Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πάντα ἐν σοφίᾳ (και ομορφιά) ἐποίησας!!! Το μυστήριο των δακρύων: Πως αλλάζουν ανάλογα με το συναίσθημα και την κατάσταση.

Η ομορφιά των δακρύων αποκαλύπτεται μόνο κάτω από το μικροσκόπιο, όπως στην περίπτωση αυτού του  δακρύου που το προκάλεσε η λύπη. Φωτογραφία: Nicola Swietkowiak Allismicro Microlak


Από την Christina Spirk
11 Μαΐου 2023

Δάκρυα μπορεί να κυλήσουν σε πολλές περιπτώσεις: όταν είστε λυπημένοι ή χαρούμενοι, όταν αισθάνεστε απώλεια ή οίκτο, όταν λέτε "αντίο" ή όταν κόβετε κρεμμύδια. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα δάκρυα ίδια. Η έρευνα δείχνει ότι φαίνονται πάντα διαφορετικά κάτω από το μικροσκόπιο, ανάλογα με τα συναισθήματα με τα οποία συνδέθηκαν και σε ποια κατάσταση.
Ο άνθρωπος κλαίει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Σε θετικές στιγμές, τα δάκρυα κυλούν από χαρά, ενθουσιασμό ή συγκίνηση, μεταξύ άλλων. Σε αρνητικές στιγμές όπως η θλίψη, ο θυμός, η απώλεια ή το άγχος, μπορούν επίσης να κυλούν. Εκτός από αυτό, υπάρχουν επίσης «ερεθιστικές» καταστάσεις στις οποίες αντιδράτε με δάκρυα, όπως το κόψιμο κρεμμυδιών ή η κατανάλωση κάτι πικάντικου.

Από επιστημονική άποψη, χωρίζονται σε τρεις τύπους (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542012412702963):

Ψυχολογικά δάκρυα που προκαλούνται από ακραία συναισθήματα (θετικά και αρνητικά).
Βασικά δάκρυα που παράγονται συνεχώς. Χρησιμοποιούνται για την ενυδάτωση του κερατοειδούς και τον καθαρισμό του ματιού.
Αντανακλαστικά δάκρυα, τα οποία παράγονται ως απάντηση σε ένα ερέθισμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα μηχανικό ερέθισμα ή, για παράδειγμα, αναθυμιάσεις κρεμμυδιού, σκόνη ή δακρυγόνα.
Ενώ η σύνθεση κάθε δακρύου έχει ήδη διερευνηθεί επιστημονικά, οι μικροσκοπικές εικόνες αποκαλύπτουν ένα ενδιαφέρον μυστήριο (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2020.00283/full). Ανάλογα με το συναίσθημα ή την κατάσταση, σχηματίζονται άλλοι κρύσταλλοι στο δακρυϊκό υγρό.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στη διαφορετική σύνθεση και τα αντίστοιχα συστατικά. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι τα αρνητικά συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν τον νευροδιαβιβαστή λευκίνη εγκεφαλίνη. Αυτό έχει αναλγητικό αποτέλεσμα και συνήθως απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.

Στο έργο της, η φωτογράφος Rose-Lynn Fisher (https://www.rose-lynnfisher.com/tears.html), με την υποστήριξη του επιστήμονα καθηγητή William Frey, έδειξε ότι τα ανθρώπινα δάκρυα είναι κάτι περισσότερο από νερό, άλατα και πρωτεΐνες.

«Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές – η χημική σύνθεση, το ιξώδες, ο ρυθμός εξάτμισης, οι ρυθμίσεις του μικροσκοπίου», λέει η Fisher, η οποία έχει μικροσκοπήσει πάνω από 100 διαφορετικά δάκρυα (https://www.epochtimes.de/gesundheit/unsere-wunderbaren-mikroben-a3814488.html).


Δύο «χαρούμενα» δάκρυα. Φωτογραφία: Nicola Swietkowiak Allismicro Microla | CC BY-ΑΕ 4.0

Κρυσταλλικές δομές σε δάκρυα
Ενώ τα βασικά δάκρυα έχουν μια δομή που μοιάζει με δίκτυο, τα συναισθηματικά δάκρυα τείνουν να δείχνουν κρυσταλλικά μοτίβα. Αυτά μπορεί να είναι πολύ ακανόνιστα και διάχυτα, όπως στην απογοήτευση. Η Fischer αποκάλεσε την εικόνα αυτή «Στο τέλος δεν είχε καν σημασία». Αντίθετα, πολύ κανονικά και όμορφα μοτίβα παρατηρήθηκαν σε δάκρυα που έκλαιγαν από έλεος ή λύτρωση.

Άλλες συναρπαστικές εικόνες δακρύων σε διάφορες καταστάσεις (https://www.sciencealert.com/these-images-show-just-how-unique-your-tears-are), όπως συναισθηματικές στιγμές (https://www.epochtimes.de/feuilleton/das-gefuehl-ueberwinden-nicht-gut-genug-zu-sein-a3861574.html) ή όταν κόβετε κρεμμύδια, τραβήχτηκαν από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Maurice Mikkers.

Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτές τις επιπτώσεις και ποιοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τις αντίστοιχες ειδικές δομές είναι ακόμα ασαφές. «Είναι σαν κάθε ένα από τα δάκρυά μας να φέρει έναν μικρόκοσμο συλλογικής ανθρώπινης εμπειρίας (https://www.epochtimes.de/panorama/wissen-genial/mikrokosmos-forscher-zeigen-menschliche-zellen-so-detailliert-wie-nie-zuvor-a3769761.html), σαν μια σταγόνα σε έναν ωκεανό», καταλήγει η Rose-Lynn Fischer για τις παρατηρήσεις της.


Μικροσκοπία ενός δακρύου "του ανέμου", ενός αντανακλαστικού δακρύου λόγω ισχυρών ανέμων.Φωτογραφία: Nicola Swietkowiak Allismicro Microla | CC BY-ΑΕ 4.0


Συναισθηματική ανταπόκριση

Πίστωση: Maurice Mikkers


Πίστωση: Maurice Mikkers


Κόβοντας λευκά κρεμμύδια


Πίστωση: Maurice Mikkers

Πίστωση: Maurice Mikkers

Πίστωση: Maurice Mikkers

Κοιτάζοντας έναν ανεμιστήρα


Πίστωση: Maurice Mikkers

Πίστωση: Maurice Mikkers



https://www.nature.com/articles/6702186




ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/wissen/forschung/das-mysterium-der-traenen-veraenderung-je-nach-emotion-und-situation-a4256107.html?utm_source=nl-top5-subs&src_src=nl-top5-subs&utm_campaign=health-2023-10-31&src_cmp=health-2023-10-31&utm_medium=email


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΠΗΓΕΣ:

Η τοπογραφία των δακρύων
https://www.rose-lynnfisher.com/tears.html


Αυτές οι εικόνες δείχνουν πόσο μοναδικά είναι τα δάκρυά σας
https://www.sciencealert.com/these-images-show-just-how-unique-your-tears-are

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!