Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ θέλει να αφαιρέσει την Γκρέτα Τούνμπεργκ από το πρόγραμμα σπουδών: «Η στάση της την αποκλείει ως εκπαιδευτικό και ηθικό πρότυπο»


Αν διαβάζετε τις ειδήσεις αυτές τις μέρες, αισθάνεστε συχνά σαν να βρίσκεστε σε τρελλοκομείο. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής, τουλάχιστον σε αυτόν ακριβώς τον κλάδο. Αλλά όποιος νομίζει ότι μόνο εμείς μπορούμε να παραλογιζόμαστε πρόκειται να διδαχθεί ένα καλύτερο μάθημα.

Ακτιβίστρια για το κλίμα «αποκλείστηκε» ως πρότυπο: το Ισραήλ προφανώς θέλει να αφαιρέσει την Γκρέτα Τούνμπεργκ από το πρόγραμμα σπουδών. Η Σουηδή έχει επικριθεί για μια φιλοπαλαιστινιακή δήλωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ακόμη και τα ισραηλινά προγράμματα σπουδών πρόκειται τώρα να αλλάξουν εξαιτίας αυτού». Αυτός ο τίτλος προέρχεται από την Tagesspiegel.

Με έκανε να κουνήσω το κεφάλι μου αρκετές φορές. Από τη μία πλευρά, πώς είναι δυνατόν μία νεαρή Σουηδή, με ριζοσπαστικές απόψεις, που εγκατέλειψε το σχολείο να έχει μπει στα ισραηλινά σχολικά προγράμματα;

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ δήλωσε ότι «η στάση της Τούνμπεργκ την αποκλείει ως εκπαιδευτικό και ηθικό πρότυπο και δεν είναι πλέον κατάλληλη για να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει Ισραηλινούς μαθητές».
Και γιατί ήταν μέχρι τώρα;

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τώρα να αφαιρέσει «οποιαδήποτε αναφορά» στην Γκρέτα Τούνμπεργκ από την διδακτική ύλη.

Με άλλα λόγια, πρέπει να διαγραφεί από τη συνείδηση των Ισραηλινών.

Προφανώς, το Υπουργείο Παιδείας συγκλονίστηκε από το ίδιο του το θάρρος εν τω μεταξύ. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό "Newsweek", ένας εκπρόσωπος Τύπου έκανε πίσω. Έστω και ελαφρώς. Αποφασίστηκε να «αφαιρεθούν διάφορες αναφορές από το πρόγραμμα σπουδών που απεικονίζουν την Τούνμπεργκ ως πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τους νέους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τριπλό παραλογισμό: το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή στην εποχή του κορωνοϊού για την ιδιαίτερα ριζοσπαστική στάση του σχετικά με τον εμβολιασμό, είναι το πρώτο που έφερε τη ριζοσπαστική για το κλίμα Τούνμπεργκ στα σχολικά προγράμματα.


Όταν έγινε επικριτική για τη Χαμάς, θέλουν να την απομακρύνουν.

Λες και η στάση της απέναντι στη Χαμάς έχει οποιαδήποτε σχέση με τον κλιματικό ριζοσπαστισμό της νεαρής Σουηδής.

Καθώς ο κόσμος εκπλήσσεται από τη διαγραφή της Τούνμπεργκ, το Υπουργείο Παιδείας στριφογυρίζει και απαντά με ήξεις αφήξεις.

Δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, δεν μπορεί κανείς να κρίνει αυστηρά σχετικά με την αντίδραση στις δηλώσεις της Τούνμπεργκ.

Ωστόσο, μιλώντας για "πρότυπα", μην ξεχνάμε ότι η ένταξη της Τούνμπεργκ στα προγράμματα σπουδών πραγματοποιήθηκε πολύ πριν από την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης.


ΠΗΓΗ: https://reitschuster.de/post/israel-will-greta-thunberg-offenbar-aus-dem-lehrplan-streichen/

Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!