπει ποτέ να έχει οποιαδήποτε εξουσία να τιμωρεί οποιονδήποτε.



(Ένας «Εχθρός του Λαού» πυροβολείται προσπαθώντας να δραπετεύσει και μεταφέρεται πίσω στο στρατόπεδο σαν σκοτωμένο ελάφι ή αγριογούρουνο για να τρομάξει και να αποθαρρύνει τους κρατούμενους. Σκίτσα από το Γκουλάγκ, του Danzig Baldaev,

σύνδεσμος εικόνας: 

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fa6702d14-6edc-43e6-a806-a9c8e5c4b2f9_1840x1420.png)

 

(Λεπτομέρεια από την Τελευταία Κρίση του Ιερώνυμου Μπος "Τελευταία Κρίση", γύρω στο 1482, Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης

σύνδεσμος εικόνας:

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F402514ba-9164-4a7f-89cd-8586924ae695_1360x1320.jpeg)

---------------------------------

https://petermcculloughmd.substack.com/p/the-extreme-danger-of-ideology?utm_source=substack&utm_medium=email

1 σχόλιο:

  1. Λοιπόν!
    Όσοι, είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, δέν "σ κ ο υ π ί σ ο υ ν" μέ ΕΠΙΜΟΝΗ απ' άκρου εις άκρον αυτήν την ανάρτηση, σέ ΚΑΘΕ αναγραφόμενο σύνδεσμο, τότε άς συνεχίσουν τόν ΒΑΘΥ τους ΥΠΝΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!