Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

29η Οκτωβρίου 1905 - Ο Άγιος Δημήτριος, ΔΙΩΧΝΕΙ Τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα, από τό Μοναστήρι του!

 Ο Άγιος Δημήτριος, την 29η Οκτωβρίου 1905 διώχνει Τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα, που είχε μετατρέψει την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικο, σε φυλάκιο!


Το Σάββατο 29η Οκτωβρίου 1905 και ώρα τρείς τη νύχτα, όταν εμφανίστηκε ο Άγιος Δημήτριος καβαλάρης, ανοίγοντας την ασφαλισμένη κεντρική είσοδο της Μονής και εκδίωξε το Τουρκικό απόσπασμα που είχε εγκατασταθεί στην Μονή, τρέποντάς τους σε άτακτη φυγή.



Τα θυρόφυλλα της κεντρικής πύλης της Μονής, την οποία άνοιξε ο Άγιος Δημήτριος κατά θαυμαστό τρόπο, σώζονται μέχρι σήμερα, όπως και θαυματουργή Εικόνα που εξήλθε ο Άγιος, καθώς και η «πατησιά» του αλόγου του πάνω στο μάρμαρο. 

Σ’ ένα από τα θυρόφυλλα διακρίνονται και τα σημάδια από τα πέταλα του αλόγου του Αγίου, που καλπάζοντας άνοιξε την είσοδο.


Το θαύμα αυτό το έχει καταγράψει ο π. Γεώργιος Μπαζακογιάννης στο βιβλίο του Μηναίου του Οκτωβρίου της Μονής και το χειρόγραφο σώζεται μέχρι σήμερα. 

Ο π. Γεώργιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας του θαύματος, αφού κατά την ώρα εκείνη τελούσε την Θεία Λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!